Ei vasten reunoja: Näin kananmunat pitäisi oikeasti rikkoa

Kun tekniikka on kunnossa, ei kuoren paloja pitäisi joutua kananmunan sekaan.

Ei näin! Kun munan rikkoo kulhon reunaa vasten, painuvat kuoret niin paljon sisäänpäin ettei ole ihme, jos munan sekaan joutuu kuoren palasia.

25.9.2017 16:18

Oletko tiennyt, että kananmunat pitäisi säilyttää aina tietyin päin kennossaan?

– Kananmunat kannattaa aina säilyttää terävämpi puoli alaspäin. Tylpässä päässä kun sijaitsee ilmakupla, joka pyrkii nousemaan ylöspäin. Jos tylpän pään asettaa sitten alaspäin, lähtee kupla liikkeelle ja kananmunan säilyvyys heikkenee, kertoi Laitilan Kanatarhan markkinointi- ja viestintäpäällikkö Lisa Savola hiljattain Ilta-Sanomille.

Vaikka kananmunat ovatkin simppeliä perusravintoa, pitävät ne sisällään joitakin tällaisia faktoja, joita kaikki eivät välttämättä ennestään tiedä. Lue myös loput Savolan kertomat kananmunafaktat aiemmasta artikkelistamme täältä.

The Daily Meal -sivuston mukaan kananmunan rikkominen on myös sellainen asia, jossa voi helposti mennä pieleen. Esimerkiksi televisiossa näkee usein, kuinka kokit rikkovat kananmunan kulhon reunaan ja antavat munan sen jälkeen valua täydellisesti ja vaivattomasti kulhoon.

Vaikka ammattikokin tekemänä ele näyttää yksinkertaiselta, ei se useille meistä kuitenkaan ole. Monilla kananmunan rikkominen kulhon reunaan saa aikaiseksi vain sotkua. Lisäksi kananmunan mukana kulhoon menee usein myös sen kuoren palasia.

Eikä asiaa auta paljon se, jos kananmunan rikkoo esimerkiksi lasiin, sillä aina kun munan rikkoo jotakin reunaa vasten, on kuoren sirpaleiden mukana tuleminen lähestulkoon väistämätöntä. Asiaan on kuitenkin olemassa ratkaisu eli tapa rikkoa kananmuna niin, että sen mukana irtoaa huomattavan paljon vähemmän kuoren paloja.

Tämä ratkaisu on rikkoa kananmuna tasaista alustaa vasten. Kun kananmunan napauttaa sopivalla voimalla kovaa pöytää vasten, pitäisi munan kuoren rikkoutua siististi ilman, että yhtään kuoren palaa menee sisäänpäin, kuten reunaa vasten rikkoessa. Tämän jälkeen munan sisällön pitäisi sujahtaa varsin mutkattomasti ulos kuoristaan kulhoon tai mihin tahansa sen haluaakaan sitten tiputtaa.

Jos kuoren siruja siltikin joutuu kananmunan joukkoon, kannattaa niitä kalastella pois isommalla palalla kuorta, joka vetää niitä puoleensa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit