Jättijoulutorttu herättää hilpeyttä ja himoa – yllätystäyte on sopivasti suolainen - Ruokala - Ilta-Sanomat

Jättijoulutorttu herättää hilpeyttä ja himoa – yllätystäyte on sopivasti suolainen

Joulutorttujen silmä on lohen punainen ja smetanan valkoinen.

Julkaistu: 31.10.2018 11:15

Nyt otetaan varaslähtö torttukauteen ja tehdään niin iso jättitorttu, että sillä ruokkii koko pöydän!

Jos jaksat tehdä pyhäinpäiväksi (tai kauden ensimmäisiin pikkujouluihin!) vain yhden leivonnaisen, olkoon se tämä. Suolainen jättijoulutorttu yhdistää kylmäsavulohen ja smetanan.

Sormisuolalla ja seesaminsiemenillä päällystetyt sakarat ovat niin herkullisia, että viimeisestä murusesta saattaa joutua kilpailemaan!

Tee taikina itse – saat pehmeää ja silti rapeaa

Jättijoulutortun pehmeyden salaisuus on itse tehty rahkavoitaikina. Se sekoitetaan helposti monitoimikoneessa, mutta käsinkin taikina onnistuu. Voit myös oikaista ja käyttää kaupan valmiita isoja lehtitaikinalevyjä. Muista ottaa ne sulamaan hyvissä ajoin.

Täytteessä maistuvat joulun klassikkomaut lohi ja smetana. Yllättävän pirteyden makuun tuovat piparjuuri ja sitruuna, ja juuri tässä makuyhdistelmässä on tortun taika: yhden suupalan jälkeen on pakko ottaa toinen.

Jättijoulutorttu taitellaan perinteisen luumutortun tapaan: Leikkaa neliön kulmiin viillot kohti keskustaa samalla tavalla kuin joulutorttuja muotoillessa. Käännä joka toinen sakara kohti neliön keskustaa täytteen päälle lomittain.

Malta jäähdyttää, jotta maut tasaantuvat

Tarkkaile jättitortun paistumista. Jos sakarat uhkaavat tummua, peitä ne leivinpaperipaloilla, jotta täyte ehtii kypsyä.

Parhaalta jättitorttu maistuu hieman jäähtyneenä.

Tee mehevä jättijoulutorttu Kodin Kuvalehden ohjeella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit