Ruokala

Kokit kertovat, miten onnistut viimein grillaamaan kanasta aivan täydellistä

Julkaistu:

Grillaus
Grillattu broileri on monen lempiherkkua.
Olemme uutisoineet jo esimerkiksi täydellisen grillipihvin salaisuudesta sekä kalan grillaukseen liittyvistä nikseistä.

On kolmannen grilliherkun, broilerin, vuoro.

– Broilerin kanssa kannattaa varata aikaa, varsinkin jos se on yhtään luista ja paksumpaa, Radisson Blu Royal Hotelin ja Grill it! -ravintolan keittiöpäällikkö Jari Kettunen neuvoo.

Öljyiset marinadit on hyvä pyyhkiä pois etukäteen, koska ne syttyvät helposti palamaan grillatessa. Nahalliset broilerin osat ovat hyvin grillattuina rapeita pinnalta ja meheviä sisältä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ohkaiset rintafileet kypsyvät nopeasti. Ne voi kääntää, kun pinnassa on hyvä väri, ja sitten sama homma toiselle puolelle.

– Paksumpien tuotteiden kanssa pitää olla enemmän pelisilmää. Kypsennysaika on pidempi, jotta myös luun vierestä on kypsää. Leikatessa kirkas ja mehevä neste kertoo onnistuneesta lopputuloksesta, Kettunen toteaa.

Jätä rinta, valitse reisi

Toni Leskinen tamperelaisesta Los Pollos -ravintolasta painottaa yhtä lailla riittävän valmistusajan tärkeyttä. Kokonaiselle kanalle kannattaa varata pari tuntia aikaa.

Lisäksi hän neuvoo kotikokkeja valmistamaan kokonaiselle, tuoreelle kanalle itse marinadin vuorokautta ennen valmistusta.

– Tuoreet yrtit, oliiviöljy ja suola ovat sopivia ainesosia. Kun tekee marinadin muovipussiin, sitä ei jää turhaan yli. Kanan sisään kannattaa laittaa sitruunaa ja valkosipulia, Leskinen ohjaa.

Valmistuksessa Leskinen suosisi valkoviiniä. Kokonaisen kanan alle voi laittaa astian, johon marinadi, kananrasva ja valkoviini valuu. Tällä nesteellä kanaa valellaan kypsennyksen ajan.

Hän kannustaa käyttämään kanasta erityisesti reisiosaa.

– Se vaatii toki pidemmän kypsennyksen, mutta ei kuivu samalla tavalla kuin kananrinta. Reisi pysyy mehevänä puolikin tuntia lämpöhauteessa grillin vieressä.

Los Pollos hyödyntää ruuissaan luutonta reisipaistia, jonka Leskinen ennustaa olevan tämän kesän parhaimpia herkkuja.

Reisipalaa ei tarvitse marinoida, mutta sille sopii esimerkiksi teriayki-kastike grillauksen jälkeen päälle siveltynä.

– Reisipaisti on mehevää, rasvaista ja antaa grillaajalle anteeksi, kun ei kuivu grillatessa helposti. Se on hyvä grillata rasvapuoli alaspäin aika kuumassa ja vaihtaa sitten puolta – tässä saa ja pitääkin kulua aikaa! Vähintään 10 minuuttia grillataan, aluksi kuumemmalla, sitten vaihdetaan lämmöt miedommalle, Leskinen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt