Jättitutkimuksessa analysoitiin yli 13 500 pikaruoka- ja ravintola-annosta – Tutkija kuvaa lopputulosta shokeeraavaksi - Ruokala - Ilta-Sanomat

Jättitutkimuksessa analysoitiin yli 13 500 pikaruoka- ja ravintola-annosta – Tutkija kuvaa lopputulosta shokeeraavaksi

Ravintoloiden hampurilaisaterioissa oli brittitutkimuksen mukaan keskimäärin 414 kilokaloria enemmän kuin pikaruokaravintoloiden hampurilaisaterioissa.

Julkaistu: 14.12.2018 20:16

Yli puolessa tutkijoiden vertaamista annoksista paukkui tuhannen kilokalorin raja, kun terveystieteilijöiden suositus on, ettei yhden aterian pitäisi sisältää yli 600 kilokaloria.

Terveystieteilijöiden mukaan yhden aterian ei pitäisi sisältää yli 600 kilokaloria energiaa, mutta tuoreessa brittitutkimuksessa perinteisten ravintola-annosten keskiarvo oli 1 033 ja pikaruokaravintoloissa 751 kilokaloria. Tämä tarkoittaa, että tutkimuksen mukaan ravintola-annokset lihottavatkin enemmän kuin pikaruoka-annokset.

British Medical Journalin alunperin julkaisemasta tutkimuksesta uutisoivan BBC:n mukaan Liverpoolin yliopiston tutkijat löysivät huolestuttavia tuloksia analysoituaan yli tuhat annosta.

Tutkimusta varten analysoitiin yli 13 500 annosta 21 ravintolassa ja kuudessa pikaruokaketjun ravintolassa. Lopputulos oli, että vain kymmenen ateriaa määriteltiin terveellisiksi sillä perusteella, että niissä oli energiaa alle 600 kilokaloria, kun taas yli puolessa annoksista paukkui tuhannen kilokalorin raja. Analyysiin eivät lukeutuneet juomat ja jälkiruoat.

Ravintoloissa yli tuhannen kilokalorin ateriat olivat viisi kertaa todennäköisempiä kuin pikaruokaravintoloissa, selviää tutkimuksesta, jonka tuloksia sitä johtanut tohtori Eric Robinson luokittelee shokeeraaviksi.

Pikaruokaketjuista mukana tutkimuksessa olivat esimerkiksi useille suomalaisillekin tutut KFC, Burger King, McDonald's ja Subway, joista energiapitoisimmat annokset olivat KFC:ssa.

Tutkimuksessa vertailtiin esimerkiksi hampurilaisaterioita, joiden osalta ravintola-annoksissa oli keskimäärin 414 kilokaloria enemmän kuin pikaruokaravintoloiden hampurilaisaterioissa. Robinsonin mukaan eroa selittänevät annoskoko ja valmistustavat.

– On selvää, mitä ruoka-alalla tulisi tehdä. Heidän täytyy toimia vastuullisemmin ja kitkeä kalorimääriä annoksista, joita he tarjoavat, tohtori jyrähtää BBC:lle.

Suomessa tutkimuksesta uutisoi aiemmin Helsingin Sanomat. Tulos voi vaikuttaa yllättävältä, mutta ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on eri mieltä. Hän allekirjoittaa Robinsonin arviot syistä HS:n haastattelussa.

– Sama jauhelihapihvi ja valkoinen vehnämössö siellä on, juustot ja majoneesit. Ravintoloissa ne tarjoillaan vieläkin isompina annoksina kuin pikaruokaloissa, hän totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit