Ruokala

Oletko huomannut pientä yksityiskohtaa kossupullon kyljessä? Enää se ei tarkoita mitään

Julkaistu:

Kossu
Perinteinen Koskenkorva on yksi suomalaisten vanhimmista viinoista.
Koskenkorva on usealle suomalaiselle tuttu viina. Se tuli markkinoille jo vuonna 1953 ja sitä pidetään jopa suomalaisten kansallisaarteena. Siitäkin huolimatta pullon etikettiä koristava numerosarja on saattanut jäädä monelta huomaamatta.

Etiketin alareunassa on nähtävissä punareunuksinen ovaali kuvio, jonka sisällä on luku 013. Mitä luku oikein tarkoittaa?

Altian viestintäpäällikkö Niina Ala-Luopan mukaan vielä ennen 1960-lukua pullon kyljestä löytyi muun muassa Alkon ovaalin muotoinen logo.

– Tuolloin Alko ja Altia olivat yhtä, ja Alko valmisti Koskenkorvaa, Ala-Luopa sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arvoituksellinen numerosarja ilmestyi pulloon vasta hieman myöhemmin. Aivan tarkasta vuodesta ei ole tietoa, mutta sen merkitys on kuitenkin selvä.

– Alkon vuoden 1967 hinnastossa Koskenkorvan tuotenumero oli 013. Minulla ei ole kuvaa 1967-luvun etiketistä, mutta voisi toki olettaa, että se on silloin ollut myös etiketissä.

Ala-Luopan mukaan vanha tuotenumero on ollut välillä poissa etiketin ulkoasusta ja tullut sitten takaisin. Nykyään tuotenumerot ovat pidempiä, eikä pullon numerosarja tarkoita enää mitään. Se on kuitenkin haluttu säilyttää syystä.

– Se on pala tuotteen historiaa. Koskenkorva on perinteinen tuote.

Koskenkorvan juojat ovat saattaneet huomata etiketeissä myös muita numerosarjoja, kuten 0132.

– Tuotenumero on muuttunut vuosien varrella esimerkiksi pullokokojen myötä, ja sen myötä myös etiketissä on näkynyt monenlaisia numerosarjoja, Ala-Luopa selostaa.

Pullon etiketissä muutoksia vuosien varrella

Ala-Luopa kertoo Koskenkorvan, tuttavallisemmin ”kossun”, viettävän tänä vuonna 65. juhlavuotta. Se on yksi Suomen vanhimmista viinoista ja sillä on vankka historia. Tuote tislataan Altian tislaamolla Koskenkorvan kylässä Ilmajoella, mistä se on myös alun perin kotoisin. Pullon etiketti on kuitenkin ehtinyt kokemaan muutoksia vuosien varrella.

– Ensimmäisissä etiketeissä lukee, että tuote on valmistettu perunasta, sitten perunasta ja viljasta ja lopulta pelkästään viljasta, Ala-Luopa kertoo.


Herättävätkö juhlavuotta viettävän Koskenkorvapullon vanhat etiketit sinussa muistoja? Keskustele kommenteissa!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt