Tämän viikon arkiruokalistassa on paljon erilaisia vaihtoehtoja. Yksi arjen todellinen pelastajaruoka on makkara-perunapaistos. Riittoisa, edullinen ja helppo vaihtoehto toimii aina ja maistuu usein koko perheelle.
Myös sosekeitot ovat herkullisia ja edullisia arkiruokia. Tässä esimerkkinä on paahdettu valkosipulisosekeitto. Se toimii sellaisenaan, mutta myös esimerkiksi ihanan salaatin kanssa.
Ruokaisampi katkarapusalaatti on raikas vaihtoehto arkeen.
Katkarapusalaatti
3 dl bulguria
kasvislientä keittämiseen
230 g säilykemangoa
200 g herne-maissipaprikapakastetta sulatettuna
1 sitruunan puristettu mehu
1 appelsiinin puristettu mehu
suolaa
200 g katkarapuja
2 tl tulista chilitahnaa
Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan kasvisliemessä. Huuhtele kylmällä vedellä. Kaada mangon säilykeliemi pois ja kuutioi hedelmäliha. Sulata herne-maissi-paprikat. Sekoita salaatin aineet keskenään ja purista joukkoon sitruuna- ja appelsiinimehua. Mausta suolalla. Paista katkaravut nopeasti chilitahnassa ja tarjoile salaatin kanssa.
Valmistusaika: 20 minuuttia
Annoksia: 4
Juurespaistos ja kyljykset
4 possun kyljystä
öljyä
suolaa
mustapippuria
1 purjo
1 sipuli
200 g kaalia
pala lanttua, 2 porkkanaa tai muita juureksia
2 rkl öljyä
2 dl kasvislientä
2 rkl soijaa
2 tl hunajaa
suolaa
pippuria
Ota porsaankyljykset huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen valmistamista. Ruskista kyljykset paistokasarissa tilkassa öljyä molemmin puolin. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta kyljykset lautaselle.
Hienonna halkaistu, huuhdottu purjo ja leikkaa kuorittu sipuli lohkoiksi. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Viipaloi kuoritut porkkanat. Kuori ja kuutioi lanttu. Kuullota sipulia ja purjoa paistokasarissa öljyssä. Lisää kasariin kaali, porkkanat ja lanttu. Kaada joukkoon kasvisliemi. Mausta soijalla, hunajalla, suolalla ja pippurilla. Nosta ruskistetut porsaankyljykset vihannesten päälle. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä kypsäksi noin 30 minuuttia.
Valmistusaika: 1 tunti
Annoksia: 4
Ruusukaali-herkkusienipasta
400 g pastaa
200 g ruusukaaleja
2 rkl voita
2 sipulia
200 g herkkusieniä
3 tl yrttimausteseosta
2 dl kermaa
100 g yrttituorejuustoa
Laita pasta kiehumaan. Puolita ruusukaalit ja paista niitä hetken aikaa voissa miedolla lämmöllä. Lisää sipuli ja jatka kuullotusta. Lisää puolitetut herkkusienet ja yrttimauste. Anna kuullottua muutaman minuutin. Lisää kerma ja juusto. Sekoita ja anna kuumentua. Tarjoile valutetun pastan kanssa.
Valmistusaika: 15 minuuttia
Annoksia: 4
Paahdettu valkosipulisosekeitto
2 kokonaista valkosipulia
4 rkl voita
1 sipuli
500 g perunaa
2 rkl voita
8 dl kasvislientä
4 dl täysmaitoa
2 dl kermaa
suolaa ja pippuria
ruiskrutonkeja
Leikkaa valkosipuleista hatut auki. Sipaise voita pintaan ja kääri folioon. Paahda 35-40 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Kuori ja pilko sipuli sekä perunat. Kuullota niitä voissa kattilassa hetki.
Ota valkosipulit uunista ja anna jäähtyä vähän. Pullauta kynnet ulos kuoristaan ja lisää ne kattilaan.
Lisää nesteet ja mausteet. Keittele, kunnes perunat ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Tarjoile lisänä krutonkeja.
Valmistusaika: 1 tunti 15 minuuttia
Annoksia: 4
Makkara-perunapaistos
500 g makkaraa
2 rkl öljyä paistamiseen
500 g pakastevalkosipuliperunoita
250 g pakastekasvissuikaleita
2 dl kermaa
2 dl lihalientä
persiljasilppua
50 g juustoraastetta
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Suikaloi makkara ja ruskista öljyssä. Kokoa uunivuokaan vuorotellen makkaraa, perunoita ja kasvissuikaleita. Sekoita kerma, lihaliemi sekä persiljasilppu ja kaada seos vuokaan. Ripottele päälle juustoraastetta. Paista uunissa noin 40 minuuttia.
Valmistusaika: 1 tunti
Annoksia: 4