Erikoinen tapa aloittaa kanaruoan kokkailu voi olla jopa haitallista

Joillakin on tapana huuhtoa kananliha ennen kypsennystä.

Jos kananlihassa on haitallisia bakteereja ja lihaa huuhtelee, pöpöt saattavat kulkeutua pisaroiden kautta keittiön pinnoille.

30.11.2022 19:15

Kasvikset on yleensä hyvä pestä ennen käyttöä, mutta jotkut huuhtelevat myös lihan. Muun muassa Tiktokissa käytiin hiljattain keskustelua siitä, pesevätkö ihmiset kananlihan ennen kypsennystä?

Yllättävää oli, että moni kertoi pesevänsä sen. Varsinaista tilastoa tavan yleisyydestä ei ole, mutta kysyimme Ruokavirastolta, onko asiaan olemassa ohjeita?

Kananlihan peseminen on tarpeetonta, kertoo ylitarkastaja Elina Leinonen Ruokavirastosta.

Jos kanaa tai broileria huuhtelee, siitä voi olla jopa haittaa.

– Jos tuotteessa olisi haitallisia bakteereja ja sitä huuhtelee, huuhtelusta syntyvät pisarat ja roiskeet saattavat levitä keittiön muille pinnoille, Leinonen kertoo.

Kana syödään aina kypsennettynä.

– Kuumennus tuhoaa esimerkiksi mahdolliset kampylobakteerit.

Lihaa käsitellessä tulee olla tarkka. Bakteereja on kaikkialla, myös elintarvikkeissa, Ruokaviraston sivuilla kerrotaan. Virasto muistuttaa lihaa käsitteleviä kotikokkaajia seuraavasti:

  • Säilytä raaka liha jääkaapin kylmimmässä osassa.

  • Säilytä ja käsittele raakaa lihaa erillään kypsästä lihasta sekä muista ruoista.

  • Älä sotke raa’an lihan marinadilla kypsiä ruokia.

  • Puhdista myös raa’an lihan kanssa kosketuksissa olleet välineet perusteellisesti ennen kuin niillä käsitellään muita elintarvikkeita. Muista pestä myös kädet!

  • Kypsennä liha asianmukaisesti.

Ruokavirasto on julkaissut sivuillaan myös Tanskan elintarviketurvallisuus-viraston ”kauhuvideon”, jossa näytetään, kuinka helposti kampylobakteerit kulkeutuvat raa’asta broilerista muualle keittiöön, jos puhtaudesta ei ole huolehdittu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit