Henri Alénin uudessa ravintolassa on tulevaisuuden keksintöjä, mutta hänen oma lempiruokansa on hyvin yksinkertainen

Kaksi vuotta toimineessa Finnjävelissä tarjoillaan viimeinen illallinen tulevana viikonloppuna, mutta toukokuussa samalla paikalla aloittaa uusi ravintola, jota Sitra kehuu tulevaisuuden ravintolaksi.

Henri Alén toteaa, että ruoka-alan ja ravintoloiden tulee olla mukana muutoksissa ekologisimpiin ratkaisuihin niin, ettei asiakas joudu luopumaan mistään.

5.4.2018 15:55

Kokki ja ravintoloitsija Henri Alén kertoi keskiviikkona tulevasta, kokeilevasta ravintolastaan. Finnjävel suljetaan viikonloppuna, ja toukokuussa avautuva uusi ravintola rakennetaan sen tiloihin Helsingin keskustaan.

Tulevaa Ultima-ravintolaa vetää Alénin rinnalla keittiöpäällikkö Tommi Tuominen. Ravintolan ideologia on kunnianhimoinen: siellä aiotaan kasvattaa ympärivuotisesti suurin osa käytettävistä salaateista, yrteistä, sienistä sekä perunasta.

Kasviksia ja yrttejä varten ravintolaan rakennetaan hydroponinen kasvihuonejärjestelmä. Sienet kasvavat kahvinpuruista ja perunat ilmajuurista eli aeroponisesti.

– Ravintolaan rakennetaan nelimetriset tolpat perunaa varten. Tällaista ei ole ikinä tehty, Henri Alén kertoo Ilta-Sanomille.

Pienoismalli kuvaa, miltä ravintolan viherseinä tulee näyttämään.

Ruokaa tuotetaan säästä riippumatta

Ravintolan listalla on myös tarjolla Espoossa kasvatettavia sirkkoja, joita on asiakkaille esillä salin terraariossa. Vaikka uusi ravintola ei ole varsinaisesti sirkkaravintola, ne ovat osa tulevaisuusteemaa.

– Sirkat ovat parhaimmillaan friteerattuina, kuin popparia, Alén sanoo.

– On myös tärkeää, että ne ovat annoksessa selkeästi esillä, että voidaan tunnistaa, mitä oikeasti syödään, hän kertoo.

Sitra tukee kokeilua. Ravintolassa testataan, kuinka pitkälle omavaraisuutta voi toteuttaa ja millaisia raaka-aineita voidaan kasvattaa kaupunkiympäristössä.

Ravintolan tiedotteessa tätä kaikkea kuvaillaan hyperlokaalina viljelynä.

Sienet kasvavat kahvinpuruista.

– Ultima on kiertotaloushenkinen tulevaisuuden visio siitä, mitä ruoantuotanto ja -kulutus voivat tulevaisuudessa olla. Ruoka tuotetaan kestävästi siellä, missä se syödään, Sitran kiertotalousasiantuntija Merja Rehn toteaa.

– Näin ratkaistaan monia ilmastonmuutokseen liittyviä ongelmia. Ruoka tuotetaan säästä riippumattomissa, suljetuissa olosuhteissa. Samalla minimoidaan logistiikkaa, pakkausmateriaaleja, veden- ja energiankulutusta sekä hävikkiä, hän lisää.

Henri Alén totesi ravintolan lehdistötilaisuudessa, että ruoka-alan ja ravintoloiden pitää olla aloittamassa muutosta ekologisempiin ratkaisuihin ilman, että asiakas joutuu luopumaan mistään.

Sitran mukaan Ultimassa tehtyjä kokeiluja halutaan hyödyntää ja kehittää Suomen vientivalteiksi maailmalle.

Lempiruoka

Ultimaa edeltänyt Finnjävel oli kahden vuoden kokeilu, jossa perinteinen suomalainen ruoka sai uusia muotoja. Tulevassa ravintolassa hyödynnetään myös paljon uutta ja ihmeellistä, mutta millaista ruokaa Henri Alén kokkaa omassa kotikeittiössään?

Hänellä on yksi, selkeä lempiruoka.

– Yksi lempiarkiruoistani kotona on kuohkea kinkkumunakas. Sen kanssa hyvää juustoa ja vitivalkoista patonkia. En pysty elämään ilman sitä, Alén sanoo.

Ultima avaa ovensa 15. toukokuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit