Helsinkiläinen K-kauppias otti käyttöön näppärän keinon ruokahävikin vähentämiseksi – vuodessa loistavat tulokset - Ruokala - Ilta-Sanomat

Helsinkiläinen K-kauppias otti käyttöön näppärän keinon ruokahävikin vähentämiseksi – vuodessa loistavat tulokset

Helsingissä sijaitsevan K-market Roihuvuoren kauppias Valtteri Linnakunnas alkoi vuosi sitten myydä myyntiesittelyistä poistettuja hedelmiä ja vihanneksia euron hintaisissa laatikoissa.

15.9.2017 12:33

Euron hevi-laatikot ovat saaneet suuren suosion. Valtteri Linnakunnas kertoi IS:lle vuosi sitten halunneensa löytää tavan myydä tuotteet, jotka eivät ole enää aivan priimakuntoisia.

Tavoitteena oli alusta lähtien, että syömäkelpoista tavaraa ei tarvitsisi heittää roskikseen.

Valtteri Linnakunnas laskee hävikkiruokalaatikoiden vähentäneen biojätteen määrää lähes 500 litraa viikossa. Se tekee noin 25 000 litraa vuodessa, mikä on valtava määrä.

Tulokset ovat olleet niin hyvät, että euron laatikoita myydään vastaisuudessakin. Sama käytäntö otetaan käyttöön kauppiasparin tulevassa toisessa kaupassa, K-market Siilitiellä.

Euron laatikkokokeilu on osoittautunut menestykseksi ja muuttunut osaksi kaupan normaalia päivittäistä toimintaa. Laatikot ovat olleet niin suosittuja, että joskus laatikoita varta vasten hakemaan tulevat asiakkaat ovat pettyneet, kun laatikoita ei juuri sillä hetkellä olekaan ollut saatavilla.

– Olemme vähän aikaa sitten joutuneet rajoittamaan yhdelle asiakkaalle myytävien laatikoiden määrää, jotta niitä riittäisi mahdollisimman monelle taloudelle, kauppias Linnakunnas toteaa.

Hän toivoo samalla toimintamallin leviävän laajemminkin, koska positiiviset vaikutukset ovat niin suuret.

Linnakunnaksen mukaan hedelmien ja vihannesten kohdalla tulee aina vastaan se raja, ettei tuotteita enää osteta, vaikka ne olisivat syömäkelpoisia. Esimerkiksi ruukkusalaatissa on voinut mennä yksi lehti huonoksi, vaikka muilta osin tuote on edelleen kunnossa.

Roihuvuoren K-kauppiaan esimerkkiä on seurannut muun muassa Jounin kaupan Sampo Kaulanen, joka kertoo alla olevalla videolla, miten Jounin kaupassa ehkäistään ruuan roskiin heittämistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit