Niilo Orala on testannut 4 348 eri makkaraa – hän listaa 10 makkaraa, joita kannattaa kokeilla grilliin - Ruokala - Ilta-Sanomat

Niilo Orala on testannut 4 348 eri makkaraa – hän listaa 10 makkaraa, joita kannattaa kokeilla grilliin

Niilo Orolan muistikirjassa on 4 348 maistettua makkaraa. Grillikauden kunniaksi hän listaa mielenkiintoisia poimintoja ja kokeilemisen arvoisia tuotteita.

Niilo Orola on testannut tuhansia makkaroita.

11.5.2018 12:54

Kaikkea kannattaa maistaa, Niilo Orola sanoo.

– Ainakin kerran, hän lisää tuumaustauon jälkeen.

Orola on maistanut 4 348 makkaraa. Hän on osallistunut aktiivisesti Akateemisen Kiuas-Seuran (AKS) istuntoihin, joita on kertynyt runsaan 26 vuoden aikana – tarkastuslaskennan jälkeen – 919.

Makkaranmaistajien seuraava istunto on siis jo järjestyksessä 920:s. Siellä saatetaan tehdä löytöjä. Jos oli kevät myöhässä, hissukseen ovat tulleet myös grilliuutuudet, joista osaa AKS tietää jo odottaa vesi kielellä.

Orola kokosi IS:n pyynnöstä kymmenen makkarasuositusta ja antoi niille pisteet. Kevään uutuuksista osa on vielä maistamatta.

Toistaiseksi harva on saanut tämän vuoden puolella yli 90 pistettä. Korkein mahdollinen pistemäärä olisi sata.

Kotimaiset huiput puuttuvat toistaiseksi, mutta sitä ennen Orolan sanoin:

– Kaikkea kannattaa kokeilla.

1. Brunssinakki (93/100 pistettä)

AKS:n valitsema vuoden 2017 uutuusmakkara. Tamperelaisen Yrjö Wigren Oy:n nakki sai maistajat hehkuttamaan: ”Rasvaa juuri sopivasti. Jotenkin epäterveellisen hyvä. Mausteet tasapainoiset. Jälkimaku kruunaa.”

Osa AKS:n maistamista makkaroista on poistunut markkinoilta. Toisaalta joidenkin reseptit ovat ajan saatossa muuttuneet. Toiset ovat taas palanneet markkinoille. Siksi seura testaa myös samoja makkaroita uudelleen.

2. Yrtti Bratwurst (95/100 p.)

Saarioisen Grilliwurst-sarjaan kuuluva raakamakkara on tällä hetkellä AKS:n top 20 -listan ykkönen. Orola muistuttaa, että raakamakkaroita on Suomessa ollut myynnissä toki aiemminkin, mutta vasta tällä vuosikymmenellä ne ovat tehneet läpilyönnin kesägrilleissä. Saarioinen oli se, joka lopulta hurmasi myös kauppiaat ja kansan syvät rivit. AKS valitsi vuoden makkaran 2011 näillä mainesanoilla: ”Lihaisa. Yrttinen. Käsityömakkaramainen. Rakenne karkea. Voimakas jälkimaku. Rapsahtava kaunis kuori.”

Raakamakkaran ohella trendi on juuresten ja perunan käyttäminen valmistuksessa. Orola muistuttaa, että tällä ei ole mitään tekemistä parjatun perunajauhon kanssa. Nyt nämä raaka-aineet, kuten punajuuri, tuovat väriä ja sattumia, jotka parantavat niin ulkonäköä kuin suuntuntumaa.

Makkaroiden ja nakkien pinnan halkeilua voi ehkäistä pistelemällä niihinpieniä reikiä ennen grilllausta.

3. Atria Gastro Perunamakkara (82/100 p.)

Tässä perunaa on jopa 38 prosenttia – ei siis vai nimeksi – mutta tuote saa vain tyydyttävät arviot: ”Aika hyvä kuori, Puruvastus riittävä. Mielenkiintoinen. Mausteutus voisi olla hiukan tavoitteellisempi. Suolaa riittävästi. Pippuria jälkimaussa.”

Peruna makkarassa ei ole ihme. Yhtä vähän ihme ovat ryynit. Molempia on käytetty makkaroissa niin kauan kuin niitä on tällä niemellä valmistettu, ja Orola muistuttaa: ”Sisälmyksiä. Kaikenlaista mitä teurastuksessa jää. Mitään ei heitetty hukkaan.”

4. Poutun Palviryynimakkara (74/100 p.)

”Varovaisten aloittelijoiden ja lasten ryynäri”. Jotain siinä kuitenkin täytyy olla, kun AKS on maistanut sitä 30 kertaa 20 vuoden aikana.

5. Palvimestarien Palviryynimakkara (91/100 p.)

Huittislaisen valmistajan tuote, joka saa AKS:n suut todella muikeaksi: ”Hyvännäköinen. Mukavanmakuinen. Suuria ryynejä kiinteän massan seassa. Suurimot suuria ja erottuvia. Hyvä puruvastus, koossapysyvä ryynäri. Mausteutukseltaan mukava. Hyvä maku jää pyörimään pitkäksi aikaa suuhun.”

Huom! Lihaa vain 33 prosenttia. Pelkkä lihapitoisuus ei ole laadun mittari.

6. Harjun Valkosipuli-yrttimakkara (94/100 p.)

Rouheisuutta voi löytyä myös moderneista makkaroista, kuten tästä vuoden 2016 parhaaksi valitusta. Pienen helsinkiläisen Harjun Makkaratehtaan raakamakkaran ”leikkauspinnasta löytyy kokonaisia mausteita, ja täyteläisen maun kruunaa mehukas, karkea rakenne sekä jälkimaun antaa chili, joskaan ei poltteinen.”

7. Chef Wotkin's Bierwurst (94/100 p.)

Jo pidempään Helsingin Tukkutorilla toiminut Lihatukku Veijo Votkin on AKS:n suosikki. Sen lihaisat tuotteet maistuvat oluella ja ilmankin, ja tehtaan runsaat 20 nimikettä ovat yltäneet yli 90 pisteen. Bierwurst on nimensä mukainen tasapainoinen kokonaisuus: ”Rasvainen, lihaisa ja mehevä. Mausteita melko tavalla. Hyvä suutuntuma.” Samaa vahvaa laatua ovat muun muassa Kaurisnakki (95/100), Bryggeriwursti (94/100 p.), Tsekkimakkara (93/100 p.), Hirvigrilleri (93/100 p.) ja Salamigrilleri (92/100 p.). Monessa on mukana virolaisen tehtaanjohtajan tietotaito.

8. West Charkin Kevät Grilleri (96/100 p.)

Virolaista ja turkulaista makkaraoppia on Orolan mukaan sovellettu myös länsiuusmaalaisen West Charkin tuotteissa, jotka ovat saaneet maistiaisissa keskimäärin korkeimmat pisteet. Kausituote, jota AKS kuvailee jopa poikkeuksellisin sanankääntein: ”Kukkaisen tuoksuinen tuoremakkara. Raikkaan ja kevyen makuinen.”

9. Dulano Fränkische Bratwurst Chili (92/100 p.)

Tämän vuoden uutuuksista maistajat ovat nostaneet yli 90 pisteen kerhoon yhden Lidlin makkaran, joka saa aivan eri sarjan pisteet kuin muut saman tuoteperheen makkarat: ”Mausteita löytyy. Aika rasvainen. Sopivan maukas chili ilman liioittelua. Yrttejä mukana myös. Hyvä kuori. Bratwurstimainen.”

Hinta on aina osa AKS:n arviota. Tämä pisteytys oli tehty kilohinnalla 5,70 euroa. Kun se nousi 9,11 euroon, pisteet putosivat 88:aan.

10. Rakvere Rahwa Grillvorst Suitsujuustuga (93/100 p.)

Myös yksi virolainen makkara on päässyt tänä vuonna yli yhdeksänkympin klubiin. HK:n virolaisen tytäryhtiön savujuustogrilleri on helppo bongata ruokakaupoista Viron-matkalla. Näin AKS löydöstään: ”Aito kuori. Puruvastus kohdallaan. Laadukasta juustoa tarjolla sopivassa määrin. Mausteita sopivasti. Pippuria jälkimaussa.”

Ilta-Sanomat testasi vapun alla myös nakit. Katso tulokset täältä.

Jutun otsikkoa päivitetty 11.5. klo 14.12: 10 parasta on korjattu muotoon 10 kokeilemisen arvoista makkaraa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit