Kanapullakookossoppa
Kanapullat
400 g kananpojan tai kalkkunan jauhelihaa
1 valkosipulinkynsi
2 kevätsipulinvartta
1 limetin kuori raastettuna
2 rkl seesamiöljyä
2 tl kalakastiketta
1 tl suolaa
1 kananmuna
4 rkl perunajauhoja
Liemi
600 g bataattia
1 fenkoli
1 punasipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 l kanalientä
½ litraa vettä
4-6 kaffirlimetinlehteä
noin 1 tl suolaa
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
1 limetin mehu
2 tl srirachaa
1 tl hunajaa
Lisäksi
tuoretta thaibasilikaa, kevätsipulia, limeä ja srirachaa
Tee kanapullat. Kuori ja murskaa tai raasta valkosipulinkynsi ja hienonna kevätsipuli. Pese ja raasta limetin kuori ja purista mehu. Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi massaksi. Anna hetken levätä.
Kuori ja kuutioi bataatti pieneksi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja fenkoli.
Kuumenna öljy suuressa kattilassa ja kuullota bataattia, sipuleita ja fenkolia 5 minuuttia. Lisää kanaliemi, vesi, kaffirlimetinlehdet ja suola ja kiehauta.
Pyöritä jauhelihamassasta kostein sormin (pitkulaisia) pullia ja nosta kiehuvaan liemeen. Keitä 15 minuuttia, kunnes kanapullat ovat kypsiä.
Lisää lopuksi kookosmaito, limetin mehu, sriracha ja hunaja. Tarjoa thaibasilikan kanssa.
Valmistusaika: 50 minuuttia
Annoksia: 4
Kookospohjainen kanapullakeitto tulvii Aasiaviboja.
Bloody Mary -keitto
2 l vettä
1 tölkki tomaattimurskaa
1 prk aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
3 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl suolaa
1 tl sokeria
Tomaatti-sellerisalaatti
1 rs (250 g) kirsikkatomaatteja
2 sellerin vartta
1 rkl oliiviöljyä
¼ tl suolaa
¼ tl rouhittua mustapippuria
¼ tl sokeria
Tarjoiluun
vodkaa
worcesterkastiketta
tabascoa
lehtipersiljaa
Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä keskilämmöllä noin 4 tuntia. Lisää välillä aina vettä, kun se hupenee. Tarkoitus on jäädä reilu litra valmista, paseerattua lientä.
Soseuta liemi sauvasekoittimella ja paseeraa tiiviin siivilän avulla. Painele lusikkaa siivilään, jotta kaikki maut irtoavat.
Tee tomaatti-sellerisalaatti. Leikkaa kirsikkatomaatit neljään osaan. Huuhdo ja hienonna sellerin varret. Sekoita keskenään ja mausta öljyllä, suolalla ja pippurilla.
Tarjoa tomaattikeitto tomaatti-sellerisalaatin ja haluamiesi lisukkeiden kanssa.
Valmistusaika: 4 tuntia 15 minuuttia
Annoksia: 4
Ikoninen drinkki sujahti soppaan!
Piparjuurella maustettu lohikeitto
500 g lohta
600 g kiinteää perunaa (esim. Siikliä)
300 g kukkakaalia
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
100 g voita
2 dl valkoviiniä
9 dl vettä
½ tl mustapippuria rouhittuna
1 prk (125 g) piparjuurituorejuustoa
1 tl suolaa
noin ½ sitruunan mehu
Leikkaa lohi 4 cm:n kuutioiksi. Kuori perunat ja leikkaa pienet puoliksi, isot neljäksi lohkoksi. Siirrä palat kylmään veteen.
Leikkaa kukkakaali kukinnoiksi. Kuori ja viipaloi sipuli ohueksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
Kuullota sipulia ja valkosipulia voissa 5 minuuttia. Lisää valkoviini ja keitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes puolet nesteestä on haihtunut. Lisää vesi ja pippuri ja kiehauta. Lisää perunat ja keitä 5 minuuttia. Lisää kukkakaali ja keitä vielä 10 minuuttia, kunnes perunat ovat lähes kypsiä.
Lisää tuorejuusto ja kiehauta. Lisää lohikuutiot ja keitä miedolla lämmöllä pari minuuttia. Lisää suola ja purista sitruunan mehu joukkoon.
Valmistusaika: 55 minuuttia
Annoksia: 4
Varo, ettet keitä kalapaloja ja perunoita liikaa.