Tiesitkö, että laatikkoviinisi säilyy korkkaamisen jälkeen hyvänä yllättävän pitkään?

Laatuaan parantaneet laatikkoviinit voittavat pulloviinit säilyvyysajoissa ylivoimaisesti.

Laatikkoviinejä voi käyttää vielä yllättävänkin pitkään avaamisensa jälkeen.

25.8.2017 13:39

Vuoden valkoviiniksi valittiin tänä vuonna Alkon tilausvalikoimassa myytävä kolmen litran laatikkoviini Chilestä: Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc 2016.

– Laatikkoviineistä löytyy nykyisin erittäin hyviä viinejä, ja osoittaahan tämä sen, että tuottajalla on laatukriteerit kunnossa ja he pystyvät tuottamaan laadukasta viiniä, Vuoden viinit 2017 -kilpailun puheenjohtaja Erkki Piitulainen kertoi maaliskuussa Ilta-Sanomille.

Laatikkoviineillä onkin yleisesti ollut maine ”ei niin hyvinä” viineinä. Huffington Postin mukaan tästä syystä monet suosivat yhä pulloviinejä.

Pulloviineillä on toki pitkä historiansa, eikä sinänsä ole ihme, että monien mielestä pullotus on ainoa oikea tapa pakata viiniä. Laatikkoviinejä ei kuitenkaan tarvitsisi kaihtaa, sillä kuten viinikilpailussakin havaittiin, laatikoistakin löytyy hyviä ja laadukkaita vaihtoehtoja.

Kaiken lisäksi laatikkoviinien säilyvyys on huippuluokkaa: avaamisensa jälkeen laatikoissa myytävät puna- ja valkoviinit voivat pysyä juomakelpoisina jopa 4–6 viikon ajan. Pulloviinillä vastaava aika on noin viikon.

Syy suuren säilyvyyseroon löytyy odotetusti pakkausmateriaalista. Laatikkoviinit nimittäin suljetaan pahvilaatikoidensa sisällä vakuumipusseihin, jotka pitävät viinin viholliset, eli valon ja ilman kaukana. Niinpä ilma ei pääse hapettamaan viiniä eikä juoma pilaannu herkästi.

Pulloviinin taas pääsee ilmaa aina, kun korkki aukeaa ja juomaa kaadetaan, toisin kuin laatikkoviiniin. Jos et siis ole varma, saatko viinipullollisen käytettyä viikossa, kannattaa harkita saman tien laatikon hankintaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit