Nämä suomalaisen tulisi muistaa kaupassa – katso, mitä Maija Silvennoinen valitsi edulliseen ostoskoriinsa

rac

Julkaistu:

Ruokala
Moni pitää terveellisesti syömistä kalliina, koska ei tiedä, mitä terveellinen ruoka oikeasti on, keittiömestari ja ravintoloitsija Maija Silvennoinen väittää.
Sesonki, suunnittelu ja maalaisjärki. Niihin voi tiivistää tärkeimmät asiat, mitä suomalaisten tulisi ravintoloitsija ja keittiömestari Maija Silvennoisen mielestä pitää mielessä ruokaostoksilla.

IS kertoi toukokuussa Silvennoisen elämäntapamuutoksesta, jonka seurauksena kokin vaatekoko on pienentynyt peräti 10 numeroa.
Viime vuosina ravintola-alan ammattilaisella onkin ollut missio: puhua terveellisen ja eettisesti tuotetun ruuan puolesta. Ja mikä parasta, sen ei tarvitse olla kallista – toisin kuin moni saattaa väittää.

– Terveellisesti syömistä pidetään kalliina, koska ihmiset eivät ole perehtyneet todellisuudessa siihen, mitä terveellinen ruoka on, Silvennoinen lataa.



Katso jutun yllä olevalta videolta, mitä Maija Silvennoisen ostoskoriin valikoitui – ja mihin hintaan.

– Kyse ei ole mistään muusta kuin, että käytetään maalaisjärkeä ja palataan sinne juurille, missä olemme aiemminkin olleet eli tehdään itse ruokaa.

”Juurille palaminen” ruokavaliossa tapahtuu etenkin seuraamalla sesonkia ja syömällä mahdollisimman lisäaineetonta ja prosessoimatonta ruokaa.

Terveellisesti sekä edullisesti syöminen kuulostaa teoriassa hyvältä. Mutta mitä ihmettä silloin pitää ostaa?


IS lähti keittiömestarin matkaan ruokaostoksille selvittämään. Tavoitteena oli ostaa koko perheelle ruokaa muutamaksi päiväksi – ja miksei ylikin.

Heräteostokset pannaan, kauppalista ja sesonki kunniaan

Jo ostosreissun alkutaipaleilla, hedelmä- ja vihannesosastolla, paljastuu Silvennoisen ruokafilosofian ydin: sesonki, sesonki ja sesonki. Sekä maltti.

– Yleisin virhe ruokakuopassa on, että ei noudateta ostoslistaa. Ja silloin mukaan lähtee tuotteita ihan muualta kuin täältä hevi-osastolta, Silvennoinen tuumaa.

Listan mukaan vihanneksia sen sijaan tarttuu matkaan. Ostoskoriin valitaan kotimaista kaalia, mistä saa tehtyä kaalilaatikon tai vaikka salaatin.

– Sesonkituotteet näkee ihan siitä, kun menee kauppaan. Ei se ole sen kummoisempaa.

Juureksista koriin valitaan kotimaisia uusia perunoita. Viime vuosina on puhuttu paljon siitä, että suomalaiset syövät jatkuvasti vähemmän perunaa. Kokki tyrmää liikkeen ja kehottaa ottamaan tavoissa askeleen taaksepäin.

– Suomalaisen ruuan pohja on peruna, kaali ja juurekset. Ja ne ovat myös edullisia. Lähtisin siltä pohjalta aina liikenteeseen.

Perunasäkki näyttää tulevan myös keskivertopastapussia halvemmaksi.

– Ja paljon ravitsevampaa! Riisi ja pasta eivät pidä edes nälkää. Ne ovat ihan puppuruokaa.


Vihanneksia ostaessa Silvennoinen kannustaa olemaan suunnitelmallinen, sillä ne pilaantuvat luonnollisesti nopeasti.

– Pitää tietää se kierto, niitä on turha siellä jääkaapissa pyöritellä. Ostaa sen verran kuin tarvitsee. Tai sitten ostaa pakastevihanneksia, jotka ovat todella laadukkaita nykyään Suomessa.

Kananmunasta on moneksi

Suuren kaupan käytävillä pitää hieman seikkailla, mutta nyt löytyi ostoksia johtavan kokin lempihylly.

Varsinainen superruoka – sitä on ostoskoriin laitettava kanamuna. Tässä tapauksessa hinta saa olla korkeammasta päästä, koska luomumunat ovat paitsi eettisempiä ja ekologisempia, myös maussa huomaa Silvennoisen mukaan eron.


Hänen mukaansa jossain vaiheessa pääsi liiaksi valloilleen kananmunahysteria, jolloin munista tuli korkean kolesterolin syntipukki. Nyt luulojen suhteen pitäisi ”skarpata”:


– Kananmunat ovat edullisia, maittavia ja ravintorikkaita. Niitä ehdottomasti pitää olla ostoskorissa.

– Keitän niitä usein evääksi pussiin mukaan. Munakas on myös hyvä lounas tai välipala.

Maustekaapin ei tarvitse näyttää basaarilta

Seuraavaksi löytyy kokkaamisen ydin: maustehylly. Täältä tehtävät ostokset ovat kuitenkin noviisin odottamaa helpompia.

Mukaan tarttuu vain yksi pussi.

Käyttämättä jääneitä – osa jo vanhentuneita – pusseja ja purnukoita pursuava maustehylly on keittiön järjestelmällisyyssynti, mihin moni sortuu herkästi.

Ei se oikeasti ole niin monimutkaista, Silvennoinen tuumaa. Mausteita ei tarvitse hankkia lukuisia erilaisia, jos niitä kaikkia ei aio käyttää säännöllisesti. Kaapin perukoille unohtuvat mausteet ovat myös rahantuhlausta.

– On paljon hyviä maustesekoituksia. Esimerkiksi jos tykkää intialaisesta, niin tämä intialainen maustesekoite on todella hyvä vaihtoehto.

Maustesekoituksia voi käyttää moniin eri ruokiin: intialaista maustetta voi curryn lisäksi käyttää tavalliseen arkisoppaankin tuomaan lisämakua.

Paras kala ei aina löydy tiskiltä

Kalatiski ei herätä Silvennoisessa ihastusta.

– Norja, Norja... Viljelty, äh, hän pohtii ääneen.

Toivottua kotimaista villikalaa ei löydy tiskiltä. Seuraa yllätyskäännös pakatun kalan osastolle.

– Tässä!

Ostoskoriin valikoituu pakattu, kotimainen kirjolohifilee, jonka tuotantotavat ovat merkitty selvästi, vaihe vaiheelta paketin kylkeen.

Paras kala ei siis löydykään aina tiskiltä?

– Villikala olisi ollut paras vaihtoehto, mutta parempi tietää varmasti kalan tuotantotavat.

Harvemmin parempaa lihaa ja tilalle härkäpapuja

Lihahyllyllä kestää hetki, että lukuisten pakkausten joukosta löytyy kelpuutettava yksilö: matkaan tarttuu tällä kertaa luomujauhelihaa.

Silvennoinen huomauttaa, että harvemmin syötynä liha saa olla myös parempaa luomua, vaikka se tulee kertaluontoisesti kalliimmaksi. Pari lihapäivää, kalapäivä ja kasvispäiviä. Se riittää lihan osalta viikolle.

– Ihmiset syövät lihaproteiinia ihan liikaa. Toivon, että myös sen eettistä puolta mietittäisiin enemmän.

Ravintoloitsija suosittelee valitsemaan kasvisruokapäiville luonnollisia kasvisproteiineja, sillä pavut, herneet ja linssit ovat halpaa ruokaa, joka pitää pitkään kylläisenä.
Miksi vegaanista ruokavaliota kuulee sitten kutsuttavan kalliiksi?

– Kasvisruuasta voi tehdä kallista se, jos ostetaan valmiita, prosessoituja kasviskomponentteja, kuten nyhtökauraa.

– Suomalainen härkäpapu sen sijaan on todella edullista ja terveellistä proteiinia.

Härkäpapujen lisäksi kaupan käytäviltä tarttuu matkaan tällä reissulla arkikeittoon tarvittavia kikherneitä.

Kasvisliemikuutioissa ja kasvispohjaisissa kermoissa lisäaineita

Kun kauppareissu etenee kohti viimeisiä käytäviä, voi ostoksissa havaita etenkin yhden jatkuvasti esiin nousevan teeman: prosessoitu ruoka ja lisäaineet.


– Monesti kun ihminen sanoo, että ruoka on kallista, niin siellä ostoskorissa on ne kaikkein kalleimmat ruoka-aineet. Eli prosessoitua ruokaa, valmisruokaa ja kallista proteiinia. Puhumattakaan sipseistä, limsoista ja niin edelleen.

– Silloin kun ostetaan valmiita ja prosessoituja ruokia, niin niissä on lihottavia transrasvoja. Se on usein paitsi epäterveellistä, myös kallista.

Prosessoitu ruoka ei tarkoita kuitenkaan pelkkiä ranskalaisia.

Esimerkiksi kasviperäinen kaurakermakin on prosessoitua, Silvennoinen huomauttaa. Sen sijaan ostoskoriin valitaan tänään kookoskermaa. Vaikka ekologisuutta ajatellen se tuodaankin kauempaa, on se terveellisempi ja kukkaroystävällinen vaihtoehto.

Monen sopan ja kastikkeen kulmakiven, eli liemikuutiot, hän suosittelee myös hylkäämään. Sen sijaan ruoka kannattaa valmistaa kaupasta löytyvästä valmiista liemivalmisteesta, jossa ei ole lisäaineita.

– Liemivalmisteen kaveriksi ei tarvitse ostaa kuin perunaa, kasviksia ja siihen papuja tai kypsää kanasuikaletta, niin saa terveellistä ja hyvää ruokaa ilman lisäaineita.

Myös tomaattimurskat taipuvat moneen edulliseen ruokaan, tänäänkin ostettavien proteiininlähteiden kylkiäiseksi. Yksi purkki maksaa alle euron, joten tomaattikastikkeista saa taiottua myös monta edullista ateriaa.

Hyvin suunniteltu kauppakori tulee edulliseksi

Valmista! Kauppareissun kori ei käy niin raskaaksi, että sillä uskoisi valmistavan sen määrän ruokaa kuin on tarkoitus. Kylmä hiki puskee toimittajan otsalle, kun muistelee omia ostoskoreja samalle ajalle.


Eikä hintakaan huimaa päätä. Ostoskorin hinnaksi tulee hieman alle 27 euroa.


– Tämän lisäksi voi ottaa sitten kylkeen leivät ja muut tykötarpeet, ne on niitä lisäkkeitä niin sanotusti. Terveellisesti ja edullisesti syöminen on ihan pienistä asioista kiinni, että sen vaan hiffaa, Silvennoinen summaa ja virnistää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt