Aatelisneito Annasta tuli teesommelier – pyörittää englantilaista teehuonetta Viitostien varressa

Anna Grotenfelt-Paunonen on vastavalmistunut teesommelier. Lisäksi hän on aatelisneito, Uppsalan ekonomi, kahden lapsen äiti ja maanviljelijän vaimo. Ja nyt hän opiskelee kokiksi.

Anna Grotenfelt-Paunonen pyörittää englantilaista teehuonetta Wehmaan kartanon pihapiirissä.

Viitostietä ajaessa Juvan kohdalla yllättyy. Ensimmäiseksi ei tulisi mieleen, että Wehmaan kartanon pihapiirissä Savossa sijaitsee englantilainen teehuone.

Brittituristitkin ovat vaikuttuneita. Suomen ainoassa englantilaisessa teehuoneessa saa teelajien ohella maistaa muun muassa peribrittiläisiä skonsseja ja kurkkuleipiä.

Vanhaan talliin tehdyt teehuoneet on sisustettu hevos- ja kukkatapetein.

Kaiken takana on kartanon tytär Anna Grotenfelt-Paunonen, joka perusti TeaHouse of Wehmaisin sukutilalleen 2010.

Tuolloin tallin valtasi osittain vielä Annan äidin omistama ja Suomeen tuoma vaateliike Butiken på landet. Ruotsalaisen kauppakonseptin valikoimassa oli paljon brittityylisiä vaatteita.

–Lempiteeni on kevyesti hapetettu laadukas oolong, sanoo teesommelier Anna Grotenfelt-Paunonen. TeaHouse of Wehmaisin teehuoneessa Juvalla on hauskat hevostapetit.

Butikenin vaatevalikoima oli yksi syy englantilaisen teehuoneen syntymiselle.

– Vaikka kyse oli kahdesta eri yrityksestä, halusimme, että ne sopivat tyylillisesti yhteen, Anna Grotenfelt-Paunonen kertoo.

Yrittäjäperheen lapsena Anna oli tottunut siihen, ettei kukaan ulkopuolinen uskonut perheen yrittäjätoimintaan. Anna halusi toteuttaa ideoitaan. Tee kiehtoi – kahvia saa melkein joka paikasta, mutta teehuoneita ei Suomessa oikein ollut.

– Teekulttuuri antaa myös hirveästi liikkumavaraa tarjoiluiden suhteen.

Teetä voi juoda pienen makean palan tai ihan kunnon illallisen kanssa. Myös teecocktailit antavat paljon mahdollisuuksia. Anniskeluoikeudet TeaHouse of Wehmais sai viime vuonna.

– Maaseudulla olemme hyvin riippuvaisia paikallisista, että he tulisivat asiakkaiksi usein. Tarjonta ei saa olla liian kapea. Pitää osata joustaa.

On toukokuun 29. päivä ja Anna Grotenfelt-Paunonen on yhtä hymyä. Hän on saanut aamulla teemestarilta puhelun. Lopputentti on mennyt hienosti läpi ja Annasta on tullut teesommelier.

–Jos tee on vanhaa eikä enää anna makua ja tuoksua, sen voi laittaa saunan uuniin. Minttutee antaa raikkaan tuoksun.

Grotenfelt-Paunosen lisäksi vain harva suomalainen on suorittanut International Tea Masters Association -yhdistyksen (ITMA) tea sommelier -tutkinnon.

Kolmen vuoden opinnot ovat nyt ohi.

– Oli tärkeää, että saan vankan pohjan tiedolle, hän sanoo.

Loppukokeessa oli 104 kysymystä, joista osa oli esseitä. Makutesti oli jo aiemmin.

Teesommelierilla on laaja osaaminen teen historiasta, tuotantoprosesseista ja kasvatuksesta sekä erilaisista lajikkeista. Hän osaa yhdistellä makuja ja tehdä suosituksia ruoalle.

– Halusin, että saan varmuutta, että ymmärrän itsekin mistä puhun.

Teesommelierin pitää osata maistaa, onko tee vihreä, musta, valkoinen, oolong, keltainen vai pu’er, ja lisäksi vielä, mikä kyseinen teelaji on kyseessä. Koulutukseen kuuluu myös teesekoitusten valmistaminen eri lajikkeista.

– Teetä on olemassa yli 10000 eri lajiketta. Pitää osata tehdä myös sekoitukset, että teestä tulee joka kerta samanlaatuista.

 Teetä on olemassa yli 10000 eri lajiketta. Pitää osata tehdä myös sekoitukset, että teestä tulee joka kerta samanlaatuista.

Nyt Anna opiskelee kokiksi ja valmistuu ammattiin syksyllä. Se on lapsuudenhaave. Hän on aina rakastanut hyviä raaka-aineita. Teehuoneen leivonnaiset ovat kaikki paikan päällä valmistettuja lähi- ja luomuaineksista.

– Kun olin Ranskassa vaihto-oppilaana, pyörin jo silloin toreilla ja ravintoloissa.

Myös yrityspuolen, markkinoinnin ja hinnoittelun tulee olla hanskassa.

Teehuone on ollut iso investointi. Anna on vuokralla sisarensa omistaman Wehmaan kartanon entisessä tallissa. Sinne on rakennettu teollisuuskeittiö sekä ravintolatilat. Samassa rakennuksessa on myös viime juhannukseksi valmistunut delikauppa Deli & Deco sekä kokous- ja juhlatilat, joissa järjestetään muun muassa teetasting-tilaisuuksia.

– Minua kiehtoo aasialainen elämäntapa ja teemaailman tunnelma ja ilmapiiri. Koko rauhoittuminen teen ympärillä. Aasialaiset ovat tasapainossa luonnon kanssa.

– Teehen liittyy myös elämänkatsomus, että osaa pysähtyä ja nauttia hetkestä.

Tee höyryää. Anna tarjoilee skonsseja, englantilaisia teeleipiä. Täällä teehuoneella skonssitaikina sekoitetaan vasta, kun asiakas on tehnyt tilauksen. Kerran kuukaudessa on skonssibuffet.

Anna Grotenfelt-Paunonen on ensimmäinen suomalainen, joka on suorittanut International Tea Masters Association -yhdistyksen (ITMA) tea sommelier -tutkinnon.

– Kun opiskelin Ruotsissa, asuin kirkkonummelaisen tytön kanssa. Hän teki sunnuntaisin skonsseja tällä samalla reseptillä. Ihmiset ovat tykänneet niistä.

Uppsalassa ekonomiksi opiskelleen Annan piti jäädä maailmalle, mutta hän tulikin kotitilalle auttamaan äitiään. Nyt jo lopetettu Juvan Butiken på landet oli avattu samana vuonna.

– Suunnitelmissa oli lähteä jonnekin, mutta minulla oli myös mies täältä Juvalta. Hänkin veti minut tänne. Muuten olisin jäänyt Ruotsiin.

– Äiti olisi toivonut, että olisin jatkanut vaatekauppaa, mutta se ei olisi pidemmän päälle toiminut. En olisi pystynyt pitämään yllä samaa laatua. On tehtävä, mitä sydän sanoo.

Anna puhuu viittä kieltä. Perhe on kansainvälinen. Äiti on ruotsalainen, mummi hollantilainen ja isomummi saksalainen.

Grotenfelt on tunnettu aatelinen suku. Tänä päivänä aatelisuus ei juuri velvoita.

– Aatelisuus oli ehkä tärkeämpää joskus nuorena, kun sitä etsi itseään, mutta eihän se tänä päivänä elämään vaikuta. Ehkä olisi vaikuttanut, jos olisin mennyt naimisiin aatelisen kanssa.

 Aatelisuus oli ehkä tärkeämpää joskus nuorena, kun sitä etsi itseään, mutta eihän se tänä päivänä elämään vaikuta.

Vielä 150 vuotta sitten aatelisnaisen piti välttää päivettymistä, ettei hän näyttäisi rahvaanomaiselta. Tämän päivän aatelisneito taas on teesommelier, ekonomi, yrittäjä, maanviljelijän vaimo ja kahden lapsen äiti. Anna asuu 20 kilometrin päässä lapsuudenkodistaan aviomiehensä maatilalla Juvalla. Luomutilalla on 80 lehmää.

Kotitilan kukkulalta näkee kolme kuntaa.

– Olen aina halunnut yrittäjäksi, Anna Grotenfelt-Paunonen sanoo.

– Olen aika idearikas. Yrittämisessä kiehtoo vapaus – että saan tuottaa palveluita, joka miellyttävät myös itseäni.

Täällä teehuoneella takapihan nurmikko näyttää kutsuvalta. Englantia puhuvat turistit juovat teetä päivänvarjon alla.

Vuodessa teehuoneella on 12000 myytyä kattausta. Iltapäivätee on suosituin.

Anna Grotenfelt-Paunonen sanoo, että nykymaailmassa pitäisi olla kustannustehokas. Pitäisi suorittaa, edetä ja kehittyä.

– Tee on kokonainen elämänasenne, hän sanoo.

Siihen kuuluu, että pitää osata nauttia siitä, mitä ympärillä on.

KORJAUS: Artikkelin tekstiä ja otsikkoa on muutettu 16.7.2018 klo 11.45. Jutusta on poistettu ilmaisu, että Grotenfeld-Paunonen olisi Suomen ensimmäinen teesomelier. The Seventh Cup –nimisen teealan yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Petra Ahlman suoritti kyseisen tutkinnon kaksi vuotta sitten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit