Suomen parhaat kesätorit – suosituimmasta ei jäänyt epäselvyyttä: ”Sellaista ei löydy mistään”

Lukijat äänestivät suosikkinsa Suomen kesätorien joukosta, ja nyt on aika paljastaa torien kärkiviisikko.

Ei kesää ilman vierailua torilla! Näillä toreilla kelpaa kahvitella ja kaupustella.

5.8. 13:29

Loppukesä häämöttää jo, mutta vielä ehtii tekemään täsmäiskuja ja viikonloppureissuja kesäisiin kohteisiin ympäri Suomen.

Kysyimme heinäkuussa lukijoilta suosituksia eläväisistä ja monipuolisesta tarjonnasta notkuvista toreista ympäri Suomen. Esittelemme nyt viisi eniten mainintoja saanutta toria, joissa piipahtaa vielä vaikka tämän kuun aikana – ja tapahtumia riittää monissa vielä pitkin syksyäkin.

Kerroimme aiemmin kesällä myös lukijoilta rutkasti suosituksia saaneista maisemakahviloista, pizzaravintoloista sekä vedet kielelle herauttavista pullapaikoista. Näissä kohteissa kannattaa myös piipahtaa vaikkapa torivierailun yhteydessä!

1. Salon Iltatori

Parhaiden torien kärkisija sijoittuu Saloon. Erityisen paljon kehuja ja mainintoja sai päivisin pyörivä Salon tori, mutta suurinta suosiota lukijoiden keskuudessa niitti joka kesätorstai järjestettävä Salon Iltatori. Näin toria kehuttiin kyselyssä ja somessa:

”Salon torstainen iltatori – sellaista et löydä mistään. Siihen päälle kahviosta täydellinen latte ja unelmahyvä korvapuusti! Nam.”

”Hyvät esiintyjät ja paljon kirpparimyyjiä. Ja hyvät muurinpohjaletut!”

”Leppoisa fiilis ja paljon erilaista nähtävää.”

Salon Iltatori pärähtää käyntiin suositulla kirpputorilla.

Jo vuodesta 1982 toiminut Salon Iltatori pärähtää käyntiin kello 16 alkavalla kirpputorilla, josta kuka tahansa voi varata myyntipaikan. Illan vetonaulana toimivat kotimaisten artistien maksuttomat live-esitykset. Elokuussa lavalle nousevat vielä Popeda ja Hevisaurus.

Musiikkiesitykset vetävät puoleensa väkeä ympäri Suomen. Parhaimmillaan Iltatorilla jammailee 5000 kävijää illassa, kertoo Salon Iltatori ry:n puheenjohtaja ja Neljänsuora-yhtyeen laulajana tunnettu Antti Ketonen.

– Viime viikolla porukkaa oli jopa Rovaniemeltä asti. Nimekkäät artistit vetävät kaupungin aivan tukkoon ja liki tuplaavat Salon väkimäärän, Ketonen naurahtaa.

Maineikas Iltatori viihdyttää porukkaa harva se viikko – parhaimmillaan musiikin tahdissa jammailee tuhatpäinen yleisö.

Musiikin lomassa voi jaloitella jokirannassa, istahtaa tuopin äärelle jokilaivaan tai haukata purtavaa torin kahviloissa tai ravintoloissa.

Iltatorin lavalla Neljänsuora-yhtyeen laulajana tunnettu, nykyään soolouraa tekevä ja Salon Iltatoria luotsaava Antti Ketonen.

Salon Iltatori auki kesätorstaisin klo 16 alkaen 18. elokuuta saakka.

Horninkatu 11, Salo

2. Kuopion tori

Kuopion keskustassa sijaitseva Kuopion kauppatori on eläväinen keskus, josta löytyy rutkasti kierreltävää ja nähtävää. Leikkisästi myös ”mualiman napana” tunnetulla torilla käydään perinteistä torikauppaa kera kirpputori- ja käsityömyyjien sekä vihannes-, marja- ja sienikojujen. Ja löytyypä torilta myös walk-in-parturikontti, jonne voi tepastella sisään ilman ajanvarausta.

Kesäisten torikahvioiden ja jäätelökioskien lisäksi väkeä kestitsevät useat ravintolatoimijat: tarjolla on muun muassa belgialaisia vohveleita sekä thaimaalaista, italialaista ja kreikkalaista ruokaa, perinteisiä burgereita, hotdogeja, lihapiirakoita ja kala-annoksia unohtamatta.

Lapsille löytyy myös oma leikkipaikka ja pomppulinnoja. Kesä- ja heinäkuussa lapset saavat astua torimyyjän saappaisiin joka keskiviikko järjestettävällä lasten lelukirppiksellä, jossa kauppatavarana toimivat lelut ja lastentarvikkeet.

Kuopion torilla riittää tekemistä niin kulinaristeille, innokkaille shoppailijoille kuin lapsillekin.

Kesällä torilla on erityisen vilkasta, mutta autioksi tori ei jää edes talvella. Elokuun torikävijöitä odottavat vielä muun muassa kansainväliset suurmarkkinat sekä elonkorjuujuhla kuun lopussa.

– Talven kohokohta on joulutori, joka järjestettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa suotuisalla menestyksellä. Kävijöitä oli runsaat 120 000 ja joulutori äänestettiin yhdeksi Suomen parhaimmiksi, Kuopion torin toiminta- ja tapahtumakoordinaattori Jari-Pekka Piipponen kertoo.

Tammikuussa torilla järjestetään perinteiset tammimarkkinat.

Vuoden 2021 joulukuussa ensimmäistä kertaa järjestetty Kuopion joulutori keräsi huimat 120 000 kävijää.

Kuopion kauppatori on auki kesäkaudella 2.5.–30.9 arkisin klo 10-16 ja lauantaisin klo 10-15. Marja- ja vihanneskauppiaat sekä kahviot avaavat klo 8.

Kauppakatu 45, Kuopio

3. Somerniemen kesätori

Somerniemen kesätori kokoaa yhteen sekä paikallisia asukkaita että lähialueiden mökkikansaa joka lauantai kesä-toukokuun taitteesta aina syyskuun alkuun asti.

Tarina kertoo, että toritoimintaa kokeiltiin aluksi epäilevin mielin. Vuosien varrella viimeisetkin epäilykset kesätorin menestyksestä kariutuivat, ja nyt hiljattain 35-vuotispäiviään juhlinut Somerniemen tori on Suomen suurin kesätori.

– Vilkkaimpina päivinä torilla käy tuhatpäinen kävijäjoukko, ja päivävierailuja tehdään pääkaupunkiseudulta asti. Myyjiä on tyypillisesti runsas 200 – kerran oli jopa 360 myyjää, kertoo toripaikoista vastaava Leo Malkki.

Malkki sanoo Somerniemen kesätorin olevan ennen kaikkea myyntitori, jossa keskiössä on kaupustelu ja kirppistely. Kuitenkin muutama perinteinen tapahtuma, kuten torineuvoksen vaihtopäivä ja orkesterin siivittämä hattupäivä, pitävät sitkeästi pintansa.

Nälän iskiessä torilta voi ostaa muun muassa savustettua lohta tai leivonnaisia, ja torilla luonnistuu myös kahvittelu ja makkaranpaisto.

Somerniemen kesätorilla keskiössä on kaupustelu ja kirppistely.

Perinteinen hattupäivä houkuttelee torille rutkasti kävijöitä.

Somerniemen kesätori on avoinna joka lauantai klo 8-13 toukokuun lopulta aina syyskuun alkuun asti.

Helsingintie 1515, Somerniemi

4. Savonlinnan tori

Savonlinnan sataman kupeessa sijaitseva Savonlinnan tori ihastuttaa paikallisia ja alueen mökkeilijöitä monin tavoin. Näin Savonlinnan torilla vierailleet suomalaiset kiteyttävät torin vetonauloja Facebookissa:

”Lörtsykaffeet, tunnelma ja Saimaa.”

”Kukat, uudet perunat ja muikut.”

Torin parasta antia ovat eritoten paikalliset herkut, kuten lörtsyt, möttöset, rättänät ja muikkukukko. Makean nälkään tyydytystä tarjoavat torikahvilat ja jäätelökioskit.

Savonlinnan torilla myydään muun muassa kesäkukkia, marjoja, luomuyrttejä ja -vihanneksia. Joka toinen sunnuntai torilla pääsee kiertelemään kirppispöytiä ja tulevana syksynä luvassa on vielä parin päivän mittaiset syysmarkkinat sekä joulun tienoon joulumarkkinat. Aika ajoin toriväkeä ilahduttavat myös muusikot ja bändit.

Savonlinnan tori ihastuttaa kattavalla tarjonnallaan ja savolaisilla perinneherkuillaan.

Iltaisin tori muuntautuu tunnelmalliseksi keitaaksi.

Savonlinnan tori on auki kesäkaudella arkisin klo 6-20, lauantaisin klo 6-16 ja sunnuntaisin klo 9-16. Muina aikoina tori on arkisin auki klo 7-15 sekä lauantaisin klo 7-14.

Kauppatori 1, Savonlinna

5. Mikkelin tori

Vuonna 1838 avattu Hallitustorinakin tunnettu Mikkelin tori toimii yhä vilkkaasti ympäri vuoden. Torikauppaa käydään kuusi päivää viikossa ja joka kuun ensimmäinen lauantai järjestetään lähiseudun metsien, järvien ja maatilojen antimista pursuavat markkinat.

Torikojuista löytyy muun muassa paikallisten pientuottajien käsin valmistamia koruja, puu- ja käsitöitä sekä tuoreita leivoksia – perinteistä marja-, vihannes- ja kalakauppaa unohtamatta.

Torikojut notkuvat monipuolisesta tarjonnasta.

Perinteisten muikkujen ja muusien ohella torin ruokatarjonnassa näkyvät myös kansainväliset vivahteet.

– Valikoimasta löytyy muun muassa tacoja, intialaista ruokaa ja thai-ruokaa, kertoo Mikkelin torikauppiasyhdistys ry:n puheenjohtaja Kaija Ahonen.

Myös hallitustorina tunnettu Mikkelin tori on vilkas markkinakeskus.

Elokuussa torivierailijoita ilahduttaa moni tapahtuma. Tulevana lauantaina 6. elokuuta torilla järjestetään elokuun kuukausimarkkinat, jossa torikauppaa siivittää live-musiikkia soitava bändi. Vielä myöhemmin elokuussa luvassa on jättikirppis, ja syksyn huipennuksena torin valtaavat lokakuiset Mikkomarkkinat.

Perinteisten kesäruokien ohella valikoimasta löytyy myös maailman makuja.

Mikkelin tori on auki 1.6.-31.8. maanantaista lauantaihin klo 7-21 ja sunnuntaisin klo 7-14. Aikavälillä 1.9.-30.5. tori on auki maanantaista lauantaihin klo 7-14.

Hallituskatu 3, Mikkeli

Lisätty juttuun 5.8. klo 16.10 Kuopion torin aukioloaikojen yhteyteen seuraava tieto: ”Marja- ja vihanneskauppiaat sekä kahviot avaavat klo 8.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit