Testasimme 12 uutuusjäätelöä – yksi vei selkeästi voiton: ”Täydellinen jäätelö”

IS-raati maisteli 12 jäätelöä ja pisteytti ne. Tarjonta oli kattava ja uutuudet jakoivat mielipiteitä, mutta kärkikolmikko oli selvä – ja voittaja sai lähes täydet pisteet.

Jäätelöitä oli testissä laidasta laitaan ja osa jännittävistä uutuuksista jakoi kovasti mielipiteitä.

11.3. 9:15 | Päivitetty 11.3. 17:47

Kevään saapumista ei voi estää – ja se alkaa näkyä myös kauppojen jäätelöaltaissa.

Altaisiin on ilmestynyt runsaasti uutuusjäätelöitä vanhojen tuttujen joukkoon. Osa uutuuksista rantautui pakastealtaisiin jo helmikuussa, ja loput ilmestyvät pitkin maaliskuuta.

Poimimme houkuttelevista uutuuksista 12 jäätelöä Ilta-Sanomien makutestiin.

Testituotteina olivat Fazer Suffeli, Kingis vadelma-laku, Pingviini Överi Hassel, Magnum Double Sunlover, Friidu Chocolate Caramel with Almonds, Classic Tuplasuklaa & Metsämarjat, Daim Mint, Twister Monstaahh, 88, Maxibon Choco Brownie sekä 3 Kaverin maapähkinä- ja banaanipuikko ja lakritsituutti.

Testiin valikoitui 12 houkuttelevaa uutuusjäätelöä.

MAKUTESTIIN osallistui neljä aikuista. Raatilaisiin lukeutui kirjavasti niin suklaajäätelöfaneja, lakritsinystäviä kuin raikkaiden jäätelöiden kannattajia. Osa suosi enemmän puikkoja ja toisille vohvelilla oli väliä.

– Paras jäätelö on sellainen yllättävä, missä on vähän kaikkea: hyvä jäätelö, kastiketta ja joku ihana kuori, kommentoi eräs testaajista tyhjentävästi.

Pisteytys perustui sekä jäätelöiden makuun että koostumukseen. Myös yllättävyydestä ja monipuolisuudesta sai pisteitä. Jäätelöt pisteytettiin asteikolla 1–5, ja pisteistä laskettiin keskiarvo.

Rakastettu ja vihattu

Jäätelöitä oli laidasta laitaan ja tuotteet jakoivat kovasti mielipiteitä: osa raatilaisista rakasti ja osa ei pitänyt lainkaan tietyistä tuotteista. Näin osa jäätelöistä sai täysin samoja pistemääriä, juurikin pisteasteikon keskeltä.

Eniten mielipiteitä jakoivat 3 Kaverin Maapähkinä & Banaani jäätelöpuikko, Magnumin Double Sunlover -jäätelö ja Friidun kasvipohjainen Chocolate Caramel with Almonds -jäätelöpuikko. Kaikissa oli rutkasti makua ja tekstuuria – mikä ihastutti sekä vihastutti raatia.

Osa jäätelöistä taas ei herättänyt juurikaan tunteita raadissa. Suurimpia pettymyksiä olivat Fazerin Suffeli -tuutti, joka ei maistunut Suffelilta sekä Daim Mint -tuutti, josta raatilaisilla oli kovat odotukset.

Minttu jäi aavistuksen liian vaisuksi ja tylsäksi, mutta jäätelö sai ihan kelpo pisteet kokonaisuutena.

Paras jäätelö on sellainen yllättävä, missä on vähän kaikkea: hyvä jäätelö, kastiketta ja joku ihana kuori.

Täydellinen jäätelö

Voittaja oli kuitenkin täysin yksimielinen ja keräsi huikeat 4,8 pistettä: 3 Kaverin Lakritsi -jäätelötuutti oli nappisuoritus, josta ei makua puuttunut.

Vohveli oli hyvä, jäätelö oli kermaista ja täyteläistä, lakritsia oli todella riittävästi, eikä jäätelö ollut liian makeaa.

– En keksi mitään negatiivista. Täydellinen jäätelö, kunnon lakun maku! Tässä on raitoja, ja lakritsikuori on ihana, yksi raatilaisista kuvaili uutta lempijäätelöään.

Täysiä pisteitä voittajakaan ei kuitenkaan saanut. Yksi raatilaisista totesi, että olisi antanut viisi pistettä, jos kyseessä olisi ollut puikko, sillä vohveli ei miellyttänyt. Yhdelle lakua oli jopa liikaa, ja maistelija pohti, ettei ostaisi tuuttia usein, sillä siihen saattaisi kyllästyä helposti.

Hopealle ylsi toinen lakujäätelö, Kingiksen Vadelma-laku puikko, pistein 4,1. Vadelma ja lakritsi oli raatilaisista erittäin onnistunut yhdistelmä: voimakas lakritsi imartelee raikasta ja makeaa vadelmaa.

Tämäkään ei ollut liian makea tai raskas syötävä. Lakritsisydän jakoi mielipiteitä, osa piti ja yhdelle se oli liikaa.

– Maut täydentävät hyvin toisiaan. Ihanan voimakas lakritsi, tämä on lakun ystävälle, yksi raatilaisista kommentoi.

Kolmanneksi sijoittui Classic Tuplasuklaa & Metsämarjat -kermajäätelöpuikko, pistein 3,8. Tässä jäätelössä oli ihana yhdistelmä kahden suklaan makeaa kuorta, kermaista jäätelöä ja raikasta marjaa. Yksi raatilaisista antoi jäätelölle täydet pisteet:

– Tämän ostaisin kaupasta. Tässä on kaikki kohdallaan.

Osalle raatilaisista tuplasuklaa oli liikaa. Kindermäinen kuori oli makea ja kova pala purtavaksi, ja vähemmällä suklaalla täyteläisen raikas jäätelö olisi saanut vielä korkeammat pisteet.

Jutun grafiikkaa korjattu 11.3.2023 kello 17.47 Korjattu Friidu jäätelöpuikko Chocolate Caramel with Almondsin valmistuttajaksi Lipasu Oy.

Lue lisää: Vegejäätelöiden suosio kasvaa, ja myyntilistoilla näkyy 3 selvää hittiä – menekkiä riittää ulkomaille asti

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit