Unohda jäävuorisalaatti, tomaatti ja kurkku salaatista, sanoo Jonna Vormala ja ehdottaa paljon parempia vaihtoehtoja - Ruokala - Ilta-Sanomat

Unohda jäävuorisalaatti, tomaatti ja kurkku salaatista, sanoo Jonna Vormala ja ehdottaa paljon parempia vaihtoehtoja

Myös perinteisen kulhon voi unohtaa, ruokakirjailija kertoo.

Salaatin ei tarvitse olla tylsää, eikä aina edes tiukan terveellistä, Jonna Vormala muistuttaa. Salaatteihin voi hullaantua, hän toteaa kirjassaan.

12.4.2018 15:47

Salaatti on ihana ruoka, koska sitä voi varioida loputtomiin. Ruokakirjailija Jonna Vormalalle salaatit ovat suorastaan intohimo.

Vormala vastustaa kuitenkin tylsää tapaa tehdä niitä. Erityisesti monissa lounaspaikoissa tuttua kaavaa, jossa salaatti rakennetaan jäävuorisalaatin ympärille.

– Salaatti ei tarvitse salaattia ollakseen salaatti, kuuluu Jonna Vormalan yksi niistä periaatteista, joita hän kuvaa vuonna 2016 ilmestyneessä kirjassaan Jäävuoren huippu (No Tofu Publishing).

Hän on omistanut kirjansa hauskasti ”miehelle, joka ei koskaan tilaa salaattia ravintolassa. Koska kotona saa parempaa”.

Huomaamatta lisää kasviksia

– Salaatti ei ole automaattisesti myöskään terveysruokaa, Vormala toteaa.

Kevyitä ja tuhteja salaatteja yhdistää kuitenkin se, että niiden kautta ruokavalioon saa helposti lisättyä kasviksia. Salaateissa voi myös käyttää reippaasti luovuutta ja onnistumisen kokemukset saavuttaa helposti.

Vormalan kirja oli niin suosittu, että siitä on otettu tänä keväänä jo toinen painos.

Vormala esittelee kirjassaan herkullisten salaattien tekemistä ja niiden monipuolisuutta: salaatit voivat olla pääruokia yhtä hyvin kuin lisukkeita.

Ihan muuta kuin jäävuorisalaattia

– Kun ensi kerralla olet kaupassa tarttumassa jäävuorisalaattiin tai tavalliseen ruukkusalaattiin, katsele ympärillesi, Vormala kirjoittaa.

Kauppojen vihannes- ja hedelmälaarit tarjoavat lukuisia muitakin vaihtoehtoja.

Hän kehottaa kirjassa tutustumaan ja käyttämään esimerkiksi pinaattia, kesällä nuoria voikukanlehtiä, mangoldia, vesikrassia, viinisuolaheinää ja yrttejä.

Vormala kirjoittaa, että lehtivihreäkin voi unohtaa täysin ja rakentaa salaatti esimerkiksi juureksiin.

– Käytän jäävuorisalaatin sijaan esimerkiksi paljon erilaisia kaaleja, Jonna Vormala kertoo.

Sesonkituotteet ovat edullisempia

Kirjan yksi tärkeimmistä viesteistä on sesonkiajattelun tärkeys. Kirja alkaa Vormalan oman ”ruokavuoden” alusta, eli toukokuusta.

– Silloin alkaa olla enemmän sesonkituotteita tarjolla, hän sanoo.

– Pyrin antamaan kirjassani vinkkejä siitä, että seuraamalla reseptien etenemistä, huomaa sesonkeihin kuuluvia tuotteita, jotka ovat silloin parhaimmillaan. Esimerkiksi talvella ei kannata käyttää tomaatteja ja kurkkua, koska ne eivät ole silloin kovin hyviä.

Sesonkituotteet ovat myös edullisimmillaan.

- Hanki keittiöösi hyvä mikroraastin, Jonna Vormala kirjoittaa kirjassaan. Hän toteaa, etteivät perinteisen kolmiraastimen terät toimi, jos salaattiin halutaan sitrushedelmien kuorta tai vaikka inkivääriä. Ne lisääväät salaatteihin ihanaa makua.

Kolme tärkeää asiaa: rakenne, kastike ja suola

Vormala kirjoittaa, että salaatti vaatii erilaisia rakenteita: jos salaatissasi on hentoista lehtisalaattia ja pehmeää juustoa, lisää niiden pariksi jotain rapeaa, kuten ohueksi leikattua fenkolia ja paahdettua pähkinää, hän kuvaa kirjassaan.

Vaikka Vormalan mukaan erilaiset kokeilut ja rohkeus auttavat löytämään oman tavan tehdä herkullisia salaatteja, hän painottaa ainakin kahta asiaa: Salaatti ei ole hyvää jääkaappikylmänä, eikä suolaa kannata unohtaa.

Kastikkeiden osalta Vormala ei tarjoa ehdottomia sääntöjä. Tärkeintä on ehkä muistaa se, että maustamisessa voi käyttää samaa ajattelua, kuin vaikkapa lämpimän ruoan tekemisessä.

– Toivon ihmisille rohkeutta kokeilla maustamaan kastikkeita kunnolla, hän sanoo.

Jonna Vormala on aina rakastanut salaatteja ja kokeilee erilaisia reseptejä kotikeittiössä.

Unohda kulho

Salaatin kaunis tarjoilutapa voi innostaa niitäkin, jotka mieltävät sen tylsäksi ruoaksi.

– Perinteisesti salaatti valmistetaan kotona syvään kulhoon, josta sitä ongitaan pitkävartisilla salaattiottimilla. Näin iso osa raaka-aineista jää auttamatta korkeiden reunojen varjoon. Kokeile valmistaa salaatti kulhon sijaan laakealle vadille tai ravintolatyyliin suoraan lautasille. Raaka-aineet kauniine väreineen pääsevät oikeuksiinsa, Vormala kirjoittaa kirjassaan.

Syitä tehdä salaattia on useita. Toisille se edustaa kevyempää, terveellisempää tai ekologisempaa ateriaa, toisille se on nopea ja helppo vaihtoehto.

– Salaatti voi olla simppelisti vain hyvää ruokaa, Vormala toteaa.

Kirjan reseptien raaka-aineet löytyvät tavallisista ruokakaupoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit