Kerroimme aiemmin ruokakirjailija Peggy Thomaksen upeasta jouluruoasta, juhlavasta lohipaistista.
Lue lisää: Peggyn mehevä lohipaisti vie kielen mennessään – näyttävä herkku voi olla joulun uusi hitti
Toinen Peggyn joulun maukkaista kalaherkuista on saaristolaisleivän päällä tarjottava lohimousse. Se saa kaunista väriä pienestä määrästä punajuurta ja on uskomattoman herkullista.
Tällä ohjeella kokki saa varmat kiitokset.
Lohimousse saaristolaisleivälle
200 savulohta /loimulohta
150 g graavilohta/lämminsavulohta
200 g ranskankermaa
1 dl vispikermaa
1 punasipuli
1 kevätsipuli varsineen
1/2 sitruunankuorta raastettuna
suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan
1 rkl hienonnettua etikkapunajuurta
1 rkl hienonnettua tilliä
1. Kuori ja hienonna punasipuli. Leikkaa kevätsipuli viipaleiksi. Raasta pesty sitruunan kuori. Hienonna tilli. Raasta punajuuri.
2. Hienonna savulohi haarukalla ja leikkaa graavilohi pieneksi kuutioksi. Vatkaa kuohukerma napakaksi vaahdoksi. Yhdistä raaka-aineet ja sekoita.
3. Tarjoa esimerkiksi saaristolaisleivän tai perunoiden kaverina.
Peggyn saaristolaisleipä
Reseptistä tulee noin 2-3 kpl leipää vuokien koosta riippuen.
1 l piimää (ei rasvaton)
50 g tuorehiivaa
1 1/2 rkl suolaa
3 dl tummaa siirappia
3 dl vehnä-tai ruisleseitä
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja
10 dl vehnäjauhoja
Valeluun siirappivettä (1/2 dl vettä + 1/2 dl tummaa siirappia).
Liota hiiva käsin huoneenlämpöiseen piimään/mehuun.
Sekoita joukkoon suola ja siirappi. Lisää kuivat-aineet joukkoon ja sekoita hyvin.
Voitele vuoat tai vuoraa leivinpaperilla vuoka. Lusikoi taikinaa vuokiin noin 2/3 asti.
Kohota liinan alla 1 1/2 h. Paista uunissa 175- asteessa noin 1 1/2 tuntia.
Valele leipiä siirappivedellä, kun leivät on paistunut uunissa tunnin verran.
Ota leivät uunista, valele ne vielä kerran ja anna jäähtyä. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan seuraavana tai sitä seuraavana päivänä.
Mousse saa kaunista väriä pienestä määrästä punajuurta.
10 mahtavaa kalaruokaa jouluun
Kerroimme aiemmin myös Kaikki äitini reseptit -blogista tunnetut Nanna Rintalan upeasta kermasiiasta, jonka resepti oli Nannalta kateissa vuosikymmeniä.
Kolmen aineksen herkku on erittäin maukas.
Lue lisää: Ehkä maailman paras ja helpoin kalaherkku jouluun on ”rannikon varjeltu salaisuus” – vain 3 ainesta
Jos graavattu kala on tärkeä osa joulua, keittiöpäällikkö Timo Lepistön parin vuoden takainen ohje kannattaa ottaa kokeiluun. Sen herkullisuuden yksi salaisuus on savusuola.
Ruokalan reseptipankissa on lisäksi muita maukkaita kalaohjeita, jotka sopivat hyvin joulupöytään:
Lämminsavulohta omenalla ja friteeratuilla kapriksilla
Michael Björklundin maustesilli