Hanna Sumarin mehevässä ja herkullisessa makaronilaatikossa ei ole perinteistä ainesosaa: ”Se on ihan turha!”

Hanna Sumarin tomaattinen makaronilaatikko ei kaipaa perinteisiä makaronilaatikon ainesosia ollakseen mehevä.

Hanna Sumarin makaronilaatikossa maistuu tomaatti.

Kun Hanna Sumari julkaisi blogissaan tomaattisen makaronilaatikon ohjeen, hieraisi moni lukija silmiään. Ainesosalistalta puuttui munamaito – tuo perinteisen suomalaisen makaronilaatikon kulmakivi.

– Munamaito on aivan turha! En ymmärrä sitä ollenkaan, Hanna Sumari ilmoittaa.

Hänen mukaansa munamaito liimaa laatikon tönköksi eikä edes tuo ruokaan makua.

Munamaito on aivan turha! En ymmärrä sitä ollenkaan.

Myöskään sipulia ei Hannan makaronilaatikosta löydy.

– Käytän sipulia todella vähän, sillä inhoan hajua, joka sen paistamisesta tulee koko huusholliin. En koe sipulia ollenkaan välttämättömäksi, hän toteaa.

Hanna Sumari kertoo, että heidän perheessä ei syödä perinteistä makaronilaatikkoa ollenkaan. Tomaattisen makaronilaatikon ohella Sumari valmistaa toisinaan myös jauhelihaa, herkkusieniä ja porkkanatikkuja sisältävää laatikkoa, jossa munamaito on korvattu kuohukermalla.

– Se on sellainen herkku, että vuokakin nuollaan lopuksi, hän nauraa.

Hannan tomaattinen versio makaronilaatikosta on kevyt ja raikas ja pysyy hyvin koossa ilman munamaitoakin. Mehevyytensä se saa tomaatista ja emmentaljuustosta.

Se on sellainen herkku, että vuokakin nuollaan lopuksi.

Riittoisa makaronilaatikko on noussut monen perheen arkiruokasuosikiksi. Se on näppärä ja edullinen valmistaa, eikä se sisällä lainkaan erikoisia tai mielipiteitä jakavia ainesosia.

Jauhelihan voi hyvin korvata kasvisvaihtoehdoilla, Hanna Sumari muistuttaa.

Hanna Sumarin tomaattinen makaronilaatikko

Tomaattinen makaronilaatikko pysyy kasassa ilman munamaitoa.

  • n. 450 g vaaleaa makaronia tai pennepastaa

  • 500 g vähärasvaista jauhelihaa

  • 2 prk tomaattimurskaa

  • 150 g emmentaljuustoraastetta

  • 3-4 isoa tomaattia

  • n. 4 rkl ketsuppia

  • 3 iso valkosipulinkynttä

  • 1 punainen tuore chilipalko

  • mustapippuria myllystä

  • suolaa

  • oliiviöljyä

Keitä makaronit al denteksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta.

Laita kattilan pohjalle 2 ruokalusikallista öljyä ja 2 purkkia tomaattimurskaa. Kuumenna ja mausta mustapippurilla ja suoalla ja raasta joukkoon yksi valkosipulinkynsi. Anna porista miedolla lämmöllä sillä aikaa, kun pasta kiehuu ja paistat jauhelihan. Tarkista maku.

Kuumenna paistinpannussa pari ruokalusikallista öljyä ja lisää chili ja 2 valkosipulinkynttä viipaleina. Pyörittele mausteita kuumassa öljyssä minuutin verran ja poista sitten mausteet öljystä ja lisää jauheliha. Ruskista jauheliha ja mausta se suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku.

Pyyhi uunivuoan pinta öljyllä ja kaada puolet makaroneista ja tomaattikastikkeesta vuokaan. Sekoita. Lisää sitten paistettu jauheliha ja sen päälle puolet juustoraasteesta. Lisää sitten loput makaronit ja kaada loppu tomaattikastike makaronien päälle. Älä sekoita. Pursota ketsuppia päälle viiruina ja peitä pinta tomaattiviipaleilla. Mausta mustapippurilla ja ripottele päälle loput juustoraasteesta. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Syö ja nauti elämästä!

Ohje: Hanna Sumari

Juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 28.2.2022.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit