Keittiömestari paljastaa täsmävinkkinsä: Näin teet täydellisen pizzan kotioloissa

Julkaistu:

Pizza
Pizzasta voi saada kotonakin mestariteoksen. Nyt pizzaa työkseen paistava keittiömestari jakaa täsmävinkkinsä onnistuneeseen pizzaperjantaihin.
Suomalaiset tunnetusti rakastavat pizzaa, ja varsinkin viikonlopun lähestyessä moni haluaa nautiskella tuon italialaisen herkun äärellä.

Aina ei tarvitse kuitenkaan lähteä kaupungin suosituimpaan ravintolaan saadakseen loistavaa pizzaa, vaan maukas ja onnistunut lopputulos syntyy ilman kiviuuniakin.

Tampereella sijaitsevan suositun ravintola Puiston keittiömestari Mika Hellsten kertoo, että erinomainen pizza saa alkunsa jo valmisteluvaiheessa.

– Kotikokin kannattaa aloittaa siitä, että valitsee pizzaansa hienojakoisinta mahdollista jauhoa, eli 00-jauhoa, Hellsten sanoo.

Vehnäjauhojen jauhatusasteet merkitään numeroin. Mitä pienempi numero, sitä hienompi jauhatus.


Lopputulos paranee entisestään, jos pizzaperjantaihin ehtii varautua pyöräyttämällä taikinan jo päivää tai paria aikaisemmin.

Hellsten suosii itse kotioloissa kylmäleivontaa, joka tarkoittaa, että perinteiset pizzapohjan ainekset, eli jauhot, hiiva, suola ja öljy sekoitetaan lämpimän veden sijaan kylmään veteen. Taikinasta muotoillaan palloja ja ne jätetään jääkaappiin kohoamaan ja odottamaan valmistusta.

– Taikina kannattaa tehdä kylmäleivonnalla pari päivää etukäteen, ja lähteä vasta sitten työstämään sitä pohjaksi, Hellsten neuvoo.


Hellsten kertoo kylmäleivonnan viehätyksen perustuvan siihen, että taikinassa elävä hiiva saa rauhassa kehittyä ja pizzataikinan rakenteesta tulee erityisen hyvä. Taikinapallot avataan joko käsin tai kaulimalla.

Kylmäleivonnassa on toinenkin näppärä etu: ylimääräiset taikinapallot voi pakastaa myöhempää käyttötarkoitusta varten.

Malttia täytteiden kanssa

Moni sortuu kotioloissa helposti laittamaan pizzan päälle täytettä mielin määrin. Hellsten kuitenkin neuvoo pitämään pään kylmänä.

– Suurin moka on se, että lähdetään pröystäilemään raaka-aineilla, jolloin pohja helposti vettyy ja siitä tulee kostea, Hellsten kertoo.

– Hyvä nyrkkisääntö on, että kastikkeen ja juuston lisäksi pizzaan laitetaan 3–4 täytettä, Hellsten neuvoo.


Purkkiananas ja muut nestemäiset täytteet saattavat helposti tehdä pizzasta kostean. Tähänkin Hellstenillä on oiva kikka.

– Sitten kompensoidaan kastikkeen määrällä, eli vähennetään kosteutta laittamalla pohjalle tomaattikastiketta vähemmän. Ja jos haluaa tehdä oikein hyvän pizzan, niin kannattaa keittää ja maustaa se tomaattikastike itse, Hellsten vinkkaa.
Jos pizzanhimo iskee yllättäen eikä kylmäleivontaan ole ollut aikaa, voi pizzapohjan kanssa kokeilla toista ammattilaisten kikkaa.

– Peltiä voi esilämmittää ennen kuin pizzan laittaa uuniin. Käytännössä se tarkoittaa, että pellin annetaan olla uunissa lämmitysvaiheessa. Sitten pizza vaan sujautetaan valmiiksi lämpimälle pellille paistumaan, Hellsten kertoo.

– Kylmäleivonnan kanssa pellin esilämmittäminen tosin ei tuo lisäarvoa, koska taikinan herätteleminen on tehty jo leivontavaiheessa, Hellsten muistuttaa.


Uuni kannattaa laittaa kiertoilmalle, noin 200–225 asteeseen. Pizzan paistoaika on varsinkin pizzalevyä käyttävälle yllättävän lyhyt, täytteiden painosta riippuen 5–7 minuuttia.

– Pohja kannattaa pitää joka tapauksessa ohuena, ja muistaa maltti täytteiden kanssa. Sillä pääsee jo todella pitkälle, Hellsten sanoo.

Kokeilunhaluiselle avokadoa

Tänä syksynä ravintola Puistossa on suosittu pizzoissa yhtä yllättävää raaka-ainetta, sillä uuneihin on sujahtanut avokadolla kuorrutettuja pizzoja.

– Se on ollut meidän ravintolassa ihan hitti. Avokado leikataan ohuiksi viipaleiksi ja laitetaan ihan normaalin täytteen tapaan pizzaan ja uuniin, Hellsten kertoo.

– Se tuo mukavaa tekstuuria pizzaan, Hellsten arvioi.

Keittiömestari suosii itse kuitenkin omassa pizzassaan mieluiten tuttuja ja turvallisia yhdistelmiä.

– Olen niin perusjamppa, että salami, tonnikala ja tuore valkosipuli ovat minun suosikkejani, hän nauraa.

Kokeile esimerkiksi näitä Ruokalan pizzareseptejä:

Täydellinen tomaattikastike

Pizza Margherita

Pizza con Prosciutto di Parma e Rucola

Viikuna-vuohenjuustopizza

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt