Asiantuntijan vinkeillä valmistat aivan täydelliset lihapullat - Ruokala - Ilta-Sanomat

Asiantuntijan vinkeillä valmistat aivan täydelliset lihapullat

Näillä ohjeilla syntyvät mehukkaampaakin mehukkaammat lihapullat.

–Lihapullien valmistuksessa loppujen lopuksi jokaisen oma tapa ja maku on se oikea, sanoo Nevala.­

21.9.2017 11:06

Atrian kehityspäällikkö Tomi Nevala kertoi hiljattain Ilta-Sanomille ohjeet jauhelihan oikeaoppiseen paistamiseen. Hänen ohjeisiinsa sisältyi esimerkiksi vinkki, jonka mukaan jauhelihan paisto tulisi aloittaa kokonaisena pihvin tavoin.

Liha-asiantuntijana Nevala osaa kertoa muun muassa myös sen, kuinka valmistaa täydelliset lihapullat.

– Täydellisten lihapullien etsintä alkaa aina luonnollisesti lihasta ja jauhelihamassasta. Suomalainen liha on aina loistava ja turvallinen valinta raaka-aineeksi, Nevala selittää.

Lihapullien valmistamiseen sopivat keskirasvaiset, 15–17-prosenttiset jauhelihat. Taikinan voi tehdä myös vähärasvaisemmasta tai rasvaisemmasta jauhelihasta, mutta lopputulos saattaa huonolla tuurilla olla turhan kuivan tai rasvaisen oloinen.

– Lihana voidaan käyttää puhdasta nautaa, mutta varsinkin monet vanhemmat reseptit suosivat naudan- ja porsaanlihan sekoitusta. Itsessään naudanliha on suhteellisen voimakasta, joten esimerkiksi possu tai vasikka täytelöittävät naudan makua, Nevala kertoo.

Mielikuvitusta maustamiseen

Yleensä lihapullamassaan lisätään myös sidosainetta.

– Yleisimmin se on korppujauhoa tai tuoreleipärouhetta maitoon tai kermaviiliin turvotettuna ja kananmunan kanssa sekoitettuna.

Nevalan mukaan muita mainioita nesteitä ovat piimä ja turkkilainen tai kreikkalainen jogurtti. Myös smetana tuo lihapulliin hyvää vivahdetta.

Sidosmassan tarkoitus on nimensä mukaisesti sitoa massa yhteen, mutta toisaalta myös pitää pyörykät mehukkaina kypsennysvaiheessa.

– Lihapullamassan muut osaset ja maustaminen ovat aina tekijän hyppysissä: toiset vannovat paistetun sipulin nimeen, kun toiset taas eivät voi sietää sitä. Sipulin voi korvata myös erilaisilla juureksilla, sillä nekin tuovat taikinaan omaa luonnollista makeuttaan, Nevala vihjaa.

Hän kannustaa käyttämään omia suosikkiyrttejään löysin rantein ja kokeilemaan muutakin kuin vain perinteistä jauhelihamaustetta. Miltäpä kuulostaisi esimerkiksi bbq-kastikkeella maustetut lihapyörykät?

Valmis taikina kannattaa mahdollisuuksien mukaan sekoittaa aina käsin, sillä koneellinen pitkä vaivaus saattaa sitkistää massaa, mikä puolestaan vaikuttaa lopputulokseen.

Kypsennys viimeistelee kokonaisuuden

– Voi pojat! Tähän sopii kliseinen lause: ”tapoja on monia”, aloittaa Nevala, kun keskustelu kääntyy lihapullien kypsentämiseen.

– Yksinkertaisimmillaan lihapullat paistuvat uunissa. Uunin lämpötila kannattaa nostaa heti alussa tarpeeksi korkeaksi, koska kun luukku avataan, osa lämmöstä karkaa ja itse paistolämpötila on jo lähtökohtaisesti haluttua alhaisempi, hän jatkaa.

Nevalan mukaan turhan matalassa lämmössä paistetut lihapullat jäävät lisäksi pinnaltaan kalpeiksi, kuin kuutamon valossa kylpeneiksi.

– Pullia ei myöskään kannata ahtaa pellille tai vuokaan aivan kylki kylkeen, sillä näin kuuma ilma ei pääse paistamaan pyöryköiden pintaa tasaisesti, hän muistuttaa.

Toinen vaihtoehto on paistaa lihapullia aluksi pannulla. Näin pullat saavat väriä, kun ne paistetaan ensin voissa ja yrteissä ja sen jälkeen kypsennetään loppuun uunissa.

– Oma suosikkini on hauduttaa pullat kypsiksi maukkaassa makuliemessä, joka pitää pullien rakenteen parhaiten mehukkaana. Haudutetut pullat voi tarjoilla joko suorilta käsin sellaisenaan tai livauttaa ne vielä paistinpannulle ruskistumaan, Nevala kertoo.

Hän kehottaa mielikuvituksellisuuteen myös lihapullia syödessä: miksi et kokeilisi dipata valmiita pullia vaikkapa pähkinärouheeseen tai murskattuihin popcorneihin?

Nevala muistuttaa myös siitä, ettei täydellisten lihapullien metsästys pääty vielä tähän, vaan kokemuksen viimeistelevät lisäkkeet, juomat ja seura.

– Söi lihapullat sitten sinkkuna, duona tai kvartettina, kiireettömyys ja miljöö luovat loppusilauksen täydellisyydelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit