Lammas-kikhernepullat
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
½ dl oliiviöljyä
1 tlk kikherneitä
400 g karitsanjauhelihaa
2 tl jeeraa
1 tl suolaa
1 tl jauhettua korianteria
½ tl chilihiutaleita
¾ ruukku hienonnettua korianteria
Paistamiseen
voita
Lisäksi
pitaleipää tai wrappeja, valmistsatsikia, yrttejä, tomaattia ja retiisiä
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipulia ja valkosipulia noin 5 minuuttia. Anna hieman jäähtyä.
Soseuta kikherneet sauvasekoittimella. Sekoita sose, jauheliha, mausteet ja hienonnettu korianteri keskenään tasaiseksi massaksi. Pyöritä kostein sormin pulliksi ja paista runsaassa voissa paistinpannulla kypsäksi.
Tarjoa esimerkiksi wrapin tai pitaleivän sisällä tsatsikin, yrttien ja kasvisten kera.
Valmistusaika: 30 minuuttia
Annoksia: 4
Nämä lammaslihapullat maistuvat ihanalta myös pastakastikkeessa. Kippaa joukkoon purkillinen tomaattimurskaa ja kääntele keitetyn spagetin kanssa.
Tunisialainen kikhernekeitto uppomunilla
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
¾ dl oliiviöljyä
2 tl jeeraa
1 ½ tl jauhettua korianteria
1 rkl harissaa
3 tlk kikherneitä
1 ½ l kanalientä
3 isoa tomaattia
Uppomunat
4 kananmunaa
2 litraa vettä
1 dl etikkaa
Lisäksi
tuoretta korianteria
4 rkl pikkukapriksia
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipulia ja valkosipulia noin 5 minuuttia.
Lisää mausteet ja jatka kuullotusta noin 5 minuuttia. Kääntele loppuvaiheessa joukkoon harissa.
Valuta, huuhdo ja lisää kikherneet kattilaan, lisää myös kanaliemi. Keitä 10 minuuttia. Kuutioi joukkoon tomaatit ja jatka keittämistä, kunnes uppomunat ovat valmiit.
Valmista uppomunat yksi kerrallaan. Kuumenna vesi poreilevaksi kattilassa ja kaada joukkoon etikka. Riko huoneenlämpöinen kananmuna pieneen kuppiin. Sekoita vettä kauhalla voimakkaasti, jotta saat aikaan pyörteen. Kaada muna varovasti veteen. Kypsennä hiljalleen kiehuvassa vedessä noin 3 minuuttia ja nosta kattilasta reikäkauhalla sivuun. Toista sama loppujen kananmunien kanssa.
Jaa keitto lautasille. Nosta päälle uppomunat, hienonna päälle korianteria ja valuta ja lusikoi kapriksia.
Valmistusaika: 40 minuuttia
Annoksia: 4
Tästä herkullisesta keitosta ei makua puutu!
Vegaaninen mango-marenkikääretorttu
1 ½ dl (noin 1 ½ tlk riippuen merkistä) kikherneiden lientä, eli aquafabaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Lisäksi
2 dl vaahtoutuvaa kaura- tai soijakermaa
1 dl kreikkalaistyyppistä, kasvipohjaista vaniljajogurttia
1 rkl tomusokeria
1 ½ dl pieneksi paloiteltua mangoa
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Siivilöi kikherneiden säilykeliemi eli aquafaba kulhoon. Vatkaa sokerin kanssa paksuksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahdon joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi varovasti käännellen. Älä sekoita liikaa, jotta taikinan kuohkeus ei laske.
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille noin 35 cm x 35 cm levyksi. Paista noin 10 minuutin ajan. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja jätä leivinpaperi päälle. Anna pohjan jäähtyä hetki ja poista leivinpaperi päältä.
Vaahdota kasvikerma pehmeäksi vaahdoksi, sekoita joukkoon jogurtti ja mausta sokerilla. Levitä noin kolmannes täytteestä kääretorttulevylle. Levitä noin puolet mangohakkeluksesta päälle. Kääri tiukalle rullalle leivinpaperia apuna käyttäen.
Siirrä kylmään ainakin muutamaksi tunniksi. Levitä ennen tarjoilua loput kermajogurtista päälle ja koristele lopulla mangolla.
Valmistusaika: 35 minuuttia + kääretortun tekeytyminen
Määrä: 12 palaa
Ihanan kuohkeassa kääretortussa maistuu raikas mango.