Tiesithän tämän ketsupin kestosta? Näin kauan ruokapöydälle unohdettu ketsuppi säilyy - Ruokala - Ilta-Sanomat

Tiesithän tämän ketsupin kestosta? Näin kauan ruokapöydälle unohdettu ketsuppi säilyy

Kaupassa ja ravintolassa ketsuppipurkit ovat huoneenlämmössä, mutta kotona moni säilyttää jääkaapissa. Miten ketsuppia oikein pitäisi säilyttää?

Ketsuppia ei kannata unohtaa ruokapöydälle pidemmäksi aikaa.­

10.10.2018 19:00

Ketsuppia näkee säilytettävän sekä huoneenlämmössä että jääkaapissa, mutta kumpi on oikea tapa?

Ketsupin valmistaja Maustaja Oy:n tuotekehitys- ja laatupäällikkö Johanna Myllykangas kertoo ketsupin säilyvän tuotteen pakkauksen säilytysohjeen mukaan.

Tyypillisesti ohjeessa neuvotaan säilyttämään ketsuppia avaamattomana huoneenlämmössä ja avattuna jääkaapissa.

Jos ketsuppipurkki kuitenkin unohtuu avattuna huoneenlämpöön, lyhenee ketsupin säilyvyysaika pakkauksessa ilmoitetusta päivämäärästä.

Auran kaupallinen johtaja J-P Rautamaa kertoo, ettei ketsuppi ole kuitenkaan niin herkkä, ettei se säilyisi keittiön pöydälle unohdettuna yhtä yötä.

– Jos ketsuppi on viikon pöydällä, voi olla, ettei se ole enää käyttökelpoista. On virhe säilyttää sitä pitkään huoneenlämmössä, hän toteaa.

Lapset saattavat käyttää ketsuppia väärällä tyylillä

Meiran tuotekehityspäällikkö Tarja Aron mukaan pöydälle unohdetun ketsupin säilymiseen vaikuttavat monet tekijät kuten se, miten pitkään ketsuppipullo on jo ennen sitä ollut avattuna, mikä on ollut jääkaapin lämpötila ja kuinka pulloa on käytetty.

– Lapset varsinkin saattavat lisätä ruokaansa ketsuppia sellaisella tyylillä, että ketsuppipullon suuaukko on kiinni lautasella olevassa ruuassa ja sitä kautta pulloon voi päätyä mikrobeja.

Aron mukaan ketsupin laatua kannattaa arvioida aistinvaraisesti ennen seuraavaa käyttöä.

– Jos ketsuppi esimerkiksi tuoksuu epämiellyttävältä, ei sitä kannata enää käyttää.

Miksi ravintolat säilyttävät ketsuppia lämpimässä?

Ravintoloissa ketsupin löytää jatkuvasti jo valmiiksi pöydältä. Rautamaa kuitenkin kertoo ravintoloiden nostavan usein ketsupit yön ajaksi jääkaappiin. Ketsupit myös kuluvat ravintoloissa kotikäyttöä nopeammin.

– Ravintoloissa on käytössä myös ketsupin annospusseja, jotka säilyvät vieläkin pidempään. Ne säilyvät lämpimässä päiviä, Rautamaa sanoo.

Rautamaan mukaan avattuna ja oikein säilytettynä ketsuppipurkki säilyy jopa kuudesta yhdeksään kuukauteen.

– Ketsupin rakenne ja koostumus on juoksevaa. Joissakin majoneeseissa puolestaan on se, että ne ovat lämpimässä juoksevampia, mutta rakenne muuttuu kun ne laitetaan kylmään ja ne jähmettyvät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit