Vuoden 2023 Suomalainen menestysresepti -kilpailun on voittanut Smokehouse-valmisruoat. Voittaja julkistettiin keskiviikkoiltana.
Veljekset Mattila – Mattila Bros – BBQ & Smokehouse -valmisruoissa yhdistyvät amerikkalainen smokehouse-kulttuuri ja suomalainen savusaunaperinne. Valmisruokasarjan makuihin kuuluu muun muassa Chopped pork & mac n' cheese.
Pitkän perinteen perheyrityksen toimitusjohtaja Tero Sivula kertoo valmisruokaidean muhineen useamman vuoden ajan. Jalostajan lihatuotteita on nähty kaupoissa aiemmin, mutta valmisruoka on uusi aluevaltaus.
– Tällaista valmisruokaa kaupoissa ei ole. Halusimme tuoda hyllyille jotain uutta, Sivula kertoo.
Yritys on päässyt aiemmin kisan semifinaaliin, ja tällä kertaa Mattila Bros ylsi finaaliin ja voittoon asti.
Finaalissa kisasivat Smokehouse-valmisruokien lisäksi Jemma-säilykkeet, Baba-tahinismoothie, Happy Soup -linssi ja -härkäpapukeitot, Kalatassut ja Sushike. Kaikki finalistit saavat tuotteensa myyntiin S-ryhmän kauppoihin.
Suomalainen menestysresepti -kilpailun voitti Tero Sivula (neljäs vasemmalta).
Tuote, jota suomalaiset unohtavat hyödyntää
Suomalainen menestysresepti -kilpailussa on nähty jälleen jännittäviä kotimaisia ruokainnovaatioita. Aiemmilta kausilta menestykseen ovat nousseet Boltsi, Rostis ja Fallero.
Kilpailun tuomaristo koostuu ruoka-alan ja markkinoinnin ammattilaisista, joista yksi on tunnettu kokki ja ravintoloitsija Jyrki Sukula.
Sukulan mukaan osallistujien taso oli kovempi kuin aiemmilla kausilla. Kilpailussa etsittiin tuotetta, joka vastaa suomalaisten tarpeeseen.
– Tuotteella on tuotava jotain uutta. Mitä ratkaiset kuluttajan arjessa tai juhlassa? Tuotteelle pitää olla tunnistettava tarve ja markkina, Sukula vinkkaa kisan tulevalle kaudelle hakeville.
Kysyimme Sukulalta, mitä kaupanhyllyjen tuotetta suomalaiset eivät muista hyödyntää arjessaan.
Vastaus oli simppeli: juureksia voisi hyödyntää enemmän.
– Juurekset ovat Suomessa poikkeuksellisen hyviä. Myös juuresosastolle toivoisi moninaisempaa tuotekehitystä, Sukula kertoo.
Kotimaisia juureksia voi hyödyntää laajasti ruoanlaitossa.
Juurekset käyttöön
Edullisia juureksia voi Sukulan mukaan käyttää ruoanlaitossa hyvin laajasti.
– Leivän päällisinä, dippeihin, hummuksiin, laatikoihin, haudutettuna, patoihin ja piirakoihin, Sukula luettelee.
Juurekset sujahtavat helposti muun muassa kastikkeisiin ja pastan joukkoon. Toinen simppeli tapa hyödyntää juureksia on tehdä perunan sijaan juuresmuusi.
”Juurekset ovat Suomessa poikkeuksellisen hyviä.
Spagetti bolognese
400 g jauhelihaa (nauta, broileri tai kirjolohi)
1 porkkana
½ palsternakka
1 sipuli
½ juuriselleri (pieni)
2 valkosipulinkynttä
50 g tomaattipyreetä
200 g tomaattimurskaa
3 dl vettä
1 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
1 laakerinlehti
timjamia
Lisäksi
400 g pastaa
raastettua parmesaania
Raasta juurekset hienoksi raasteeksi ja hienonna sipulit.
Ruskista jauheliha ja lisää pannulle sipulit, sitten juurekset ja tomaattipyree. Hauduta hetki.
Lisää tomaattimurska, laakerinlehti ja muut mausteet sekä vesi. Anna hautua noin 30-40 minuuttia. Tarkista maku.
Tarjoile keitetyn pastan ja parmesaaniraasteen kanssa.
Resepti: Jyrki Sukula
Juuresmuusi
3 porkkanaa
1 palsternakka
4 maa-artisokkaa
½ dl oliiviöljyä
suolaa
sitruunamehua
Kuori juurekset ja keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.
Sekoita juurekset hienoksi vatkaimella.
Lisää oliiviöljyä ja sitruunaa, tarkista suola.
Resepti: Jyrki Sukula
Punajuurihummus
1 keitetty punajuuri
3 rkl tahinia
3 rkl oliiviöljyä
2 keitettyä valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
sitruunamehua
Soseuta ainekset sauvasekoittimella, mausta ja tarjoile juurileivän kera.
Resepti: Jyrki Sukula
Lue myös: Jyrki Sukulan herkullinen uunilohi ja täydellinen ohje ”jämien” hyödyntämiseen