Alkuvuoden suosituin kalaresepti on helppoa, halpaa ja nopeaa uuniruokaa – jotain muuta kuin uunilohta

Julkaistu:

Kala
Alkuvuoden hitti on mehevät silakkapihvit uunissa -resepti!
Silakan kysyntä oli pitkään laskussa, mutta nyt se näyttää löytäneensä jälleen tiensä kuluttajien ruokapöytään. Pro kala ry kertoo, että silakkapihvit uunissa -reseptiä on käyty lukemassa Pro kala ry:n nettisivuilla enemmän kuin mitään muuta reseptiä.

Vielä 2000-luvun alussa suomalaiset söivät vuodessa 1,2 kiloa silakkaa henkilöä kohden, mutta uudemmissa tutkimuksissa luku on ollut enää vain 300 grammaa, Pro kala ry tietää kertoa.

Kotikokki taikoo silakasta helposti herkullista ruokaa

Kaupasta silakkaa saa lähes ympäri vuoden kokonaisena, perattuna tai fileinä sekä erilaisina valmis- ja säilyketuotteina.

– Silakan syönti on muutakin kuin kulinaristinen nautinto. Silakka on hyvin terveellistä ruokaa: siinä on omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia. Sen lisäksi on se myös ympäristölle hyväksi: silakankalastus poistaa merestä ravinteita, jotka ovat ympäristölle haitallisia, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen muistuttaa.

Silakka on todella monipuolinen raaka-aine, ja kotikokki taikoo siitä helposti upeita annoksia. Uunissa valmistettavat silakkapihvit valmistuvat arkenakin vaivattomasti.

– Kun ostaa valmista silakkafilettä, ei tarvitse huolehtia kalan käsittelystä. Silakka kypsyy todella nopeasti ja sitä voi maustaa moneen makuun, Partanen vinkkaa.

Reseptin silakkapihvit voi helposti tuunata omien mieltymysten mukaan. Pro kala neuvoo kokeilemaan esimerkiksi wasabi- tai kantarellituorejuustoa.

Mehevät silakkapihvit uunissa

4 annosta

600 g silakkafileitä

1 tl suolaa

vähän musta- tai valkopippuria myllystä

noin 150 g maustettua tuorejuustoa tai vastaavaa

tuoretta tai kuivattua yrttiä (esim. tilliä, persiljaa, basilikaa)

1. Peitä uunipelti leivinpaperilla. Mausta silakkafileet suolalla ja pippurilla ja lado puolet niistä leivinpaperille. Nosta fileille nokare tuorejuustoa ja ripottele päälle valitsemasi tuorejuuston makuun sopivaa yrttiä. Nosta sopivankokoiset fileet pariksi päälle ja paina kevyesti, niin juusto leviää.

2. Kypsennä 200 asteessa 10–15 minuuttia.

3. Tarjoa peruna-palsternakkamuusin tai syksyn kasvisten kera. Viipaloi 2 porkkanaa ja 1 palsternakka. Huuhdo auki viilletty ½-1 purjo ja suikaloi se. Nosta kasvikset kasariin ja lisää vähän kiehuvaa vettä ja 1 rkl öljyä ja keitä kypsäksi. Lisää joukkoon kypsymisen loppuvaiheessa sokeri- tai pakasteherneitä. Kaada vesi pois ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Vinkki: Silakkapihvit maistuvat kylminäkin, joten niitä kannattaa tehdä aina iso annos kerrallaan. Silakkapihvit muuntuvat maultaan moneksi täytteestä ja paistotavasta riippuen. Uunissa pihvit kypsyvät helposti, nopeasti ja ilman käryä. Ruisjauhoissa kiepauttaen ja pannulla paistaen pinnasta tulee herkullisen rapea, mutta naapuritkin tietävät että meillä herkutellaan silakalla!

Silakkapihvien täytteeksi sopivat muun muassa tuoreet yrtit, kuullotettu silputtu sipuli, purjo, juustoraaste, pinaatti- tai rucolasilppu fetamuruihin yhdistettynä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt