Kalakukkoraivo: Ruokakirjailija Kenneth väitti Ylen ruotsinkielisessä ohjelmassa, ettei kuorta syödä – savolaiset suivaantuivat täysin - Ruokala - Ilta-Sanomat

Kalakukkoraivo: Ruokakirjailija Kenneth väitti Ylen ruotsinkielisessä ohjelmassa, ettei kuorta syödä – savolaiset suivaantuivat täysin

Kalakukko on arvostettu perinneruoka.

Julkaistu: 6.3.2019 12:29

Ruokakirjailija Kenneth Nars sanoi Ylen ohjelmassa, että kalakukon ruiskuorta ei aina syödä ja lisäsi, että jotkut syövät kuoren. Tämä käynnisti kiivaan keskustelun.

Vilkkaana käyvä ruokakeskustelu keskittyy juuri nyt kalakukkoon. Se alkoi, kun helsinkiläinen ruokakirjailija Kenneth Nars sanoi helmikuussa Ylen ruotsinkielisessä keskusteluohjelmassa Efter Niossa, että ”ruiskuorta ei ihme kyllä syödä”.

Narsin lausunto käynnisti innokkaan keskustelun Facebookin Puskaradio Kuopio -ryhmässä. Monien ryhmän kirjoittajien mielestä parasta kalakukossa on juuri kuori.

– Tässä nähkkyy mitä joku rantaruotsalainen ymmärtää kalakukosta... ei mittää, Pauli Hirvonen sanoo ryhmässä.

Aiheesta kertoi aiemmin Savon Sanomat.

Ilata-Sanomat kysyi Kenneth Narsilta tilanteesta.

– Sanoin ohjelmassa, että ruiskuorta ei aina syödä ja lisäsin, että jotkut syövät kuoren. Taustalla oli se, että joissakin kirjallisissa lähteissä mainitaan, että joillakin vaurailla alueilla kuori jää joskus syömättä, Kenneth Nars kertoo Ilta-Sanomille.

Hänestä keskustelu aiheesta on vain hyvästä ruokakulttuurille.

– On ehdottomasti hyvä, että aiheesta keskustellaan. Olin mukana myöhemmin Yle ohjelmassa, jossa kotitalousneuvoja Hilkka Huttunen leipoi savolaista kalakukkoa. Se oli minulle opettavaista, hän kertoo.

Nars arvostaa suomalaista ruokaperinnettä.

– Olen kirjoittanut useita kirjoja pohjoismaiden ruokakulttuurista ja siinä kalakukolla on oma tärkeä roolinsa, hän sanoo

Kalakukon leipoja: Kuori tehty tehty terveellisistä raaka-aineista

Ilta-Sanomat kysyi myös kalakukon tekijän kantaa kiivaaseen ruokakeskusteluun.

– Minusta kalakukon kuori kannattaa syödä, sillä se on tehty terveellisistä raaka-aineista. Kuori on itse asiaa ikään kuin lautanen, jonka avulla kalakukon sisusta on helppo kuljettaa suuhun, Marko Hirvonen kalakukkoleipomo Hanna Partaselta Kuopiosta kertoo.

Kalakukkoleipomo Hanna Partanen perustettiin vuonna 1930 ja se toimii Kuopion kauppatorin laidalla Kasarmikadulla.

– On tietysti vaikea sanoa, millaiseen kalakukkoon Nars on törmännyt, mutta kuori on tärkeä osa kalakukkoa eikä sitä pitäisi heittää suotta pois. Kuori on monikäyttöinen osa kalakukkoa. Se suojaa sisusta, mutta on myös itsessään hyvää syötävää ja siksi sitä olisi syytä arvostaa, hän sanoo.

Kalakukolla on EU:n nimisuoja

Elävä perintö- sivusto kertoo, että kalakukko on pyöreä tai soikion muotoinen leivänomainen paistos. Siinä on tiivis, paksuhko ruisleipäkuori. Kuori sulkee kala- ja sianlihatäytteen paiston ja haudutuksen ajaksi pakkaukseksi, jonka sisällä täyte hautuu kypsäksi, meheväksi ja pehmeäksi. Nykyisin kalakukko tehdään yleisemmin ahvenista tai muikuista.

Kyseessä on arvostettu perinneruoka, sillä kalakukolle on myönnetty vuonna 2002 Euroopan Unionin nimisuoja eli se on aito perinteinen tuote (ATP).

Elävä perintö- sivuston mukaan nimitys korostaa tuotteen perinteistä koostumusta tai tuotantotapaa. Sitä voidaan valmistaa missä tahansa EU-maassa, mutta rekisteröidyn valmistusmenetelmän mukaan.

Kuuluuko kalakukko ruokavalioosi? Syötkö kalakukon kuoren? Mikä on mielestäsi paras kotimainen perinneruoka? Osallistu keskusteluun.

Kalakukko

+ Kalakukko on pyöreä tai soikion muotoinen leivänomainen paistos.

+ Siinä on tiivis, paksuhko ruisleipäkuori, jonka pintakerros on ensin kovetettu ja tiivistetty lyhytaikaisella paistolla korkeassa lämpötilassa.

+ Kuori sulkee kala- ja sianlihatäytteen paiston ja haudutuksen ajaksi pakkaukseksi, jonka sisällä täyte hautuu kypsäksi, meheväksi ja pehmeäksi.

+ Kuori ja sisus täydentävät toisiaan ja muodostavat ateriakokonaisuuden.

+ Kalakukkoon on käytetty ennen pikkukaloja, muikkuja, norsseja, kuoreita, kiiskiä tai silakoita. Nykyisin kalakukko tehdään yleisemmin ahvenista tai muikuista. Juhlissa tarjottavana olevan kukon täytteeseen on voitu käyttää lohta.

Lähde: Elävä perintö

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit