Musta, valko vai rosé – tiedätkö, mikä pippuri kuuluu mihinkin ruokaan? - Ruokala - Ilta-Sanomat

Musta, valko vai rosé – tiedätkö, mikä pippuri kuuluu mihinkin ruokaan?

Pippuri on suolan ohella toinen keittiön perusmausteista. Ruoasta voi kuitenkin saada vielä hiukan parempaa jos tietää, mikä pippuri on sopii parhaiten mihinkin ruokalajiin.

Pippurit erottaa helposti toisistaan väriensä perusteella.

10.3.2017 18:33

Ilta-Sanomat kirjoitti tammikuussa Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessorin Anu Hopian kirjasta Kemiaa keittiössä (Nemo), jossa Hopia neuvoi ihmisiä hankkimaan kotiinsa pippurimyllyt.

Tämä johtuu siitä, että pippurin maku on vahvimmillaan ja parhaimmillaan juuri jauhamisen jälkeen. Jos näin ollen turvautuu valmiiksi jauhettuun pippuriin, ohittaa tieteelliset tosiasiat ja samalla kieltää itseltään kuuman aistinautinnon.

Mitä pippureita siihen myllyyn kannattaisi sitten hankkia? Mustapippuri on yleisesti ottaen sellainen peruspippuri, joka sopii lähes kaikkeen ruoanlaittoon. Mutta mitä on esimerkiksi viherpippuri ja miten sitä tulisi käyttää?

Mausteyritys Santa Marian mukaan pippuri-nimellä kutsutaan ainakin kymmentä eri pippuria. Tässä niistä viisi tavallisinta.

Mustapippuri

Perinteisen mustapippurin aromaattisessa maussa tuntuu lämmin tulisuus ja ripaus raakaa sientä.

Se sopii lukuisiin ruokiin, kuten kala- ja äyriäisruokiin, naudanlihalle, salaatinkastikkeisiin, sieniruokiin, pizzoihin, pataruokiin, tomaatille, pastaruokiin ja riisiin.

Valkopippuri

Valkopippurin maku on täyteläinen ja lämmin. Sen hieman pistävää tulisuutta sisältävässä aromissa on aavistus navetan ja olkien tuoksua.

Pippuri sopii kala- ja äyriäisruokiin, porsaan-, vasikan- ja lampaanlihalle, valkokastikkeeseen sekä pinaatin, kukkakaalin, majoneesin ja sinappikastikkeen maustamiseen.

Viherpippuri

Viherpippurin maku on hapokas ja raikas sekä heinämäisen yrtikäs. Sen aavistuksen chèvreltä maistuva aromi on suora ja konstailematon.

Pippuri sopii hyvin kala- ja äyriäisruokiin, porsaan-, vasikan- ja lampaanlihalle, broilerille, maitotuotteille, kasvisruokiin, salaatteihin ja vaaleisiin kastikkeisiin. Myös mansikat sopivat viherpippurin kaveriksi.

Rosépippuri

Punainen rosépippuri on maultaan mieto, hyvin aromaattinen ja hieman makea.

Pippuri sopii paistetun ja grillatun lihan sekä kalan, kuumien ja kylmien kastikkeiden sekä jälkiruokien maustamiseen.

Maustepippuri

Maustepippuri on maultaan aromaattinen ja hedelmäisen makea. Siinä maistuu myös aavistus neilikkaa. Tuoksusta tulee mieleen metsä, setri, kaarna sekä Old Spice -partavesi.

Pippuri sopii liha-, kala- ja kasviskeittojen, keitettävien ja haudutettavien kala- ja liharuokien, kuten naudan-, porsaan-, vasikan ja lampaanlihan sekä etikkasäilykkeiden maustamiseen.

Lähde: Santa Maria ja Meira

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit