Kaksi niksiä tekee Vapun pizzasta täydellisen – näin pohjan saa rapeaksi tavallisellakin uunilla

Julkaistu:

Uusi kirja
Vappu Pimiä kertoo tuoreessa leivontakirjassaan, kuinka kotona tehdystä pizzasta saa täyttä priimaa.
Vappu Pimiän Vappu leipoo -kirja ilmestyi tällä viikolla. Hän on kerännyt kirjaansa yli 50 reseptiä, jotka on itse kokenut hyviksi.

Kirjassa on sekä makeiden, että suolaisten leipomusten helposti toteutettavia ohjeita. Ohjeissa on myös neuvo hyvän pizzan valmistamiseen tavallisessa kotikeittiössä.

Vappu Pimiä kirjoittaa, että hyvän pizzapohjan tekeminen voi vaikuttaa lähes taiteelta: joissakin ohjeissa pohjaa kehotetaan kohottamaan jopa kymmeniä tunteja.

– Ymmärrän tämänkaltaisen omistautumisen hyvin, sillä hyvää pizzaa ei voita mikään, Vappu kirjoittaa.

Hän toteaa, että lapsiperheissä sellaiseen ei yleensä ole kuitenkaan aikaa.

”Tulos oli erinomainen”

– Olen yrittänyt keksiä keinoja helpottaa prosessia, lopputulokselta vaadin kuitenkin priimaa, hän kertoo kirjassa.

Vappu saa pizzaan erityisen hyvän maun kahden keinon avulla. Ensimmäinen säästää hermoja: Jos pizzaa on ajatellut seuraavan päivän ruoaksi ja pohjasta haluaa todella hyvän, pizzapohja jätetään rauhassa kohoamaan yön yli.

– Testasin kohotusta yön yli ja ilman jääkaappia ja tulos oli erinomainen, Vappu kirjoittaa.

Toinen pizzan maukkautta lisäävä asia on pohjan esipaistaminen. Vapun ohjeessa pohjaa paistetaan 2-3 minuuttia ennen täytteiden lisäämistä.

– Näin saat pohjasta rapean tavallisellakin uunilla, hän vinkkaa.

Lopulta pizzan täyttämisessä ja paistamisessa ei mene kuin hetki.


Yön yli -pizza

Taikina:

2,5 dl vettä

3-5 g (vajaa 1 tl) hiivaa

3/4 tl suolaa

7-8 dl durumvehnäjauhoja

reilu loraus oliiviöljyä

Tomaattikastike:

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

loraus oliiviöljyä

3 rkl tomaattipyreetä

1 tlk (500 g) paseerattua tomaattia

ripaus sokeria

n. 1 tl suolaa

rouhittua mustapippuria

ripaus chilirouhetta

1 tl oreganoa

Täytteeksi:

Viipaloitua kinkkua, salamia, tomaattia, sieniä, paprikaa tai omia suosikkitäytteitäsi, juustoraastetta tai mozzarellajuustoa

Liota veteen hiiva. Sekoita joukkoon suola ja noin 5 desilitraa jauhoja, kunnes syntyy löysä, vellimäinen taikina.

Jätä taikina yöksi huoneenlämpöön leivinliinan alle kohoamaan. Taikina voi kohota myös 24 tuntia, jos haluat leipoa vasta illalla.

Kohotuksen jälkeen viimeistele taikina kaatamalla sekaan öljy ja vaivaa joukkoon myös loput vehnäjauhot. Anna vielä kohota liinan alla vähintään 20-30 minuuttia, tai vaikka parikin tuntia ennen leipomista.

Valmista tomaattikastike. Kuori ja silppua sipulit ja kuullota ne öljyssä kattilassa. Lisää sekaan pyree ja pyörittele vielä hetki.

Kaada joukkoon paseerattu tomaatti ja lisää mausteet. Kiehauta, jonka jälkeen anna hautua miedolla lämmöllä noin 20-30 minuuttia.

Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen. Alusta taikina jauhotetulla alustalla pyöritellen ja painellen. Kauli taikina mahdollisimman ohueksi levyksi.

Paista uunissa 2-3 minuuttia ennen täyttämistä, näin saat pohjasta rapean tavallisellakin uunilla.

Levitä pohjan päälle tomaattikastike (jos kastiketta jää yli, käytä ruoanlaittoon tai pakasta) ja täytteitä mielesi mukaan. Ei kuitenkaan kannata laittaa kuin 2-3 täytettä, jotta lopputuloksesta tulee aidon pizzamainen.

Ripottele päälle juustoraaste tai viipaloitu mozzarella.

Paista uunissa pellillä leivinpaperin päällä 5-8 minuuttia, kunnes juusto kuplii ihanasti pinnalla.

Lähde ja sitaatit: Vappu Pimiä: Vappu leipoo (Cozy Publishing 2017)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt