Tämän suolaisen piirakan makumaailma koostuu fetajuustosta, valkosipulista, kesäkurpitsasta ja tomaatista.
Osa pohjan vehnäjauhoista on korvattu kaurajauhoilla, joista pohja saa herkullisen maun ja hieman rouheamman koostumuksen.
Suolainen piirakka kannattaa yleensä paistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Näin piirakan kosteus sekä maut tasoittuvat, ja piirakka on tarjoiluhetkellä parhaimmillaan.
Fetapiirakka
Pohja
2 dl kaurajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
200 g voita
½ tl suolaa
2 rkl kylmää vettä
Täyte
150 g kesäkurpitsaa
1 valkosipulinkynsi
n. 250 g pieniä tomaatteja
2 dl ruokakermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 kananmunaa
150 g fetajuustoa
n. ½ tl rouhittua
mustapippuria
tuoretta basilikaa
Valmista pohja. Mittaa jauhot, pieneksi pilkottu kylmä voi ja suola leikkuuterällä varustettuun monitoimikoneeseen. Pyöräytä ainekset muruksi. Lisää kylmä vesi. Työstä taikinasta tasainen taikinapallo koneella tai käsin.
Voitele piirakkavuoka (noin 26-28 cm). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Siisti reunat. Laita pohjan päälle sopivan kokoinen leivinpaperi ja lisää päälle painoksi esimerkiksi kuivia herneitä tai keraamisia paistokuulia. Esipaista 200 asteessa n. 15 min.
Valmista täyte. Raasta kesäkurpitsa ja valkosipuli hienoksi. Pilko tomaatit. Sekoita kulhossa kerma, tuorejuusto sekä munat. Lisää kesäkurpitsa ja valkosipuli. Murenna täytteeseen fetajuusto ja lisää n. 10 hienonnettua basilikan lehteä sekä mustapippuri. Sekoita.
Ota esipaistettu pohja uunista. Poista herneet tai paistokuulat ja leivinpaperi. Kaada täyte pohjan päälle ja levitä tomaatit täytteen päälle. Paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa n. 30 min, tai kunnes piirakka on kypsä. Seuraa piirakan kypsymistä paiston aikana.
Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän.
Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.
Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.
Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.