Mikropizzat, hampparit, pinaattiletut ja lihapyörykät. Valmisruokien myynti on jatkuvassa kasvussa, mutta suomalaisten makumieltymykset näyttävät pysyvän ennallaan.
Vaikka vanhat einessuosikit pitävät pintansa, on kysyntä kasvanut vuosina 2019–2022 eniten kolmessa tuoteryhmässä: valmiissa annosaterioissa, kylmästä myytävissä tuorepastoissa sekä välipalatuotteissa, paljastaa myyntipäällikkö Mikko Kovalainen SOK Marketkaupan ketjuohjauksesta.
– Kasvua on myös arvokkaammissa tuotesarjoissa, jotka erottautuvat muun muassa tuoreudella, tietyn maan makumaailmoilla, ravintolamaisuudella tai vegaanisuudella, Kovalainen kertoo.
Myös Lidlin valikoimapäällikön Kirsi Jokipiin mukaan erikoisemmat ja eksoottisemmat valmisruoat käyvät kaupaksi.
– Einesten maut miellyttävät ja monet myös tuunaavat niitä enemmän mieleisikseen, Jokipii kertoo.
Kysyimme K-ryhmältä, S-ryhmältä ja Lidliltä, mitkä ovat myydyimpiä eineksiä Suomessa.
Suosituimpien valmisruokien listauksista löytyy paljon tuttuja arjen perustuotteita kuten pinaattiohukaiset ja lihapyörykät sekä salaatteja ja hampurilaisia, jotka sopivat nopeaan syömiseen.
Keskon myydyimmät einesruoat (satunnaisessa järjestyksessä) viime kuukausina
Saarioinen jauhelihapizza 200 g
Kariniemen kananpojan nugetti 200 g
Fresh Suosikkisalaatti kana-taco 250 g
Pirkka pinaattiohukainen 400 g
Pirkka burgeri 100 g
Kivikylän Palvarin lihapyörykkä 350 g
Saarioinen riisipuuro 300 g
Saarioinen maksalaatikko 400 g
S-ryhmän lista myydyimmistä valmisruoista (satunnaisessa järjestyksessä) vuonna 2022
Atria pinaattiohukainen
Fazer Imatra riisipiirakka 6 kpl
Hk lihapyörykät
Hk burgeri
Hoviruoka lihapiirakka 4 kpl
Kivikylän palvarin lihapyörykät
Kokkikartano lohikiusaus
Kotimaista riisipuuro
Saarioinen maksalaatikko
Saarioinen maksalaatikko rusinaton
Lidlin lista myydyimmistä valmisruoista (satunnaisessa järjestyksessä)
Lasagne 1 kg
Maksalaatikko
Lihapiirakat
Riisipiirakat
Pinaattiohukaiset
Pinaattikeitto
Lohikeitto
Kanakeitto
Lihamakaronilaatikot
Lihaperunasoselaatikot
Kasvista ja kalaa kaivataan
Keskon päivittäistavaratoimialan tuoretuotteiden osto- ja myyntijohtajan Janne Vuorisen mukaan suurin syy valmisruokien suosioon lienee ajansäästö ja helppous: jos hinta-laatusuhde on hyvä, säästää aterialla aikaa.
– Suosituimmissa tuotteissa yhdistyy helppous, maku, sopiva hinta ja jossain määrin myös suomalaisen ruoan perinteet, arvioi myös S-ryhmän myyntipäällikkö Mikko Kovalainen.
Einesvalikoima jatkaa kasvuaan, ja Vuorisen mukaan esimerkiksi mikroaterioihin tulee jatkuvasti lisäystä.
Tuotetoiveita kaikki kaupat kertovat saavansa runsaasti ja jatkuvasti, erityisesti kahta asiaa kaivataan kauppojen hyllyille. Toiveissa korostuvat esimerkiksi kasvispohjaiset ja vegaaniset tuotteet. Myös kalalle on kysyntää:
– Kala-annoksia pyydetään valikoimiin melko paljon, sillä kalan valmistaminen itse kotona koetaan usein vaikeaksi ja kalliiksikin. Tästä syystä monet suosivatkin valmiita kala-aterioita itse kokkailun sijaan, Kovalainen kertoo.