Kuluttaja-lehti vertaili marinoidut grillilihat: Jopa kolmannes paketista voi olla marinadia

Kuluttaja-lehti vertaili kaupan marinoidut porsaan grillipihvit ja broilerin fileesuikaleet.

Itse marinoimalla tiedät mitä saat, ja maksat varmasti pelkästä lihasta.

12.6.2018 11:09

Kuluttajan mukaan porsaan grillipihveistä HK:n viljaporsaan marinoidussa fileepihvissä oli lähes 200 grammaa enemmän lihaa kuin pakkauksessa oli ilmoitettu. Muissakin testatuissa grillipihveissä lihapitoisuus oli ilmoitettua suurempi ottamatta lukuun Kivikylän marinoitua porsaan kyljystä, jonka lihapitoisuutta ei pakkauksessa ilmoiteta.

Marinadia monissa tuotteissa on runsaasti, lähes kolmannes. Porsaan grillipihveistä eniten sitä oli Lidlin Grillimaisterin porsaan ulkofileepihvissä, 30 prosenttia, tosin mittaustulosten perusteella vain 20 prosenttia. Toisaalta myös sen kilohinta oli vertailun alhaisin, 6,99 €.

Vertailluista kanasuikaleista marinadia oli eniten Atrian broilerissa (Atria Perhetilan kana fileesuikale pehmeän pippurinen) sekä Kanamestarin tuotteessa (Kanamestari Pehmeän pippurinen broilerin fileesuikale). Kanamestarin kilohinta oli vertailun alhaisin (7,69 €), mutta Atrian kilohinta broilerivertailun toiseksi kallein (10,63 €).

Tarkkana valmiskastikkeiden kanssa

Ilta-Sanomien tekemän grillauskastiketestin mukaan valmiskastikkeiden kanssa kannattaa olla tarkkana: makeimmillaan 100 grammaa kastiketta sisältää nimittäin yli 18 palan verran sokeria.

Lue lisää: Vertailimme 10 grillikastiketta, joista osa paljastui karmeiksi sokeripommeiksi – lähes 20 palaa sokeria!

Lisäksi valmiskastikkeiden energia- ja suolatasot ovat pilvissä.

– Itse tehdessä voi säätää marinointi- ja dippikastikkeen suolapitoisuuden sopivaksi. Makua kastikkeeseen saa käyttämällä muita mausteita, sitruunamehua tai tomaattisosetta. Grilliöljyksi sopii esimerkiksi rypsiöljy, johon voi halutessaan lisätä mausteita, erityisasiantuntija Heli Reinivuo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta vinkkaa IS:n jutussa.

Kuluttaja-lehden testissä olivat seuraavat tuotteet: Snellmanin maatiaispossun pippurimarinoitu fileepihvi, HK:n viljaporsaan marinoitu fileepihvi, Rainbowin porsaan ulkofileepihvi, Grillimaisterin porsaan ulkofileepihvi, Kivikylän marinoitu porsaan kyljys, Atrian perhetilan viljaporsaan fileepihvi sekä Naapurin Maalaiskananpojan Teriyaki fileesuikale, Kariniemen Kananpojan fileesuikale hunaja, Kotimaista Hunajamarinoitu broilerin fileesuikale, Pirkka Hunajamarinoitu broilerin fileesuikale, Atria Perhetilan kana fileesuikale pehmeän pippurinen, Kanamestari Pehmeän pippurinen broilerin fileesuikale.

Lähde: Kuluttaja-lehti

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit