Miksi kahvi on nyt niin kallista?

Kun kahvipaketin hinta lähestyy kymmentä euroa, se on monille liikaa.

Kahvin hinnat ovat nousseet viime vuoden keväästä saakka.

Kahvin hinta lähti nousuun maalis-huhtikuussa 2021. Ruokakaupoissa ovat myös tänä kesänä saattaneet ihmetyttää jopa kahdeksan euron kahvipaketit.

Päivittäistavarakauppa ry (PTY) kertoi toukokuun alussa selvityksestään, jonka mukaan kahvin hinta oli noussut vuoden takaiseen verrattuna 40 prosenttia. Mutta mitkä ovat suurimmat syyt hintojen nousulle?

– Kahvin hinnan korotuksista puhuttaessa esiin on saattanut hieman virheellisesti nousta koronaan ja Ukrainan sotaan liittyviä asioita. Kahvin hintaan vaikuttaa kuitenkin kaikkein eniten itse raaka-aine ja muuttuneet sääilmiöt, vastaa strategia-, vastuullisuus- ja viestintäjohtaja Marleena Bask Meiralta.

Maailman suurimmassa kahvintuottajamaassa Brasiliassa on kärsitty vuonna 2021 ja 2022 ääri-ilmiöistä, kuten hallasta, joka on tuhonnut satoa.

Kahvin hinnan korotuksista puhuttaessa esiin on saattanut hieman virheellisesti nousta koronaan ja Ukrainan sotaan liittyviä asioita.

Bask lisää, että koronalla ja Ukrainan sodallakin on toki vaikutusta esimerkiksi logistiikan ja maakaasun osalta, mutta raaka-aineen satovaihtelut ovat merkittävin syy hintojen muutoksiin.

– Kun puhutaan maanviljelytuotteesta, sääilmiöiden muutokset vaikuttavat suoraan raaka-aineisiin.

– Toiseksi suurin vaikuttava tekijä on itseasiassa heikentynyt euro suhteessa dollariin, sillä kauppaa käydään dollareissa arabican osalta, Bask kertoo myös.

Arabica on kahvilajike, josta esimerkiksi monet suomalaisten suosimat vaaleapaahtoiset kahvit valmistetaan. Pauligin sivuilla kerrotaan, että maailman tuotannosta noin 60 prosenttia on arabicaa.

Kahviyrittäjä ja kahvin maahantuoja Petri Nieminen kertoo, että toisaalta Suomessa kahvi on ollut aiemmin edullisempaa kuin monissa muissa maissa. Hänen mukaansa Suomessa lähestytään nyt Euroopan hintatilastojen perusteella yleistä eurooppalaista tasoa.

– Monissa Euroopan maissa vähittäiskaupoissa kuluttajahinnat ovat olleet aiemmin tällä tasolla, mitä Suomessa on nähty kevään korotusten jälkeen, hän sanoo.

Mikä muu tuote tai palvelu arjessasi on kallistunut huomattavasti? Kerro alla kommenteissa tai lähetä viestiä: josefiina.baraka@iltasanomat.fi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit