Testasimme halvat viinit – tässä on ”kyykkyviinien” paras punkku ja valkkari

Julkaistu:

Viinitesti
Yhdeksän tavallisen viinin ystävän raati pani Alkon ”kyykkyviinit” paremmuusjärjestykseen. Kärkikaksikkokaan ei yltänyt täysiin pisteisiin, mutta parhaat pisteet saaneet kelpaisivat piknikille tai illanistujaisiin.
Alkon halvimmat viinit löytää suuntaamalla katseen alas. Liikkeen alimmilla hyllyillä lattian rajassa sijaitsevat edullisimmat viinit, siis ”kyykkyviinit”. Pullollisen budjettiviiniä saa Alkosta halvimmillaan vajaalla seitsemällä eurolla. Kahdeksalla eurolla valikoima on jo hieman suurempi.

Yhdeksän viinin ystävää maisteli kymmenen edullista viiniä IS:n kyykkyviinitestiin. Maisteltavina oli viisi valkoviiniä ja viisi punaviiniä, joista osa oli pulloissa, osa kartonkipakkauksissa. Kunkin viinin hinta 0,75:ltä litralta eli pullolliselta jäi alle kahdeksaan euroon. Testi tehtiin sokkona.


  • Katso alempaa jutusta löytyvästä grafiikasta, miten viinit pärjäsivät testissä.
Maistelijaraadin joukossa oli niin viineihin lähinnä opiskelijariennoissa tutustuneita kuin viinejä harrastavia maistelijoita. Budjettiviinien maku oli vielä raatiin osallistuneiden tuoreessa muistissa, sillä heidän joukossaan oli opiskelijoita tai juuri opiskelunsa päättäneitä ja muuten vain hintatietoisia nautiskelijoita.

Viinit pisteytettiin asteikolla 0–5, mutta yksikään vaihtoehto ei saanut täysiä pisteitä. Kolme viiniä kuitenkin erottui joukosta. Punaviinit pärjäsivät hiukan paremmin kuin valkoviinit.Paras valkoviini tulee Chilestä

Paras valkoviini oli kuiva chileläinen Savignon Blanc, Tarapacá Santa Cecilia, joka on hapokas ja sitruksinen sekä kevyen herukanlehtinen.


Raati luonnehti suosikkiaan helpoksi, maultaan miedoksi, tuoksultaan erittäin hennoksi ja suutuntumaltaan selvästi kuivaksi.

– Viini menisi piknikillä tai muuten vain. Jälkimaku on kevyt ja jopa olematon, kuitenkin ihan nautittava, eräs maistelija arvioi.

Paras punkku oli keskitäyteläinen

Punaviineistä parhaalle sijalle ylsi argentiinalainen Caballo de Mendoza. Keskitäyteläinen viini on yhdistelmä kolmea rypälelajiketta, Cabernetia, Sangiovesea ja Malbecia. Mausteisessa ja keskitanniinisessa viinissä voi maistaa mansikan ja kirsikan vivahteita, ja testiryhmän mukaan marjat erottuivat maussa vaivatta.


Raati piti Caballo de Mendozaa arkisena ruokaviininä. Yksi maistaja kuvaili viiniä ”normipunkuksi”.

Punaviineistä edukseen erottui myös keskitäyteläinen australialainen Hardy’s BIN 343 Cabernet Shiraz, jota pidettiin pehmeänä ja marjaisena muttei liian makeana. Cabernet Savignonin, Shirazin, Ruby Cabernetin ja Syrahin yhdistelmä sopi testaajien mielestä illanistujaisiin.


– Tuoksultaan ja maultaan karhunvatukkainen. Jättää kauniin pysyvän jäljen lasin pintaan. Tätä voisin jopa ostaa. Riittävän hyvää, ja kohtalaisen mukava jälkimaku, totesi yksi maistaja.

– Tämän voisi viedä lahjaksi, koska tästä on helppo pitää, pohti toinen.


Kaikki maisteltavat eivät saaneet edes keskinkertaisia pisteitä. Unkarilainen valkoviini Bird’s Tree vei erään maistelijan teinivuosiin ja opiskelijabileisiin, mikä ei tässä tapauksessa ollut mairittelevaa. Passenton kartonkitölkkipunaviinistä jäi sen sijaan puuttumaan jotakin, ja viiniä kuvailtiin tunkkaiseksi ja kitkeräksi.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt