Ruotsalaiset naiset Cecilia Blankens ja Kristin Johansson ovat toimittaja ja keittiöpäällikkö, joiden tavoitteena on tutustuttaa ihmiset kasvissyönnin saloihin. Tavoitetta edistääkseen naiset ovat julkaisseet Hullaannu Vegeen! (readme.fi) -kasviskeittokirjan.
Kasvisruokien lisäksi kirjassa esitellään esimerkiksi salaatinkastike, jonka kirjailijat kertovat olevan maailman paras.
– Tätä salaatinkastiketta on hyvä olla jääkaapissa – se toimii kastikepohjana, jota voi maustaa eri tavoin, kirjassa sanotaan.
Kastike sopii myös vegaaniseen ruokavalioon.
Maailman paras salaatinkastike
1 valkosipulinkynsi
1 dl kylmäpuristettua öljyä (mielellään oliivi- tai rapsiöljyä)
3 rkl punaviinietikkaa
1 rkl vettä
suolaa ja pippuria
Kuori ja raasta valkosipulinkynsi raastimen hienolla terällä ja sekoita muiden ainesten kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
Ravista tai sekoita ennen käyttöä.
Maustevinkit!
Kastiketta voi maustaa haluamallaan tavalla. Kokeilemisen arvoisia maustevaihtoehtoja ovat esimerkiksi karkea sinappi, hieno parmesaaniraaste, piparjuuri, chili, sitrus ja rouhitut seesaminsiemenet.