Ruokala

Näin viljelijä itse keittää täydelliset varhaisperunat – vinkkaa lajikkeen, josta on vaikeaa saada vetistä millään

Julkaistu:

Varhaisperuna
Kuumaan veteen ja suolaa mukaan, neuvoo kangasniemeläinen perunanviljelijä.
Varhaisperunoiden oikeaoppinen keittäminen mietityttää vuodesta toiseen. Valmistamiseen liittyy pieniä kikkoja, jotka varmistavat, että perunoiden maku ei kärsi kattilassa.

Ikuinen kiistakysymys tuntuu olevan esimerkiksi se, kuuluuko perunat laittaa kylmään vai kuumaan veteen.

Nina Kohvakka Hiekkoin tilalta peräänkuuluttaa jälkimmäistä valmistustapaa.

– Keitän vedenkeittimellä veden, pistän pestyt perunat kattilaan, sitten vain kuuma vesi päälle ja kiehumaan, kangasniemeläinen perunanviljelijä kuvailee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Peruna edellä

Kohvakalla on helppo niksi siihen, miten huomio pysyy tiiviisti perunankeitossa.

– Jos perunan kanssa on muuta syötävää, valmistan ne ensin ja laitan jo ruokapöydälle odottamaan, jotta pystyn vahtimaan perunoita tarkasti, Kohvakka sanoo.

Keitinvettä tulee juuri ja juuri niin, että perunat peittyvät – ei siis yhtään ylimääräistä. Kohvakka maustaa perunan suolalla, mieluiten merisuolalla.

– Sitten, kun peruna on melkein kypsä, otetaan vesi pois. Itse en laita siihen mitään pyyheliinaa tai talouspaperia päälle kosteutta imemään. Höyry on niin voimakas, että kun vesi on otettu pois kattilasta, kattila vain suoraan pöytään ja kaikki syömään, Kohvakka neuvoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luota kokeilemiseen, älä kelloon

Usein kuulee varhaisperunoiden keittoajan olevan vaihteleva aina kahdeksasta minuutista varttiin. Kohvakka kannustaa jättämään kellon tuijottamisen vähälle ja luottamaan perunoiden kokeiluun.

Kypsyyttä voi kesken keittämisen kokeilla ohuella tikulla. Haarukkaa kannattaa vältellä, sillä se tekee perunaan reikiä, jotka vain rikkovat perunat.

– Keittoaikaan vaikuttaa moni asia, kuten perunalajike, koko ja se, miten paljon perunoita keittää kerrallaan. Jos ottaa perunat suoraan jääkaapista, ne ovat kylmiä, mutta jos perunat tulevat suoraan maasta, ovat ne valmiiksi lämpimiä ja keittyvät siksi nopeammin.

Toiset lajikkeet ovat kiinteämpiä ja toiset jauhoisempia. Kohvakan mukaan esimerkiksi Annabelle on loistava: sitä ei tahdo keittämälläkään saada vetiseksi.

– Torilta kannattaa valita mukaan mahdollisimman samankokoisia perunoita, jotta keittäminen helpottuu. Joka tapauksessa nyrkkisääntö on se, että ensin laittaa isommat perunat kiehumaan ja lisäilee sitten pienemmät mukaan, Kohvakka kertoo.

Rinnalle silliä tai vaikka paahtosuolaa

– Selvää on, että kaikkein ihaninta on syödä niitä perunoita, joita ei ole ylikeitetty. Maku alkaa varhaisperunoissa kärsiä niin herkästi, Kohvakka kertaa.

Jos ja kun perunat onnistuu kuitenkin keittämään sopivan kypsyisiksi, ei parempaa kesäherkkua olekaan.

Ne menevät näppärästi sellaisinaan tai vaikka valkosipulisillin kanssa tarjoiltavina.

– Kangasniemellä ja lähiseudulla on myös sellainen perinneruoka kuin paahtosuola, jossa on pannulla paahdettua ruisjauhoa ja vähän suolaa. Valmistaminen kestää kauan ja vaatii valurautapannun, mutta täällä herkutellaan sillä jo ihan penskasta asti, ja ruoka on levinnyt sukupolvelta toiselle, Kohvakka paljastaa.

Miten sinä tarjoilet varhaisperunasi? Kommentoi alle!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt