Baarimikot listaavat: Älä tilaa näitä juomia ruuhkaisessa ravintolassa - Ruokala - Ilta-Sanomat

Baarimikot listaavat: Älä tilaa näitä juomia ruuhkaisessa ravintolassa

Mojito on yksi juomista, joiden valmistamisesta monet baarimikot eivät pidä.

Julkaistu: 10.1.2018 13:16

Baarimikot nimeävät muutaman juoman, joiden valmistamisesta he eivät juurikaan nauti.

Millainen baarin asiakas sinä olet? Kirjoitimme aiemmin entisen vantaalaisen Calypso-ravintolan baarimikkona työskennelleen Antto Terraksen havaitsemasta seitsemästä erilaisesta baarin asiakastyypistä. Hän esitteli nämä erilaiset persoonat Pilkkuun asti – baarimestarin muistelmat -kirjassaan.

Eräistä asiakkaista Terras käyttää termiä ”akateemiset salajuopot”. Tähän ryhmään kuuluvat keski-ikäiset pariskunnat, jotka käyvät paukuilla sunnuntailenkin ohessa.

– Urheilullisesti he sivakoivat naamat piilojuomisesta punaisina ja uskovat ainakin itse, ettei kukaan tiedä tai tajua. Viikonloppuisin heitä ei baarissa näy, koska sehän olisi juoppojen hommaa, Terras kirjoittaa.

Lue lisää muista asiakasryhmistä aiemmasta artikkelistamme täältä.

Juomat, joita kannattaa tilata harkiten

Vaikka baarimikot ehtivät tarkkailla myös asiakkaitaan, on juomien valmistaminen ja myyminen kuitenkin heidän työnsä oleellisimpia osia. Monet baarimikot eivät kuitenkaan ajattele kaikista juomista yhtä lämpimästi.

Insider-sivusto kysyi parilta yhdysvaltalaiselta baarimikolta sekä baarimikkona työskenteleviltä Reddit-verkkoyhteisön käyttäjiltä, mitkä juomatilaukset saavat heidät näkemään punaista. He saivat muun muassa seuraavanlaisia vastauksia.

Long Island Iced Tea

Baarimikko Elena Alvarez kertoo, että heidän ammattikuntaansa ärsyttää luultavasti kaikista eniten se, jos joku tilaa ruuhka-aikaan juoman, jonka valmistamisessa kestää kauan aikaa.

– Hankalat juomat, jotka sisältävät monta raaka-ainetta, ovat aina hermostuttavia tehdä, kun baarissa on todella kiireistä. Etkö näe, kuinka monta ihmistä jonottaa tiskille samaan aikaan, kun sinä pyydät minua valmistamaan juoman, jossa kestää monta minuuttia, Alvarez ihmettelee.

Hänen mukaansa kaksi monimutkaisinta juomaa ovat aito Long Island Iced Tea kaikkine eri viinoineen sekä Bloody Mary mausteineen.

Mojito

– Olen kuullut sanonnan, jonka mukaan mojiton keksijän on täytynyt inhota baarimikkoja, koska kyseessä on monimutkainen juoma, jonka valmistaminen kestää pitkään ja lisäksi se jättää kädet tahmaisiksi. Jos haluat baarimikon vihat päällesi, tilaa mojito silloin, kun baarissa on pitkät jonot, sanoo Reddit-käyttäjä SnowHesher.

Baarimikko Chelsea Jenssen on samoilla linjoilla:

– Mojitot ja kaikki drinkit, joissa on enemmän kuin kaksi raaka-ainetta, ovat hermostuttavia tehdä. Kuten myös martinilaseissa tarjoiltavat juomat.

– Mojitot ovat raivostuttavia. Mintun kunnollisessa murskaamisessa menee aikaa ja sokeri sekä lime ovat tahmaisia. Siksi saatan joskus ruuhka-aikoina väittää, että meillä on minttu loppu, jotta asiakkaat tilaavat jotakin muuta, kertoo Reddit-käyttäjä Mackin-N-Cheese.

Margarita

– Margarita on helppo tehdä, mutta se sotkee täysin rytmini, kun joudun ravistamaan sitä 20 sekunnin ajan samaan aikaan, kun sata ihmistä odottaa jonossa, Chelsea Jenssen sanoo.

”Yllätys”

Elena Alvarezin mukaan myös niin sanotut yllätystilaukset ovat hölmöjä.

– Se on ärsyttävää, kun joku tulee baariin pyytäen juomaa, mutta ei tiedä, mitä hän haluaa. Silloin hän pyytää baarimikkoa ”yllättämään hänet”, mutta ei suostu antamaan minkäänlaisia vihjeitä siitä, haluaako hän esimerkiksi hedelmäisen juoman tai jotakin muuta. Sitten teet hänelle drinkin ja hän vastaa: ”En oikein pidä tästä, voitko tehdä minulle jotain muuta?”

Reddit-käyttäjä Kenziecocktail tietää saman ilmiön ja kertoo tällöin ”yllättävänsä” asiakkaansa pullolla tavallista olutta. Myös kevik72 kertoo tässä tilanteessa tekevänsä asiakkaalleen aina samanlaisen drinkin.

Jos haluat yllätysjuoman, neuvoo Alvarez kertomaan baarimikolle edes hieman siitä, millaisista alkoholijuomista tai mauista pidät, jotta he osaavat tehdä sinulle oikeanlaisen drinkin.

Vielä parempi on kuitenkin aina tietää, minkälaisen juoman haluat, sillä baarimikoilla on luultavasti muitakin asiakkaita palveltavanaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit