Talven sesonkikala made ostetaan kaupasta yleensä nyljettynä, mutta kokonaisena. Made kannattaa ehdottomasti hyödyntää kokonaan kalakeittoa tehdessä, eli keittää siitä myös liemi. Se on helppoa.
Mateen pää ja pyrstöevä leikataan irti ja kala leikataan viiden sentin paloiksi. Nämä kaikki laitetaan kattilaan, lisätään kylmää vettä päälle ja annetaan kiehahtaa. Viiden minuutin päästä palat, joissa on kalan lihaa, poimitaan pois ja liha irrotetaan lautaselle.
Jäljelle jääneet ruodot lisätään takaisin kattilaan ja mukaan pistetään muutama sipuli lohkottuna sekä mausteet. Liemi saa kiehua näin parikymmentä minuuttia, jonka jälkeen se siivilöidään talteen.
Tämän jälkeen keitto valmistetaan kuullottamalla ensin kasviksia kattilassa, lisäämällä sen jälkeen liemi ja loppuvaiheessa ruodoista irrotettu liha sekä keiton suurus.
Katso ohje Sopasta!