Fish & chips! Bataattiranskalaiset ja leivitetyt lohipuikot ovat täydellistä viikonloppuruokaa

Julkaistu:

Elämän makuja
Kevään valo on huumaava ja inspiroi käyttämään värejä niin vaatteissa kuin ruoassakin. Taio värejä ruokapöytään kevään maukkailla kasviksilla ja ota kaikki irti tästä energisoivasta vuodenajasta.
Lila bataatti on kiva uutuus juureslaarissa ja taipuu moneen. Värikäs konfettisalaatti sopii niin arkeen kuin juhlatarjottavaksikin, ja terveellisestä kurkumasta keitetään makusiirappi, joka sopii ihanasti veriappelsiinin mausteeksi.


Kurkuma-veriappelsiini-mocktail

2 dl vettä

1 dl sokeria

4 oksaa minttua

1 oksa rosmariinia

0,5 rkl kurkumaa raastettuna

1 kg veriappelsiineja

kivennäisvettä

Valmista makusiirappi. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan, lisää joukkoon rosmariinin oksa, mintun oksat ja kuorittu, raastettu kurkuma. Pidä suojakäsineitä käsitellessäsi kurkumaa, se värjää voimakkaasti. Keitä 5 minuuttia, anna jäähtyä ja siivilöi. Kaada pulloon ja säilytä jääkaapissa. Purista appelsiineista mehu. Sekoita kurkumasiirappia joukkoon maun mukaan (noin 0,25 dl siirappia ja 2 dl mehua). Kevennä kylmällä kivennäisvedellä ja koristele yrtin oksilla ja appelsiiniviipaleilla.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4


Fish and chips ja korianteri-avokadodippi

Bataattitikut

1 oranssi bataatti (300 g)

1 lila bataatti (300 g)

ripaus suolaa

loraus oliiviöljyä

sormisuolaa

Avokado-korianteridippi

200 g kermaviiliä

2 rkl majoneesia

1 avokado

½ limen mehu

1 dl korianteria hienonnettuna

ripaus suolaa

mustapippuria

Lohipuikot

800 g ruodotonta lohifileetä ( ei pyrstöpäätä)

1 muna

1 dl maizenaa

3 dl pankojauhoja tai korppujauhoja

1 tl suolaa

½ limen kuori ja mehu

0,5 tl inkivääriä raastettuna

rypsiöljyä

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Pese bataatit huolella, leikkaa noin 2 senttimetriä paksuiksi tikuiksi, pyöritä pienessä määrässä öljyä. Ripottele päälle hieman suolaa. Levitä tikut uunipellille leivinpaperille ja nosta uuniin noin 30 minuutiksi, kääntele puolessa välissä.

Valmista dippi. Sekoita kermaviili, majoneesi, muusattu avokado, limen mehu, yrtit ja mausteet tasaiseksi dipiksi ja laita jääkaappiin.

Mittaa muna, maizena ja pankojauhot omiin astioihinsa. Mausta muna suolalla, limellä ja inkiväärillä. Poista lohifileestä nahka ja leikkaa noin kymmeneksi kahden sentin paksuiseksi viipaleeksi. Pyörittele palat maizenassa, sitten kananmunassa ja lopuksi pankojauhoissa.

Kuumenna tilavassa paistinpannussa runsaasti öljyä niin, että kalapalat peittyvät puoliksi öljyyn. Paista kalapuikoista rapeita pinnaltaan. Nosta talouspaperin kautta ja tarjolle bataattitikkujen ja dipin kanssa.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 4



Konfettisalaatti

1,5 dl riisinjyviä

sitruunakastike

100 g voita

3 rkl creme fraichea

½ sitruunan mehu ja vähän kuorta raastettuna

hyppysellinen suolaa

valkopippuria

1 punainen paprika

1 vihreä paprika

pieni pala punakaalia

1 pieni romanesco-kukkakaali

140 g säilykemaissia

1 sydänsalaatti

Keitä riisi suolatussa vedessä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.

Valmista kastike.

Sulata voi kattilassa, sekoita joukkoon creme fraiche, sitruunan mehu ja kuoret, mausta suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen jäähtyä ja asettua huoneenlämmössä. Sen rakenne muuttuu kermaiseksi ja hieman paksummaksi.

Pese kasvikset ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Nosta ne kulhoon ja sekoita joukkoon maissit sekä jäähtynyt riisi.

Tarjoa salaatti sydänsalaatin lehdiltä tai sellaisenaan kastikkeen kanssa.

Valmistusaika: 20 minuuttia + jäähdytys

Annoksia: 6–8


IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt