Kun oli järkyttävä kiire ja lapset nälkäisiä, Minna muisti äitinsä nerokkaan lihapullaohjeen – yksi aines tekee ihmeitä

Julkaistu:

Lihapullat
Lihapullien maku muuttuu vieläkin verrattomammaksi, kun sipulin vaihtaa keittoaineksiin. Katso Minnan resepti!
Lihapullat ovat kiistatta klassikkoruokien ytimessä. Vuodesta toiseen ne puhuttavat ja kiinnostavat meillä ja maailmalla.

Jotkut ovat ehdottomasti sitä mieltä, että korppujauhot kuuluvat lihapullien valmistukseen. Toiset viis veisaavat tästä väitteestä ja upottavat gluteenittomat palleronsa smetanaan ja mausteisiin.

Eräät tuunaavat jopa siskonmakkaraa lihapullien muotoon. Pullien makua voi maksimoida myös esimerkiksi fetalla, valkosipulilla ja basilikalla.

Monelle pallerot uppoavat perinteisinä perunamuusin kanssa.

Vaihda sipuli sipulikeittoon

Keittiössä, kotona & puutarhassa -blogia pitävä Minna kertoo kokeilleensa niin espanjalaistyylisiä kuin paprikalla maustettuja lihapullia, kun arkeen on välillä kaivannut piristystä.

Bravuurikseen hän kuitenkin nimeää ihan tavalliset lihapullat, joiden maukkauden salaisuus piilee yhdessä ainesosassa – sipulikeitossa, jolla korvataan tavallinen sipuli.

Resepti on Minnalle tuttu jo kaukaa lapsuudesta.

– Äiti teki lihapullia tällä tavoin. Kerran kun olin itse valmistamassa niitä, oli järkyttävä kiire ja lapsilla kauhea nälkä. Huomasin, että kaapissa oli sipulikeiton ainesosat käyttämättä ja vieläpä kermaviiliä, ja muistin reseptin.

Kun sipulin vaihtaa keittoaineksiin, sipulin mausta tulee Minnan mukaan tiiviimpi ja pullista herkullisempia.

– Ja toki lapsille tämä on hyvä vaihtoehto, sillä heillä pilkottu sipuli jää usein lautasen reunalle. Kuivatussa muodossa uppoaa paremmin!

Helppoa ja nopeaa

Resepti on myös näppärä keino säästää aikaa ruuanlaitossa.

– Ei tarvitse pilkkoa ja kuullottaa sipulia, vaan lihapullamassa valmistuu sekoittamalla kaikki ainekset hyvin keskenään, Minna kuvailee blogissaan.

Minnan kotona käytetään keittoaineksina Sysmän luomusipulikeittoa. Lihapulliin ei tarvitse myöskään lisätä suolaa ollenkaan, sillä keittopussissa on sitä tarpeeksi.

– Pikaversio on perheessä nimetty äidin parhaiksi lihapulliksi.

Äidin parhaat lihapullat

Ainekset

700 g nauta-sika jauhelihaa

1 pussi sipulikeittoaineksia

200 g kermaviiliä

1 kpl kananmuna

2 tl kuivattua timjamia

1/4 tl mustapippuria myllystä

Tarjoiluun

2 dl puolukoita

Valmistus
  1. Sekoita sipulikeitto ja kermaviili kulhossa. Anna turvota viisi minuuttia.
  2. Lisää kulhoon jauheliha, kananmuna ja mausteet. Sekoita tasaiseksi massaksi.
  3. Pyöritä jauhelihamassasta lihapullia leivinpaperilla peitetylle pellille.
  4. Paista lihapullia 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes lihapullat ovat kypsiä.
  5. Tarjoile lihapullat perunamuusin ja puolukoiden kera.
Valmistusaika: 30 minuuttia (aktiivista 10 minuuttia, passiivista 20 minuuttia)

Annoksia: 6

Lähde: Keittiössä, kotona & puutarhassa -blogi


Miten sinä tuunaat lihapullasi? Keskustele alla kommenteissa!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt