Ruokala

Kokki vinkkaa: Tästä tiedät, että kala on kypsää ja otettava heti pois grillistä

Julkaistu:

Grillaus
Kalan kanssa kannattaa käyttää halsteria.
Kesä on täällä, mikä tietää myös sitä, että grillikausi käy kuumana.

Grillissä voi – ja kannattaa – valmistaa paljon muutakin kuin perinteistä pihviä ja makkaraa. Esimerkiksi kalasta saa pienellä vaivalla suurta herkkua.

– Paistomittari on isojen kalojen kanssa varsin oiva apu, Radisson Blu Royal Hotelin ja Grill it! -ravintolan keittiöpäällikkö Jari Kettunen toteaa.

Entä jos mittaria ei kuitenkaan ole saatavilla, ja grillatun lohen himo on sietämätön?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Totta kai voi hyödyntää muita apuvälineitä. Pienten kalojen tai ohuiden fileiden kanssa on hyvä käyttää halsteria, se helpottaa käsittelyä. Kokonaista kalaa on helpompi kääntää grillatessa, Kettunen neuvoo.

Katse ruotoon

Kuten olemme aiemmin kertoneet, kalan grillaaminen kokonaisena on muutenkin kätevää. Tällöin kalan rasvat pysyvät kalan nahan alla, ja kalan liha säilyttää maukkautensa.

Kokonaisessa kalassa toimiva perusohje on se, että jos ruoto lähtee irti, kala on kypsää.

– Kala on herkkä raaka-aine, ja sen kanssa kannattaa olla varovainen. Läpikypsä kala on kuivaa, joten jos kypsennyslämpötila on liian kova tai kypsennysaika liian pitkä, valkuaiset tulevat ulos kalasta. Tämä on merkki siitä, että kala on ylikypsää.

Lämpötilat vaikuttavatkin grillissä nopeasti, joten kalaa valmistaessa on syytä olla valppaana. Se kypsyy hyvin äkkiä yli. Grillin on oltava kuitenkin riittävän kuuma, ettei kala tartu ritilään.

Kokeile esimerkiksi grillattuja ahvenfileitä avomaakurkkujen kera tai misolohta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt