Älä heitä turhaan roskiin – nämä ruuat säilyvät kaapissasi lähes ikuisuuden

Kaapissa on hyvä säilyttää tiettyjä ruoka-aineita pahan päivän varalle.

Muun muassa sokeri ja suola säilyvät ilmatiiviisti säilytettyinä lähestulkoon ikuisesti.

Yleensä ruokiin on merkitty jonkinlaiset parasta ennen -päiväykset. Todellisuudessa päiväyksiin ei kuitenkaan kannata sokeasti luottaa, sillä joskus ruoan haju ja ulkonäkö voivat kertoa paremmin siitä, onko se yhä syömäkelpoista.

The Conversation -sivuston mukaan jotkin ruoka-aineet säilyvät erityisen hyvin ja itse asiassa jopa niin hyvin, että niitä on hyvä pitää aina hieman säilössä ruokakaapissa.

Hunaja

Vuonna 2015 arkeologit kertoivat löytäneensä 3 000 vuotta vanhaa hunajaa tehdessään hautakaivuita Egyptissä. Heidän mukaansa hunaja oli tällöin vielä täysin syötävää.

Hunajan säilyvyys perustuu sen ainutlaatuisiin ominaisuuksiin: se sisältää vähän vettä ja paljon sokeria, jolloin bakteerit eivät pääse kasvamaan siinä. Lisäksi hunaja pitää sisällään pieniä määriä vetyperoksidia, joka estää myös mikrobien kasvua.

Pakattaessa hunaja laitetaan ilmatiiviiseen purkkiin, jolloin säilyvyyttä lyhentävä vesi pysyy siitä poissa. Kun purkki avataan, voi hunaja sameutua ja kiteytyä sinne pääsevän kosteuden vaikutuksesta. Siitä ei ole kuitenkaan haittaa itse hunajalle, jonka voi palauttaa lämmittämällä alkuperäiseen muotoonsa.

Kuivatut palkokasvit

Kuivattujen palkokasvien pitkä säilyvyysaika perustuu niiden käsittelyyn ja varastointiin. Kun palkokasvit kuivataan, niiden sokeripitoisuus kasvaa ja vesipitoisuus laskee, jolloin bakteerien ja homeen on vaikeampi kasvaa niissä.

Jos kuivatut palkokasvit, kuten erilaiset herneet ja pavut, säilytetään ilmatiiviissä astiassa, voivat ne pysyä hyvinä vuosien ajan. Jos niihin kuitenkin pääsee vettä, lyhenee säilyvyysaika vain muutamaan kuukauteen.

Etikka

Jotkut saattavat ajatella etikan olevan jo pilaantunutta viiniä. Vieraat bakteerit eivät kuitenkaan pääse happamassa etikassa juurikaan kasvamaan, kiitos bakteerien, jota sen käymisessä käytetään. Tämän vuoksi etikkakin voi säilyä hyvin pitkän aikaa.

Vaikka valkoviinietikka pysyy muuttumattomana lähestulkoon loputtomasti, voivat jotkut etikat vaihtaa ajan myötä väriään tai sakkautua. Tämän ei kuitenkaan pitäisi vaikuttaa tuotteen turvallisuuteen, korkeintaan vain hieman ulkonäköön ja makuun.

Valkoinen riisi

Valkoista riisiä kerrotaan syödyn jopa 30 vuoden purkkisäilytyksen jälkeen. Riisin säilytyksessä tärkeintä on ilma ja lämpötila. Tutkimusten mukaan riisi säilyy parhaiten matalassa, noin kolmen asteen lämpötilassa. Lisäksi alhainen happipitoisuus pidentää riisin ikää.

Tumma riisi, joka on ehkä terveellisempää kuin valkoinen, säilyy kuitenkin vähemmän aikaa. Tumman riisin kuidut nimittäin sisältävät tyydyttymättömiä rasvoja, jotka voivat eltaantua. Jos tumma riisi on siis muuttunut rasvaiseksi ja haisee vanhalta maalilta, on se paras heittää menemään.

Tumma suklaa

Tumma suklaa säilyy huomattavasti maitosuklaata paremmin, kiitos sen maidottomuuden. Tumman suklaan pinnalle voi kuitenkin joskus nousta vaaleaa ainetta, joka saattaa näyttää hieman homeelta. Sitä se ei kuitenkaan ole, vaan rasvaa, joka saattaa nousta esiin, mikäli suklaata ei ole säilytetty tasaisessa lämpötilassa.

Mikäli tumman suklaan säilytyslämpötila ei pääse vaihtelemaan, voi se kuitenkin säilyä kaksi vuotta tai pidempäänkin syömäkelpoisena.

Sokeri ja suola

Monet pitkään säilyvät ruoat sisältävät paljon sokeria ja suolaa. Tämä johtuu siitä, että sokeri ja suola imevät ruoasta kosteuden pois, jolloin bakteerien kasvu estyy.

Jos sokerin ja suolan säilyttää ilmatiiviissä astioissa pois kosteudesta, voivat ne säilyä lähestulkoon ikuisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit