Punnitsimme markettien sushit ja selvitimme, kuinka suuri osa painosta on lohta – tämä oli testin tulos

Teimme pistotarkastuksen kuuden marketin sushipisteille. Lohta oli enimmillään 33 prosenttia ja vähimmillään 22 prosenttia sushipalojen kokonaispainosta.

Punnitsimme eri valmistajilta ostetut lohinigirit, ja selvitimme, missä on eniten lohta suhteessa riisin määrään.

17.3. 16:15

Marketeista mukaan ostettavat sushi-annokset ovat suosittua viikonloppuruokaa. Ilta-Sanomat uutisoi jo vuonna 2019, että sushin myynti on ollut marketeissa voimakkaassa kasvussa.

Yksi suomalaisten suosimista susheista on yksinkertainen lohinigiri, jossa yhdistyvät maukas sushiriisi sekä raaka lohiviipale.

Mutta kuinka paljon lohta saa ostaessaan lohisushia? Ja onko määrä aina sama ostopaikasta riippumatta? Päätimme tehdä pistokokeen markettien sushipisteille.

Ostimme kuuden marketin sushitiskeistä eri valmistajilta kultakin viisi lohinigiriä.

Sushit ostettiin näistä marketeista: K-Citymarket Järvenpää (Raito-Sushi), K-Citymarket Koivukylä, Vantaa (Osaka Sushi), Sokos Herkku Tampere (Golden Unicorn), K-Supermarket Ratina, Tampere (Mori Sushi and More), K-Supermarket Hämeenkatu, Tampere (Juku Sushi) ja Prisma Kaleva, Tampere (Itsudemo).

Halvin kilohinta – eniten lohta

Markettien sushitiskien kilohinnat vaihtelivat 19,90 euron ja 23,90 euron välillä.

Vertailun halvin kilohinta oli K-Citymarket Järvenpään Raito-Sushilla ja kallein kilohinta puolestaan K-Supermarket Hämeenkadun Juku Sushilla Tampereella.

Viiden lohinigirin keittiövaa’alla punnitut yhteispainot vaihtelivat 142 gramman ja 195 gramman välillä.

Kilohinnaltaan kallein sushi oli myös keveintä, sillä kevyimmät nigirit löytyivät K-Supermatket Hämeenkadun Juku Sushista. Painavimmat nigirit myytiin K-Supermarket Ratinan Mori Sushi and Morelta.

Punnitsimme nigirien lohiviipaleet erikseen.

Eniten lohta suhteessa nigirien kokonaispainoon oli Järvenpään K-Citymarketin Raito-sushilla sekä Koivukylän K-Citymarketin Osaka Sushilla. Molemmissa myyntipaikoissa lohen osuus sushipaloista oli pistokokeessa 33 prosenttia. Vähiten lohta suhteessa sushin kokonaispainoon oli Kalevan Prisman Itsudemon susheissa Tampereella. Näiden lohinigirien painosta 22 prosenttia oli lohta pistokokeessa.

Keskimääräisesti viiden lohinigirin yhteispaino oli noin 167 grammaa, ja tästä painosta lohen osuus oli keskimäärin 49 grammaa eli 29 prosenttia kokonaispainosta.

Tarkkojen painojen varmistamiseksi punnitsimme palat keittiövaa’alla ilman takeaway-rasioita.

Kauppojen hintalappujen painojen ja keittiövaa’alla mitattujen painojen välillä oli jonkin verran eroja suuntaan sekä toiseen.

Hintalapun ja keittiövaa’an mittaustulosten erot selittynevät tyhjien rasioiden painoilla sekä kauppojen vaakojen erilaisilla taarauksilla. Lohen prosentuaalinen osuus on laskettu keittiövaa’an lukemasta.

Juttua korjattu 20.3.2023 kello 9.26. Toisin kuin jutussa aiemmin luki, K-Citymarket Koivukylän viiden lohinigirin hinta ei ollut 5,35 euroa, vaan 3,53 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit