Pätkis-laskiaispullat
5 dl mantelimaitoa
1 pkt (50 g) tuorehiivaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
1 kananmuna
noin 14 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2 dl voisulaa
Pätkis-vaahto
noin 300 g Pätkiksiä (esim. 2 ps Pätkis-biteseja)
6 dl kuohukermaa
Voiteluun
1 kananmuna
Pinnalle
raesokeria
Tee ensin täyte. Paloittele Pätkikset kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa kiehuvan kuumaksi. Kaada se suklaapalojen päälle ja anna seoksen seistä minuutin ajan. Sekoita tasaiseksi. Peitä kulho ja siirrä jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi. Vatkaa kylmä suklaaseos tukevaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja sekoita tasaiseksi.
Lisää sokeri, kardemumma, suola ja muna. Sekoita. Alusta vehnäjauhot vähitellen taikinaan, ja lisää vaivauksen loppuvaiheessa joukkoon voisula. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
Pyöritä isoiksi pulliksi ja kohota vielä 30 minuuttia. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele pinta kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista uunin keskitasolla 18–20 minuuttia.
Anna jäähtyä, halkaise ja täytä Pätkis-vaahdolla.
Valmistusaika: 1 tunti 20 minuuttia + kohotukset 1 tunti ja täytevaahdon tekeytyminen vähintään 4 tuntia
Määrä: 12 isoa pullaa
Pätkis-laskiaispullat ovat ihanaa vaihtelua perinteisille laskiaispullille.
Vegaaniset kookospuustit
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
1 dl vettä
1 pkt (50 g) tuorehiivaa
1 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl kardemummaa
¾ tl suolaa
100 g pehmeää, maidotonta margariinia
noin 13 dl vehnäjauhoja
Täyte
125 g pehmeää maidotonta margariinia
1 ½ dl kookoshiutaleita
2 dl fariinisokeria
1 rkl kanelia
Voiteluun
sulaa maidotonta margariinia
Pinnalle
kookoshiutaleita
Lämmitä kookosmaito ja vesi kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri, vaniljasokeri, kardemumma ja suola. Alusta vehnäjauhot joukkoon erissä. Vaivaa taikinaa vähintään 10 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa margariini ja sekoita tasaiseksi. Valmis pullataikina on kimmoisaa ja alkaa irrota kulhon reunoilta. Peitä taikina liinalla ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi (noin 45 minuuttia).
Valmista täyte sekoittamalla kaikki täytteen ainekset tahnamaiseksi seokseksi.
Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Kauli tai taputtele taikinan puolikas noin puolen sentin paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi kunnolla jauhotetulla alustalla.
Levitä puolet täytteestä taikinalevyn päälle ja kääri taikina melko napakaksi rullaksi.
Leikkaa taikinasta 12 palaa niin, että joka toinen viilto on reilusti vinossa oikealle ja joka toinen viilto reilusti vinossa vasemmalle.
Siirrä taikinapalat pellille leivinpaperin päälle kapea puoli ylöspäin. Paina jokaisen korvapuustin keskelle ”kuoppa” sormella, jolloin korvapuusti saa muotonsa. Anna kohota vielä 15 minuuttia.
Leivo sillä aikaa loput 12 korvapuustia samalla tavalla.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele kohonneet pullat margariinisulalla ja ripottele pinnalla kookoshiutaleita. Paista noin 10 minuuttia.
Valmistusaika: 1 tunti 25 minuuttia + kohotukset 1 tunti 15 minuuttia
Määrä: 24 kappaletta
Ihanissa vegaanisissa korvapuusteissa maistuu kookos.
Sitruunaboston
2 ½ dl maitoa
½ pkt (25 g) tuorehiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
noin 7 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita
Täyte
½ prk (170 g) lemon curdia
Voiteluun
1 kananmuna
Päälle
½ prk (100 g) sitruunarahkaa
2 rkl tomusokeria sitruunankuoriraastetta
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja sekoita tasaiseksi.
Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita. Alusta vehnäjauhot vähitellen taikinaan. Lisää vaivauksen loppuvaiheessa pehmeä voi. Valmis taikina irtoaa kulhon reunoilta. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia.
Kauli taikinasta ohut suorakaiteen muotoinen levy (noin 65cm x 40 cm). Levitä lemon curd tasaisesti levylle. Taittele levy kolmeen osaan. Käännä levyn pitkä sivu eteesi ja kauli taikina uudelleen isommaksi levyksi (noin 45 cm x 25 cm).
Leikkaa levystä 12 suikaletta ja kieritä suikaleet löyhiksi rulliksi.
Voitele uunivuoka tai vuoraa leivinpaperilla. Nosta rullat kierrepuoli ylöspäin vuokaan, jätä pullien väliin kohoamisvaraa. Kohota peitettynä 30 minuuttia. Voitele kierteet kananmunalla. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Paista noin 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä.
Sekoita rahka ja tomusokeri kuorrutukseksi ja levitä pullien päälle. Koristele sitruunankuorisuikaleilla.
Valmistusaika: 1 tunti 25 minuuttia + kohotukset 1 tunti 15 minuuttia
Määrä: 12 kappaletta
Superkosteat ja kirpeänmakeat pullarullat kypsyvät siskonpedissä.