Tuorehiiva vai kuivahiiva – kummalla kohoaa kuohkeammat pullat?
Monelle voi tulla yllätyksenä, että todellisuudessa ei ole mitään väliä, kumpaa hiivaa leivonnassa käyttää.
Leipurimestari Susanne Aallon mukaan kuiva- ja tuorehiiva ovat samaa tavaraa, mutta ne ovat vain eri muodossa. Kuivahiiva on tavallista hiivaa, josta vesi on puristettu pois.
– Niissä ei ole juuri eroa. Ei tule mieleen mitään leivonnaista, jossa hiivan muodolla olisi väliä, Aalto toteaa.
Kuivahiivasta saatetaan ajatella, ettei se olisi yhtä tehokasta kuin tuorehiiva. Aalto toteaa, että kyllä se on – kunhan se vain annostellaan oikein ja annetaan taikinalle tarpeeksi aikaa kohota.
Aallon mukaan ohjeissa neuvotaan usein liottamaan tuorehiiva nesteeseen ja sekoittamaan kuivahiiva jauhoihin. Tämäkään ei ole kiveen hakattua:
– Käytännössä ei ole mitään merkitystä, mihin hiivan sekoittaa. Molempia voi käyttää samalla tavalla, Aalto paljastaa. Käsin vaivattavissa taikinoissa pitää vain kiinnittää huomiota, ettei taikinaan jää hiivamöykkyjä. Siksi hiiva käsketään usein liottamaan veteen ennen taikinan vaivaamista.
Kuiva- ja tuorehiiva ovat samaa tavaraa, mutta ne ovat vain eri muodossa.
Kylmäkin vesi toimii, liian kuuma ei
Kotileipuri saattaa välillä oikoa mutkia ja ottaa veden taikinaan suoraan kylmänä hanasta – eikä lämmitä sitä kädenlämpöiseksi kattilassa, kuten peruskoulun kotitaloustunneilla neuvottiin.
Lue lisää: Tyrmäävä ohje leipureille: Älä ota lämmintä vettä taikinaan hanasta!
Jos olet tehnyt näin, ei hätää. Tässä ei nimittäin Aallon mukaan ole mitään väärää.
– Hiivan voi todellisuudessa laittaa täysin kylmäänkin nesteeseen. Kunhan neste ei ole liian kuumaa: yli 50 asteen lämpötila tappaa hiivan. Tällöin hiiva ei toimi niin kuin sen pitäisi.
Aallon mukaan hiiva vain reagoi nopeammin lämpimässä.
Mutta miksi kukaan haluaisi, että hiiva toimisi hitaammin?
Joskus tämä on toivottukin ominaisuus: sämpylät tai pullat voi tehdä etukäteen valmiiksi jääkaappiin odottamaan.
– Jos sämpylät halutaan paistaa vasta aamulla, on hyväkin asia, ettei taikina ala turpoamaan siellä jääkaapissa, Aalto kertoo.
Kun pullat haluaa nopeasti kohoamaan, suosittelee Aalto katsomaan nesteen lämpötilaa tarkemmin.
Hiiva reagoi nopeammin lämpimässä. Katso siis nesteen lämpötila tarkemmin, kun haluat taikinan pikaisesti kohoamaan.
Näin säilytät hiivasi
Tuorehiiva säilyy avattuna jääkaapissa vain hetken. Kuinka välttää kuivahtanut hiiva?
– Heitä se pakkaseen, vinkkaa Aalto.
Tuorehiivaa voi pakastaa ja sulattaa käyttöön tarpeen mukaan. Tuorehiiva muuttuu sulattaessa vellimäiseksi ja sulaneen hiivan voi heittää taikinan sekaan.
Kuivahiivaa taas saatetaan säilytellä kaapissa vuosikausia. Vanhetessa kuivahiivan teho myös heikkenee.
Aallolla on kuitenkin pettämätön ja helppo tapa testata, onko hiiva enää toimivaa. Esimerkiksi avattu pussi ei säily niin hyvin, joten hiiva kannattaakin testata ennen käyttöä.
Näin testaat, onko kuivahiiva vielä käyttökelpoista:
Lisää lasiin 0,5dl kädenlämpöistä vettä ja 1tl sokeria.
Lisää lasiin pussillinen kuivahiivaa.
Seisota pöydällä noin 10 minuuttia.
– Seoksen pitäisi alkaa kuplia ja vaahdota, jos hiiva on vielä käyttökelpoista. Jos seos ei vaahtoa, ei hiiva toimi, Aalto kertoo.