Peggyn mahtava herkku saaristolaisleivän päälle saa varmat kiitokset joulupöydässä – ja 10 muuta ihanaa kalaruokaa

Erilaiset kalaruoat ovat monille tärkeitä jouluruokia. Koostimme juhlapöytään sopivia herkullisia ohjeita.

Peggy Thomaksen mousse on todella herkullinen.

20.12.2022 16:53

Kerroimme aiemmin ruokakirjailija Peggy Thomaksen upeasta jouluruoasta, juhlavasta lohipaistista.

Lue lisää: Peggyn mehevä lohipaisti vie kielen mennessään – näyttävä herkku voi olla joulun uusi hitti

Toinen Peggyn joulun maukkaista kalaherkuista on saaristolaisleivän päällä tarjottava lohimousse. Se saa kaunista väriä pienestä määrästä punajuurta ja on uskomattoman herkullista.

Tällä ohjeella kokki saa varmat kiitokset.

Lohimousse saaristolaisleivälle

  • 200 savulohta /loimulohta

  • 150 g graavilohta/lämminsavulohta

  • 200 g ranskankermaa

  • 1 dl vispikermaa

  • 1 punasipuli

  • 1 kevätsipuli varsineen

  • 1/2 sitruunankuorta raastettuna

  • suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan

  • 1 rkl hienonnettua etikkapunajuurta

  • 1 rkl hienonnettua tilliä

1. Kuori ja hienonna punasipuli. Leikkaa kevätsipuli viipaleiksi. Raasta pesty sitruunan kuori. Hienonna tilli. Raasta punajuuri.

2. Hienonna savulohi haarukalla ja leikkaa graavilohi pieneksi kuutioksi. Vatkaa kuohukerma napakaksi vaahdoksi. Yhdistä raaka-aineet ja sekoita.

3. Tarjoa esimerkiksi saaristolaisleivän tai perunoiden kaverina.

Peggyn saaristolaisleipä

Reseptistä tulee noin 2-3 kpl leipää vuokien koosta riippuen.

  • 1 l piimää (ei rasvaton)

  • 50 g tuorehiivaa

  • 1 1/2 rkl suolaa

  • 3 dl tummaa siirappia

  • 3 dl vehnä-tai ruisleseitä

  • 3 dl kaljamaltaita

  • 3 dl ruisjauhoja

  • 10 dl vehnäjauhoja

  • Valeluun siirappivettä (1/2 dl vettä + 1/2 dl tummaa siirappia).

Liota hiiva käsin huoneenlämpöiseen piimään/mehuun.

Sekoita joukkoon suola ja siirappi. Lisää kuivat-aineet joukkoon ja sekoita hyvin.

Voitele vuoat tai vuoraa leivinpaperilla vuoka. Lusikoi taikinaa vuokiin noin 2/3 asti.

Kohota liinan alla 1 1/2 h. Paista uunissa 175- asteessa noin 1 1/2 tuntia.

Valele leipiä siirappivedellä, kun leivät on paistunut uunissa tunnin verran.

Ota leivät uunista, valele ne vielä kerran ja anna jäähtyä. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan seuraavana tai sitä seuraavana päivänä.

Mousse saa kaunista väriä pienestä määrästä punajuurta.

10 mahtavaa kalaruokaa jouluun

Kerroimme aiemmin myös Kaikki äitini reseptit -blogista tunnetut Nanna Rintalan upeasta kermasiiasta, jonka resepti oli Nannalta kateissa vuosikymmeniä.

Kolmen aineksen herkku on erittäin maukas.

Lue lisää: Ehkä maailman paras ja helpoin kalaherkku jouluun on ”rannikon varjeltu salaisuus” – vain 3 ainesta

Jos graavattu kala on tärkeä osa joulua, keittiöpäällikkö Timo Lepistön parin vuoden takainen ohje kannattaa ottaa kokeiluun. Sen herkullisuuden yksi salaisuus on savusuola.

Ruokalan reseptipankissa on lisäksi muita maukkaita kalaohjeita, jotka sopivat hyvin joulupöytään:

Vappu Pimiän lohitartar

Lämminsavulohta omenalla ja friteeratuilla kapriksilla

Hans Välimäen silli

Michael Björklundin maustesilli

Graavattu siika

Uunilohi smetanalla

Konjakkimarinoitu lohi

Jääkellarin lohi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit