Pyöräytä vihanneslokeron jämistä ja nuudeleista herkullinen salaatti. Inkiväärivinegretti sitoo maut ihanasti yhteen.
Tölkkipavuista syntyvässä arkikeitossa maistuvat taikatahna miso, joka tekee kaikesta parempaa, sekä rosmariiniöljy, joka on kaikessa ylellisyydessään myös hävikkiteko: siihen kelpaavat nuupahtaneemmatkin lehdykät!
Pangrattato eli köyhän miehen parmesaani tuo ihanaa rapeutta supersimppeliin kukkakaalipastaan. Kokeile ihmeessä myös edellisen aukeaman valkopapukeiton kanssa!
Aamu alkaa ripauksella luksusta, kun kaurapuuron aateloi taatelikinuskilla.
Jämänuudelisalaatti ja inkiväärivinegretti
200 g nuudeleita
7 dl kasviksia (esimeriksi paprikaa, punakaalia, sokeriherneitä, porkkanaa)
Inkiväärivinegretti
1 rkl raastettua inkivääriä
1 dl rypsiöljyä
¼ dl omenaviinietikkaa
2 tl hunajaa suolaa ja pippuria
Tee inkiväärivinegretti sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.
Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta. Pilko tai suikaloi kasvikset.
Sekoita inkiväärivinegretistä osa nuudeleiden joukkoon. Kääntele nuudelit ja kasvikset keskenään. Pirskota vielä päälle vinegrettiä.
Valmistusaika: 20 minuuttia
Annoksia: 2
Valkopapukeitto ja rosmariiniöljyä
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
3 tlk suuria valkopapuja
1 l kasvislientä
1 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia
2 rkl vaaleaa misotahnaa
2 rkl voita
1 rkl omenaviinietikkaa (tai valkoista balsamiviinietikkaa)
suolaa
Rosmariiniöljy
½ ruukkua rosmariinin lehtiä
3 dl miedon makuista rypsiöljyä
Tee ensin rosmariiniöljy. Mittaa rosmariinin lehdet ja öljy tehosekoittimeen ja anna koneen käydä täydellä teholla noin 4 minuuttia. Siivilöi ja pakkaa öljy pulloon tai rasiaan. Yrttiöljy säilyy jääkaapissa useita viikkoja.
Kuori ja paloittele sipuli ja kuullota kattilan pohjalla öljyssä.
Valuta ja huuhdo pavut joukkoon. Lisää kasvisliemi, rosmariini ja misotahna ja keitä noin 15 minuuttia.
Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Kaada takaisin kattilaan ja lisää voi, etikka ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa rosmariiniöljyn ja auringonkukansiementen kanssa.
Valmistusaika: 30 minuuttia
Annoksia: 4
Kukkakaalipasta ja pangrattato
1 keskikokoinen kukkakaali (noin 600 g)
1 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
½ rouhittua mustapippuria
100 g voita
3 hienonnettua valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
½ tl chilirouhetta
Lisäksi
400 g pastaa
Pangrattato
150 g kuivahtanutta rapeakuorista leipää (noin 7 dl muruja)
25 g voita
1 ½ rkl oliiviöljyä
Päälle
½ sitruunan mehu hienonnettua lehtipersiljaa
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paloittele kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Kääntele öljyn, suolan ja pippurin kanssa ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda noin 15 minuuttia.
Tee sillä aikaa pangrattato. Jauha leipä muruiksi teholeikkurissa. Paahda kuivalla kuumalla pannulla ensin noin 5 minuuttia. Lisää voi ja öljy ja jatka paistamista noin 5 minuuttia, kunnes murut ovat kullanruskeita.
Keitä pasta kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta.
Sulata voi paistinpannulla. Kuori ja murskaa tai hienonna valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää myös chilirouhe. Paista minuutin ajan, älä polta valkosipulia!
Siirrä liedeltä ja kääntele pastan ja kukkakaalin joukkoon. Purista joukkoon sitruunan mehua ja hienonna persiljaa pinnalle.
Viimeistele pangrattatolla.
Valmistusaika: 40 minuuttia
Annoksia: 4
Taatelikinuski
20 taatelia
2 dl kauramaitoa
ripaus vaniljauutetta tai vaniljasokeria
½ tl sormisuolaa
Poista taateleista kivet ja laita tehosekoittimeen (tai sauvasekoittimen kulhoon). Lisää loput ainekset ja soseuta tasaiseksi.
Tarjoa esimerkiksi kaura- tai mantelimaitoon keitetyn kaurapuuron kanssa.
Valmistusaika: 10 minuuttia
Määrä: 2 dl