Kaipaatko helppoja ja edullisia reseptejä talven harmaaseen arkeen? Näillä viidellä ohjeella onnistut varmasti!
Viikon kaksi keitto-ohjetta ovat vaivattomat: lämmittävä tomaattikeitto ja monipuolinen sosekeitto maistuvat takuulla.
Pienellä lisäpanoksella loihdit kotiruokien suosikit nakkipastan, sieni-jauhispihvit ja kaalilaatikon, jonka keskiössä on aina edullinen valkokaali.
Nakkipasta
400 g pastaa
300 g nakkeja
2 rkl öljyä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
mustapippuria
suolaa
2,5 dl makukermaa, esim. juustokerma
2 rkl hienonnettua timjamia
Laita pasta kiehumaan. Pilko nakit ja ruskista ne öljyssä. Lisää pannulle hienonnettu sipuli ja valkosipuli. Kuullota kunnes sipulit ovat pehmeitä. Mausta pippurilla ja suolalla. Kaada joukkoon kerma ja lisää timjami. Valuta pasta ja sekoita se kastikkeen joukkoon.
Valmistusaika: 15 minuuttia
Annoksia: 4
Tomaattikeitto
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
10 aurinkokuivattua tomaattia
2 tl yrttimausteseosta
400 g laadukasta tomaattimurskaa
6 dl kasvis- tai kanalientä
2 dl kermaa
suolaa
Hienonna sipulit ja pilko aurinkokuivatut tomaatit. Kuullota niitä öljyssä kattilassa. Mausta yrttimausteseoksella. Lisää tomaattimurska, liemi ja kerma. Kiehauta ja soseuta sauvasekoittimella.
Valmistusaika: 15 minuuttia
Annoksia: 4
Sieni-jauhelihapihvit
kourallinen kuivattuja sieniä, esimerkiksi suppilovahveroita
puolikas purjo
2 rkl voita
500 g sika-nautajauhelihaa
suolaa
mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
1 kananmuna
Hienonna sienet jauheeksi huhmareessa. Hienonna purjo ja kuullota sitä voissa. Yhdistä ainekset ja muotoile pihvejä. Paista pihvit ja tarjoile perunamuusin tai salaatin kanssa.
Valmistusaika: 45 minuuttia
Annoksia: 4
Kaalilaatikko
400 g jauhelihaa
voita paistamiseen
3 tl meiramia
suolaa
1 dl puuroriisiä
1 valkokaali
2 sipulia
voita paistamiseen
1 l lihalientä
5 rkl siirappia
voinokareita laatikon pinnalle
tarjolle puolukoita
Ruskista jauheliha voissa ja mausta meiramilla ja suolalla. Keitä puuroriisi puolikypsäksi. Hienonna kaali ja sipuli. Ruskista ne kevyesti voissa niin, että kaali ja sipuli saavat vähän väriä ja pehmenevät.
Sekoita ruskistettu jauheliha, riisi, kaali ja sipuli keskenään. Kaada voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle lihaliemi ja loraus siirappia. Laita päälle muutama voinokare. Paista 170-asteisessa uunissa noin 2 tuntia.
Valmistusaika: 3 tuntia
Annoksia: 8
Helppo sosekeitto
1 kg vihanneksia kuten kukkakaalia, porkkanaa ja perunaa
7 dl vettä
1 tl yrttisuolaa
Pilko kasvikset ja laita ne kattilaan veden kanssa. Keitä pehmeiksi ja soseuta. Mausta suolalla. Tarjoile raejuuston tai kotijuustokuutioiden kanssa. Keittoon voi lisätä halutessaan myös kermaa tai tuorejuustoa makua tuomaan.
Valmistusaika: 20 minuuttia
Annoksia: 4