Tässä on helppo ja mehevä suolainen piirakka – Tarun fetapiirakka vie kielen mennessään

Suolainen piirakka on helppo ja kätevä herkku, sillä siihen voi käyttää lähes mitä tahansa keittiöstä jo löytyvää.

Voit valmistaa piirakkapohjan myös nyppimällä voin, suolan ja jauhot käsin hienoksi muruksi.

12.3. 12:15

Tämän suolaisen piirakan makumaailma koostuu fetajuustosta, valkosipulista, kesäkurpitsasta ja tomaatista.

Osa pohjan vehnäjauhoista on korvattu kaurajauhoilla, joista pohja saa herkullisen maun ja hieman rouheamman koostumuksen.

Suolainen piirakka kannattaa yleensä paistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Näin piirakan kosteus sekä maut tasoittuvat, ja piirakka on tarjoiluhetkellä parhaimmillaan.

Fetapiirakka

Pohja

  • 2 dl kaurajauhoja

  • 2 dl vehnäjauhoja

  • 200 g voita

  • ½ tl suolaa

  • 2 rkl kylmää vettä

Täyte

  • 150 g kesäkurpitsaa

  • 1 valkosipulinkynsi

  • n. 250 g pieniä tomaatteja

  • 2 dl ruokakermaa

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa

  • 2 kananmunaa

  • 150 g fetajuustoa

  • n. ½ tl rouhittua

  • mustapippuria

  • tuoretta basilikaa

Valmista pohja. Mittaa jauhot, pieneksi pilkottu kylmä voi ja suola leikkuuterällä varustettuun monitoimikoneeseen. Pyöräytä ainekset muruksi. Lisää kylmä vesi. Työstä taikinasta tasainen taikinapallo koneella tai käsin.

Voitele piirakkavuoka (noin 26-28 cm). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Siisti reunat. Laita pohjan päälle sopivan kokoinen leivinpaperi ja lisää päälle painoksi esimerkiksi kuivia herneitä tai keraamisia paistokuulia. Esipaista 200 asteessa n. 15 min.

Valmista täyte. Raasta kesäkurpitsa ja valkosipuli hienoksi. Pilko tomaatit. Sekoita kulhossa kerma, tuorejuusto sekä munat. Lisää kesäkurpitsa ja valkosipuli. Murenna täytteeseen fetajuusto ja lisää n. 10 hienonnettua basilikan lehteä sekä mustapippuri. Sekoita.

Ota esipaistettu pohja uunista. Poista herneet tai paistokuulat ja leivinpaperi. Kaada täyte pohjan päälle ja levitä tomaatit täytteen päälle. Paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa n. 30 min, tai kunnes piirakka on kypsä. Seuraa piirakan kypsymistä paiston aikana.

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän.

Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.

Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.

Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit