Asiantuntijat kumoavat viisi sitkeää myyttiä kasvissyönnistä – ”Sitten ajatellaan, ettei maistu hyvältä” - Ruokala - Ilta-Sanomat

Asiantuntijat kumoavat viisi sitkeää myyttiä kasvissyönnistä – ”Sitten ajatellaan, ettei maistu hyvältä”

Julkaistu: 2.8.2019 13:10

Vegaanisen Vegånia-katuruokatapahtuman tuottajat haluavat houkutella myös lihansyöjiä kojuihin.

Vuosikymmen sitten olisi voinut vain haaveilla tuhansia ihmisiä houkuttelevasta vegaaniruokatapahtumasta.

Tänäkin vuonna Turun Vanhalle Suurtorille odotetaan kuitenkin saapuvaksi 10 000 ihmistä, kun Suomen ensimmäinen vegaaninen katuruokatapahtuma Vegånia järjestetään kolmatta kertaa tänä viikonloppuna 2.–3.8.

– Ensimmäisenä vuonna odotettiin 2 000:ta ihmistä, mutta paikalle tuli 10 000. Jotkut ruokakojut myivät annokset loppuun jo ekana iltana, tuottajat Suvi Kiukas, 35, ja Roosa Vastamäki, 30, muistelevat.

– 10 vuotta sitten mukana olisi ollut ehkä kolme kasvisravintolaa, Vastamäki arvioi.

Suvi Kiukas (vas.) ja Roosa Vastamäki esittelivät Vegånian miljöötä. Vanhalle Suurtorille tulevat näytteilleasettajat, puistoon esiintyjät.

Tapahtumaa on alustettu jo kahden viikon ajan 12 turkulaisravintolassa, joissa osassa on ollut tarjolla vegaaninen annos, osassa kokonainen menu. Mukaan on saatu paljon ravintoloita, jotka eivät ole profiloituneet kasviruokaan.

– Tavoite on se, että ravintolat, jotka eivät ole kasvisravintoloita, ottaisivat listoilleen pysyvästi vegaanisia annoksia. Me pyrimme samalla saamaan heidän asiakaskuntaansa tietoisiksi siitä, että kokit osaavat tehdä myös hyvää vegaanista ruokaa, mikä parantaa kysyntää ja ehkä ravintoloiden myyntiä, Kiukas kertoo.

Vegaaninen ruokavalio: Kasvisruokavalio, johon eivät kuulu liha missään muodossa, kana tai muut linnut, kala, ravut ja simpukat tai muut eläinkunnan tuotteet kuten kananmunat, hunaja, maito, voi, juusto tai muut maitotuotteet.

Itse tapahtumassa on 24 näytteilleasettajaa, joista 21 on ravintolaa tai kahvilaa. Kauimmaiset yritykset tulevat Virosta asti.

– Emme halua vaatia keneltäkään mitään ruokavaliota. Haluamme esitellä tapahtumassa hyviä vegaanisia vaihtoehtoja ja kasvattaa niiden tunnettuutta. Tämä ei ole tapahtuma pelkästään vegaaneille tai kasvissyöjille, Kiukas sanoo.

Vegåniassa on tarjolla perinteistä ”mättöä” mutta myös fine dining -tyyppistä ruokaa.

Unohda stereotypiat kasvisruoasta

Vaikka kasvissyönti on selvästi lisääntynyt kaikissa ikäluokissa, Suomi on täynnä pinttyneitä lihansyöjiä, jotka eivät edes harkitse lisäävänsä kasvissyöntiä. Osa harkitsee, mutta toteutus jää usein puolitiehen, sillä selityksiä riittää. Myös Kiukas ja Vastamäki ovat törmänneet usein stereotypioihin, joita kasvis- ja vegaaniruoasta esitetään.

Ilta-Sanomat pyysi heitä kertomaan mielipiteensä viidestä väittämästä sekä antamaan vinkkejä siihen, miten lihansyöjä voisi muuttaa ruokavaliotaan kasvissyönnin suuntaan.

1. Se ei tee kylläiseksi

”On todella paljon vegaanisia proteiinirikkaita ja jopa rasvaisia tuotteita, joilla saa tehtyä tosi täyttäviä ruokia. Esimerkiksi papupihvit, nyhtökaura, seitan (vehnägluteenista valmistettu lihaa muistuttava elintarvike) ja härkis ovat todella täyttäviä. Nykyään on todella helppoa löytää jo ihan lähikaupasta tuotteita, joita voi käyttää esimerkiksi jauhelihan tavoin. Isommista marketeista saa suikalemaisia ja kanan tapaisia juttuja. Nämä ”lihakkeet” ovat yleensä tosi tuhtia tavaraa, joilla lähtee nälkä. Niissähän ei yleensä ole rasvaa, joten ne ovat terveellisempiä kuin eläinkunnan tuotteet.”

2. Se on mautonta

”Kasvisruokahan on sitä, että porkkana maistuu porkkanalta eli kasvisten omat maut tulevat paremmin esiin, kun niitä ei uiteta rasvassa. Minkä tahansa ruoan kanssa taito maustaa ruoka on laittajasta kiinni. Lihapihvinkin voi pilata paistamalla sen väärin. Kasviksien ylikypsennys on virhe, mikä tehdään hyvin usein. Sitten ajatellaan, että kasvikset eivät maistu hyviltä, kun ne ovat lötsöjä ja ylikeitettyjä. Niitä kannattaa ennemmin vähän alikypsentää, koska silloin ne ovat rapsakoita. Kannattaa myös suosia luomua, koska siinä on parempi maku. Jos tekee vaikka seitania tai tofua itse, sinne voi heittää joukkoon mitä vain, chiliä, valkosipulia, yrttejä jne.”

3. Se maksaa paljon

”On totta, että jotkut erikoistuotteet saattavat maksaa, mutta niissäkin hinnat ovat laskeneet. Esimerkkejä ovat soijamaito ja kaurakerma. Täytyy muistaa, että myös liha ja kala maksavat paljon. Peruna, sipuli ja sienet ovat halpoja, samoin linssit ja pavut, joita voi ostaa kilon pusseissa ja jotka kestävät pitkään.”

4. Sen valmistaminen kestää kauan

”Sehän kestää vähemmän aikaa kuin lihan tai kalan! Kaikki härkikset, nyhtökaurat ja muut lihakkeet ovat valmiiksi kypsiä, ja ne tarvitsee vain lämmittää. Kasvisten kanssa ei myöskään tarvitse koskaan stressata, jäävätkö ne raaoiksi ja saako niistä jonkun taudin. Kypsennys tarvitaan lähinnä makujen takia. Pisimpään yleensä kestää perunoiden keittäminen, mutta sama ongelma on myös lihansyöjillä. Näin grillikaudella lihansyöjät grillaavat pihvejään puoli tuntia, kun toiset syövät jo onnellisina kasviksiaan.”

5. Se aiheuttaa vatsaongelmia

”Tämä on tosi yksilöllistä. Kaikille ei sovi myöskään punainen liha tai maito. Palkokasvit on sellainen, mikä aiheuttaa monille ongelmia, mutta vegaanisesti pystyy syömään myös ilman niitä. Kannattaa tunnustella eri ruoka-aineita, ja jos tulee ongelmia, jättää sen pois ja totuttelee lisäämällä määrää pikkuhiljaa.”

Kasvisruoka sopii yhteen oluen kanssa, Kiukas ja Vastamäki vakuuttavat.

Vegånian yhteydessä on tänä vuonna myös musiikkitapahtuma Völume ja pienpanimotapahtuma Ölfest. Kiukas ja Vastamäki ovat törmänneet niiden puitteissa myös kuudenteen stereotypiaan.

6. Kasvisruoka ei sovi oluen kanssa

”Se ei pidä paikkaansa, koska oluttyyppejä on erilaisia, ja salaatinkin kanssa voi juoda vaikka hyvää vehnäolutta. On olemassa tuhdimpia, makkaran tai lihan tyyppisiä vegaanisia tuotteita, jotka sopivat hyvin oluen kanssa nautittaviksi. Ruoka tarvitsee vain rasvaisuuden ja suolan, jotta sopii yhteen tietyntyyppisen oluen kanssa.”

Suvin ja Roosan grillikauden top-5 vegaaniherkut

1. Herkkusienet

2. Munakoiso

3. Ratatouille (folionyytissä esim. sipulia, tomaattia, kesäkurpitsaa, munakoisoa)

4. Seitan-pihvit

5. Tofuvartaat

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit