IS selvitti suomalaisten pizzamaun! Suuri pizzakysely paljasti oululaisten hämmentävän mieltymyksen

rac

Julkaistu:

IS selvitti suomalaisten pizzamakua. Suuri osa valitsee ananaksen ja aurajuuston yhdistelmän. Jotkut jopa pelkän ananaksen.
Kinkku-ananas-aurajuusto on suomalaisten ehdoton suosikkipizza. Asia selviää IS:n jättikyselystä, jossa yli 35 000 suomalaista valitsi suosikkipizzansansa, eli niin sanotun fantasian enintään neljällä täytteellä.
Monet kinkku-ananas-aurajuuston ystävät maustavat yhdistelmää vielä jollakin neljännellä täytteellä, joka on useimmiten katkarapu, salami, herkkusieni, pepperoni, kebabliha, tonnikala tai valkosipuli. Ykköseksi IS:n kyselyssä nousi kinkku-ananas-aurajuusto-katkarapu, jonka merkitsi suosikikseen 332 vastaajaa.

Jutun lopusta löydät 430 suosituimman Fantasian täytteet.

Aurajuusto ja ananas olivat suosituimmat yksittäiset täytteet. Molemmat löytyvätkin suosituimpien pizzojen listalta melkein joka toisesta yhdistelmästä. Jättikyselyyn vastanneista yli 11 prosenttia valitsi pizzan, jossa oli sekä aurajuustoa että ananasta. Ananaksen suosio on huima, vaikka se jakaakin pizzakansan kahtia. IS:n selvityksen mukaan 72 prosenttia lukijoista hyväksyy pizzassaan ananashedelmän, mutta 28 prosenttia lukijoista on sitä mieltä, ettei se kuulu pizzaan lainkaan.
Villeimmät tilaavat kyselyn mukaan pizzaansa pelkkää ananasta. IS:n raati maisteli tätä erikoiselta kuulostavaa valintaa, mutta maku ei saanut raatilaisilta ainakaan täystyrmäystä.

Kyselyn mukaan kinkku on selvästi suosituin pizzaliha. Kyselyn perusteella pizza on muutenkin lihansyöjien ruoka. Suosituimpien fantasiapizzojen listalla ensimmäinen lihaton vaihtoehto oli vasta sijalla 117 ollut pelkkä ananaspizza. Klassinen Margarita eli mozzarella-tomaattipizza oli sijalla 175.

Oreganon ja valkosipulin kanssa kansa on ananaksen tapaan jakaantunut. Oreganosta piti 66 prosenttia vastaajista, mutta valkosipuli jakoi kansan lähes tasan kahtia. Miehet valitsivat kyselyssä nämä molemmat mausteet hieman naisia useammin.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Kyselystä kävi ilmi myös alueellisia eroja ihmisten pizzamaussa. Esimerkiksi Lapissa valittiin etelää useammin valkosipulia ja voimakkaampia mausteita kuten chiliä tai Tabascoa.

Mielenkiintoinen alue pizzojen suhteen on Oulu ja lähiseutu. Nimittäin Siikajoella herkkupizzaansa valitsee yhdeksi täytteeksi majoneesin jopa 40 % vastaajista. Samoin Tyrnävällä ja Oulussa majoneesi kuuluu suosikkipizzaan melkein joka kolmannella.

Ruotsissa suosittu bearnaisekastike löytyy vastanneiden fantasiapizzoista useimmin Ylitorniolla ja Pohjanmaan rannikkokunnissa.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt