Täältä saat Suomen parhaat kebabit – huippukokki Harri Syrjänen paljastaa, millä taikasanoilla tilaat entistäkin maittavamman annoksen

Kebabia saa nykyään lähes joka pitäjästä.

29.12.2017 19:00

Lähi-idän ja Keski-Aasian keittiöistä Suomeen 80-luvulla rantautunut kebab sinnittelee yhä yhtenä maan suosituimmista pikaruoista, jota saa lähes joka pitäjästä.

Kebabravintoloita on jo niin paljon, että satunnaisesti lihaherkkua hamuilevan on liki mahdoton tietää, minkä ravintolan puoleen kääntyä.

Ilta-Sanomat kokosi artikkelin alle matkailu- ja ravintolapalvelu TripAdvisorin parhaiksi rankkaamia kebabravintoloita eri puolilta Suomea, joista yksi saa kehuja myös huippukokeilta.

Alex Nurmi tykkää Eerikin Pippurista.

Eerikin Pippuri, Helsinki

Eerikin Pippurilla on neljä toimipistettä eri puolilla Helsinkiä, joista legendaarisin sijaitsee osoitteessa Eerikinkatu 17. 20 vuotta sitten perustettu Eerikin Pippuri tunnetaan pikaruokapaikkana, jossa Helsingin nälkäinen bilekansa piipahtaa kotimatkallaan yön pikkutunteina.

Kebabravintola saa kehuja myös tv-kokki Alex Nurmelta.

– Eerikin Pippuri on yksi klassisimmista kebabpaikoista stadissa. Kävin siellä juuri noin kuukausi sitten, se toimi ja oli ihan hyvä, Nurmi sanoo.

Nurmi kertoo tilanneensa vakioannoksensa – leipäpaloilla, salaatilla ja kahdella eri kastikkeella höystetyn iskenderkebabin.

– Hyvässä iskenderissä on raikas salaatti, rapeat leipäpalat ja mureaa lihaa. Kastike viimeistelee annoksen, joten siinä pitää olla makua ja sopivasti tulisuutta. Myös jugurttikastikkeessa pitää olla mausteita, kuten valkosipulia ja minttua tai edes suolaa ja pippuria, Nurmi luettelee.

Eerikin Pippuri on myös huippukokki Harri Syrjäsen viimeisin kebabkokemus.

– Syön kebabia aika harvoin, se on kovin samanlaista joka paikassa. 1990-luvun lopulla tuli herkuteltua kebabilla Helsingin Forumissa sijainneessa ravintolassa, joka oli silloin yksi maan ainoita kebabravintoloita.

– Hyvä kebab muistuttaa edes etäisesti lihaa, ettei sitä olisi ihan jauhettu kynsineen kokonaisesta elefantista. Leivän pitää olla tuoretta ja vähän sitkeää, eikä kuivaa ja mureaa. Tärkeintä on kuitenkin soosit, jotka pyydän aina tuplana, annoksen pitää uida soosissa. Kastikkeessa saa olla potkua, mutta ei missään nimessä niin, että se peittää alleen muut maut.

Harri Syrjäselle tärkeintä kebabissa on soosi.

Döner Harju, Helsinki

Kehuja omaleimaisesta kebabistaan haalii Helsingin Kalliossa sijaitseva Döner Harju, jonka vartaissa pyörii päivittäin lammasta, seitania, kanaa, possua ja vasikkaa.

– Päätin käydä testaamassa lounaan, koska paikkaa hehkutettiin ainakin silloin kun se avattiin. Lammaskebab oli aivan loistavaa. Annoksesta löytyi paljon kiehtovia makuja ja aineita mistä en edes tiedä mitä ne ovat. Mutta täytyy sanoa, että täydellinen kokonaisuus, kehuu TripAdvisorin käyttäjä.

Kuningaskebab, Turku

Kuningaskebab on Turun vanhin kebabravintola, joka mainostaa valmistavansa ruokansa omien reseptiensä mukaan. Ravintolan ruokalistalta löytyvät kaikki tutut annokset pitakebabista rullakebabiin.

Erityiskiitosta kunkku saa kotimaisuudestaan.

– Asun naapurikaupungissa, mutta ajan silti hakemaan kebabit aina Turun Kunkusta. Ehdottomasti paras kebabbila, jossa olen käynyt, ylistää yksi.

– On kyllä hyvä! Puhtaat, hyvät maut. Nälkä lähtee varmasti. Monipuolinen lista, hyvä ja rento palvelu. Keskitasoa hinnakkaampi, mutta kotimaisuus maksaa. Suosittelen!

Evin Kebab & Pizzeria, Tampere

Evin Kebab & Pizzeria on perinteinen pizza- ja kebabravintola, josta mättöruokaa saa sekä paikan päällä nautittavaksi että mukaan vietäväksi. Miinusta ravintola saa pienestä koostaan, mutta kebabin ystävät ylistävät reiluja annoksia.

– Yksi Tampereen parhaista kebabpaikoista. Reilunkokoiset kebabit ja maku kohdillaan. Palvelu ystävällistä ja nopeaa. Paikka on pieni, joten satunnaisesti saattaa olla ahdasta syödä paikan päällä. Erittäin suosittu paikka. Suosittelen lämpimästi kaikille kebabin ystäville, arvioi eräs.

– Paikka on välillä suosionsa ja pienen kokonsa takia erittäin ruuhkainen, joten useat ruokailijat ottavat annokset mukaansa. Hintataso hieman korkea, mutta kebabannokset ovat ylivoimaisesti Tampereen parhaita paikoista, joissa olen tähän mennessä käynyt.

Istanbul Oriental, Oulu

Istanbul Oriental ei ole mikään pikaruokaravintola, vaan sieltä saa kebabin lisäksi kaikkea alkupaloista jälkiruokiin.

Turkkilaisessa ravintolassa tarjoiltava kebab valmistetaan Meri-Lapin jauhetusta karitsanlihasta, ja sitä on tarjoiltu Instanbul Orientalissa jo vuodesta 1993.

– Varmaan voidaan jo puhua oululaisesta ravintolaklassikosta. Ei ihan ilmainen paikka mutta toisaalta tämän tasoista turkkilaista ruokaa ei hevin saa.

– Bahrin kebabpaistos on paras syömäni ruoka ikinä missään Suomessa. Esillepano on kaunis kaikissa annoksissa eikä kaikkea ole sotkettu samalle lautaselle. Palvelu on aina ykkösluokkaa ja miljöö on romanttinen ja tunnelmallinen.

Puistokadun Kebab-Pizzeria, Jyväskylä

Puistokadun Kebab-Pizzeria sijaitsee muutaman askeleen päässä Jyväskylän ydinkeskustasta, mutta paikalliset löytävät sinne ongelmitta.

– Paikka tuli lounasaikaan ihan täyteen ja joutui jonottamaan, ei kuitenkaan turhan takia. Iskender kebabin liha oli hyvin tuoretta ja mukavasti maustettua, ei maistunut liiallinen pippuri ollenkaan. Annoskoko lihan osalta valtava! Salaattikin oli tuoretta ja jugurtti myös, eräs käyttäjä kommentoi.

Katso alla olevalta videolta, miten perhepizza vertautuu pinta-alaltaan normaalikokoiseen lättyyn.

Jäikö listalta puuttumaan oma suosikkisi? Paljasta se toki alla kommenteissa!

Myös näitä kehuttiin

King Kebab, Helsinki

FC Kebab, Turku

Orikedon Taverna, Turku

Punjab Kebab, Tampere

Puistokadun Kebab-Pizzeria, Jyväskylä

Duran’s Pizza Kebab, Kuopio

Ravintola Ararat, Lahti

Matinkylän Pizza & Kebab, Espoo

Olarin Vanha Mestari, Espoo

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit