Testasimme mitä tapahtuu, kun joulutorttu täytetäänkin Kettukarkilla – uunissa tapahtui jännittävä ilmiö

Vihreät kuulat -joulutortut ovat aiheuttaneet käsittämättömän ilmiön. Torttuihin on kokeiltu myös muita marmeladeja, eikä aina niin onnistuneesti.

Idea oli ehkä parempi kuin lopputulos. Tässä vielä leipomisen toiveikas vaihe.

24.12.2018 13:19

Vihreät kuulat leivonnassa on ollut tänä jouluna varsinainen ilmiö. Vaikka perinteinen marmeladi jakaakin kansaa vahvasti, kaikki, mikä siihen liittyy, kiinnostaa ihmisiä kovasti.

Vihreitä kuulia onkin siis kokeiltu vain taivas on rajana -asenteella: pipareissa, kakuissa ja jopa kiisseleissä. Yltäkylläisissä oloissa on voitu tehdä myös monenlaisia muitakin kokeiluja, kuten jutussa 9 ihan uutta täytettä joulutortulle, jossa torttu täytettiin muun muassa vaahtokarkilla, erilaisilla suklailla ja juustoilla.

Teimme jouluviikolla vielä yhden testin: jos Vihreissä kuulissa vetoaa nimenomaan tuotteen klassisuus ja perinteikkyys, voisivatko niin kutsutut Kettukarkit eli Fazerin Pihlaja-karkit ajaa saman asian?

Kauniita kuvia kyllä, mutta...

Pihlaja-marmeladimakeinen jakaa Vihreiden kuulien tapaan vahvasti mielipiteitä, mutta kaikki tuntevat silti hieman kirpeän ja sokerisen ikikarkin. Moni yhdistää ne isovanhempiensa kotiin ja lapsuuteen.

Pienen googletuksen tuloksena voikin havaita, että muutama kotimainen bloggaaja on esitellyt tekemiään hienoja Kettukarkkitorttuja. Monia niistä yhdistää kuitenkin yksi asia: vaikka kuvat ovat kauniita ja eteerisiä ja tortut onnistuneen näköisiä, ne ovat useimmissa tapauksissa kuitenkin oikeasti raakoja – tai ainakin äärimmäisen vaaleiksi jätettyjä.

Vain se, joka on kokeillut paistaa niitä, tietää syyn: Koko hemmetin karkki räjähtää uunissa nopeammin kuin uskoisi!

Jännittävä ilmiö uunissa

Omakohtainen kokemus Kettukarkkitorttujen paistamisesta tulee parhaiten esiin kuvien kautta: lupaava alku, lopputuloksena totaalinen räjähdys. Pelastajana toimi kuitenkin vanha kunnon tomusokeri, jolla voi joissakin tapauksissa peittää pahimmat mokansa.

Tortut tehtiin valmiista torttutaikinasta. Karkkeja kokeiltiin sekä halkaistuna että kokonaisina.

Kun torttutaikinan paistoaika on 10–15 minuuttia, karkit räjähtivät viimeistään noin 3–5 minuutin kohdalla. Kettukarkit käyttäytyivät jännittävästi: ne poksahtivat voimalla ja ”sukelsivat” sen jälkeen tortun uumeniin, leviten paistoksessa niin, että uunista ottaessa koko karkista ei ollut enää mitään nähtävissä.

Jos siis haluat somekanaviisi täydellisiä kuvia ”uudesta keksinnöstä, Kettukarkkitortuista”, jätä torttu raa’aksi tai lisää karkki aivan paistamisen viimeisessä vaiheessa. Ja nyt puhutaan oikeasti parista viimeisestä minuutista, jotta taikina ei ehdi kärähtää.

Maku oli ”ihan hyvä”

Kypsä taikina on luonnollisesti parempaa kuin raaka, siksi torttujen annettiin paistua valmiiksi. Paistamisen jälkeen Kettukarkkia ei enää tortussa näkynyt, mutta maussa sen huomasi.

Kettukarkkitortuista tuli suhteellisen hyvää palautetta.

– Kettukarkki maistuu ja itse asiassa on ihan hyvä, että se on levinnyt eikä ole vain yhdessä kohtaa, yksi testaajista kuvailee.

– Ihan hyvä maku, toinen maistaja kannustaa ehkä hieman lannistunutta leipuria.

– Karkista voi tulla ehkä liian makea torttu, kolmas toteaa kuitenkin.

Lannistava näky: Räjähtäneet marmeladit torttujen päällä. Alarivin kettukarkkitortuissa itse karkkia ei ollut enää nähtävillä.

Tomusokeri pelastaa tilanteen, jos taikina ei ole palanut. Kettukarkkitorttu sai kohtalaisen hyvää palautetta maustaan.

Hillotäytteelle on hyvä syy

Kokeilimme torttujen täytteeksi samalla myös Halvan juhlamarmeladeja, sillä neljän eri maun pakkauksessa oli mukavasti eri värejä. Marmeladien maut olivat myös lupaavia torttuja ajatellen: lakka, raparperi, päärynä ja mustaviinimarja.

Marmeladikokeilu ei kuitenkaan onnistunut. Siihen on siis oikeasti perustellut syynsä, miksi torttuihin suositellaan hillotäytettä.

– Maku on ihan hyvä, mutta marmeladi jää hampaisiin kiinni, kaksi testaajaa toteaa.

Uunissa ne myös valuivat herkästi torttujen päältä ja kovettuivat sitkeiksi sokerilevyiksi leivinpaperin päälle.

Marmeladikarkit jäivät sitkeiksi.

Erilaisista, uudelta kuulostavista ilmiöistä innostutaan ja hyvä niin, mutta oman kokemukseni pohjalta en tekisi enää vastaavia kokeiluja. Toki joku taitavampi leipuri olisi varmasti osannut ratkaista ongelmat ja saanut aikaiseksi kauniimpaa ja maukkaampaa tarjottavaa.

Loppukaneettina sanoisin kuitenkin, että perinteinen joulutorttu on oikein hyvä. Luumuhilloa ei tarvitse voittaa.

Uudet keksinnöt joulutorttumaailmassa eivät myöskään ehkä kuitenkaan ole sitä, mitä maailma kaipaa eniten juuri nyt – ellei sitten tule jokin superhilloke, joka todella räjäyttää tajunnan.

Tässä vaiheessa leipuri uskoi vielä itseensä.

Kokeilussa käytettiin Fazerin Pihlaja-karkkeja ja Halvan Juhlamarmeladeja.

Artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 19.12.2017.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit